Andrei Stratan: R. Moldova a Solicitat Statutul de Candidat pentru Aderare la UE. Radio Europa Libera. Transcriere APE.

85

Andrei Stratan: Am solicitat ca Republica Moldova, în următoarea perioadă, să beneficieze de o nouă deschidere din partea UE, țărilor membre ale UE, deci nu am solicitat numai semnarea unui Acord de Asociere, dar s-a solicitat, în premieră, ca Republicii Moldova să-i fie acordat statutul de candidat pentru aderarea la UE.

Valentina Ursu: Nu e prea ambițios?

Andrei Stratan: Nu e prea ambițios. Aceasta este calea. Este important, în primul rând, pentru noi, pentru țara noastră, pentru cetățenii Republicii Moldova, ca să beneficiem de acele posibilități și să accelerăm procesul de reforme în toate domeniile, interne și cele externe, de cooperare cu instituțiile internaționale.

Valentina Ursu: Știm ca aceleași aspirații le au vecinii Republicii Moldova, Ucraina. Dar mai cunoaștem și o altă poveste, a Turciei, care de 40 de ani așteaptă aderarea la UE.

Andrei Stratan: Este o atitudine și o abordare individuală vizavi de fiecare țară aspirantă pentru aderare la UE. Totul depinde de progresul, totul depinde de succesele care sunt obținute și Tratatul respectiv prevede ca orice țară europeană, când este deja pregătită pentru procesul de aderare, este în drept să prezinte adresarea respectivă și ea să fie examinată și adoptată pozitiv de țările membre ale UE.Deci noi am parcurs prima etapa de aprofundare a relațiilor cu UE și deja UE, finalizând și sistematizând această evoluție a cooperării noastre cu instituțiile europene, este disponibilă să finalizeze procesul de reflecție și să examineze foarte atent și cu o atitudine binevoitoare solicitarea Republicii Moldova la acest subiect.

Valentina Ursu: Secretarul General NATO, dl Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, din câte am înțeles, că respectă neutralitatea Republicii Moldova, dar cum se respectă ea de către NATO această neutralitate, când Moldova mai are, totuși, pe teritoriul său aproape 1400 de militari ruși?

Andrei Stratan: Este poziția Alianței Nord-Atlantice privind respectarea angajamentului și prevederilor constituționale ale Republicii Moldova privind neutralitatea și este un îndemn foarte și foarte bun pentru partenerii Republicii Moldova să respecte întocmai aceeași prevedere a Constituției Republicii Moldova, precum și prevederile care au fost incluse în concepția securității naționale. Țara noastră este un stat neutru și evident că nu este necesitate de plasare pe teritoriu statului nostru a trupelor militare străine.

Valentina Ursu: Dar când se vor duce ei?

Andrei Stratan: Acest lucru se va discuta în cadrul formatului de negocieri 5+2” și, evident, că vor fi puse ca subiect de discuție și subiectele legate de retragerea trupelor militare și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Valentina Ursu: Pe fundalul crizei georgiene mai e posibil să spere Chișinăul la o asemenea situație pozitivă?

Andrei Stratan: Noi nu numai că sperăm, dar și conclucrăm foarte activ cu partenerii din cadrul formatului 5+2” și suntem ferm încrezuți că ne vom apropia de soluționarea și a acestei probleme. Formatul 5+2” se pregătește pentru întrunire, probabil la începutul lunii octombrie, în cadrul căreia vor fi discutate problemele care s-au acumulat pe parcursul ultimei perioade de timp.

Valentina Ursu: Este posibilă această trilaterală Chișinău-Tiraspol-Moscova?

ndrei Stratan: Nu excludem și participarea într-un format trilateral pentru a discuta cu conducerea Federației Ruse și cu Liderii de la Tiraspol subiectele ce prezintă interes pentru Republica Moldova, fiindcă și această întrevedere va da un răspuns la întrebările care le avem vizavi de dinamica soluționării problemei transnistrene și poziția părților care sunt implicate în procesul de negocieri, anume în formatul 5+2”.