Marianne Mikko Consideră că Liberalizarea Vizelor UE pentru Moldoveni ar Contrabalansa Influența Rusiei. Radio Europa Liberă. Transcris APE.

94

Europarlamentara estoniană Marianne Mikko a declarat că ea, personal, sprijină din toate puterile intrarea Republicii Moldova pe o așa-numită „cale rapidă” de integrare în Uniunea Europeană și este bucuroasă să constate că mai ales în ultima vreme Instituțiile Europene au aceeași părere.

Întrebată dacă acest entuziasm al ei nu se contrazice cumva cu felul cum fac comuniștii de la Chișinău reforme, doamna Mikko a spus că ea va susține integrarea europeană a Moldovei, indiferent de cine va fi condusă Moldova. Doamna Mikko a spus, că elita politică moldoveană nu este cea mai simpatică din lume, dar a fost aleasă în mod democratic.

La Bruxelles, a mai spus europarlamentara estonă, predomină acum părerea că Moldova trebuie încurajată și mai mult în drumul ei spre occident, mai ales după conflictul ruso-georgian din vară. Iar părerea personală a doamnei Mikko este că Uniunea ar face bine să ofere Moldovei relații privilegiate și un nou acord înaintea alegerilor de anul viitor.

În privința reformelor economice, doamna Mikko crede că Moldova ar trebui să facă ce-a facut țara ei natală, adică să le accelereze cât se poate. De altfel, ea vede deja la Chișinău semnale încurajatoare, în primul rând intrarea pe piața finaciară a băncilor occidentale.

Când vin băncile străine este un semn bun, a spus doamna Mikko, pentru că acestea creează a bază solidă pentru alte investiții.

În ce privește relațiile cu Uniunea Europeană, europarlamentară estonă, crede că liberalizarea vizelor pentru moldoveni ar fi un semnal bun și mai ales meritat, inclusiv pentru că ar contrabalansa influența Rusiei. Doamna Mikko a spus că, de vreme ce în Transnistria, și nu numai, e așa de ușor să obții un pașaport rusesc, atunci libertatea de călătorie în vest pentru moldoveni ar fi cel mai bun semnal că Uniunii Europene îi pasă de Moldova. Două milioane și jumătate de moldoveni, care sunt potențiali călători în Europa nu sunt un pericol pentru jumătatea de miliard de cetățeni ai Uniunii Europene, a mai spus doamna Mikko.

Ea a îndemnat moldovenii și în primul rând autoritățile de la Chișinău să folosească mai bine situația norocoasă în care se află, în ce privește ajutoarele europene, Banii există, a spus doamna Mikko, dar beneficiarii trebuie să știe să-i ceară, adică să propună proiecte și programe interesante.