Ministrul Externe Andrei Stratan: Republica Moldova nu vrea să fie „o remorcă a Ucrainei.Adevărul.

143

Moderator: În primăvară i-ați promis omologului dumneavoastră Dragoș Comănescu, la Chișinău, că veți fi de acord ca Româ-nia să deschidă consulate la Cahul și Bălți. Mai este valabilă această promisiune?

Andrei Stratan: Da. Așteptăm răspuns de la București, mai ales că și noi intenționăm să deschidem un consulat general moldovenesc la Iași.

Moderator: Și când s-ar putea întâmpla asta?

Andrei Stratan: Când va fi dorință din partea României. Deocamdată examinează problema și nota noastră privind deschiderea consulatului la Iași.

Moderator: În ce stadiu sunt negocierile pentru ceea ce Chișinăul numește tratat de bază, iar Bucureștiul acord pentru cooperare europeană”?

Andrei Stratan: Tare v-aș ruga, dacă ar fi posibil, să puneți această întrebare la București, pentru că noi avem pe agendă această întrebare la care nu am primit până acum răspuns din România.

Moderator: Este federalizarea Moldovei o soluție pentru conflictul transnistrean?

Andrei Stratan: Noi nu luăm în calcul federalizarea statului. Legea adoptată în unanimitate, în Parlament în 2005, prevede o autonomie largă a Transnistriei, dar în cadrul Republicii Moldova. Ne-am inspirat din alte modele, inclusiv din Federația Rusă și Ucraina, și noi oferim autonomie mult mai mare Transnistriei decât au zone similare din Federația Rusă sau Crimeea în Ucraina.Pentru planul nostru de autonomie am primit aprobări de la SUA, UE, Ucraina, dar, deja de un an și jumătate, așteptăm încă poziția Moscovei. În prezent, noi suntem în consultări cu Rusia. Nu negocieri, ci consultări. Sperăm ca, în octombrie, la Viena, să aibă loc o ședință în formatul 5 plus 2, la care să vină toată lumea. La această ședință așteptăm reacția transnistrenilor.

Moderator: După Georgia, se spune mereu că fiecare conflict înghețat din zona estică e diferit.

Andrei Stratan: La noi nu e un conflict etnic ori religios, ci unul pur politic. În ultimii doi ani peste 300.000 de transnistreni au primit pașapoarte și acte moldovenești, mii de tineri vin aici să studieze, gratis, în universitățile moldovenești, iar foarte mulți transnistreni vin la muncă, pentru că acolo nivelul de trai e foarte scăzut. E nevoie de o decizie politică, civilă pentru reintegrare și chiar crearea unui precedent pozitiv de dezghețare a unui conflict înghețat.

Moderator: Moldova speră la aderare, dar, deocamdată, UE nu mai vrea extindere.

Andrei Stratan: Noi știm asta și nu cerem un termen explicit de aderare, doar să existe o decizie politică, nu superficială, la ședința Consiliului UE de luna aceasta. Instituțiile europene nu știu cum să procedeze cu Republica Moldova. Noi venim după Ucraina, când se iau decizii la Bruxelles. Nu ne aranjează să fim o remorcă a Ucrainei, care nu poate trece înaintea locomotivei.

Moderator: După conflictul din Georgia, simțiți acum o presiune mai mare din partea Rusiei în ce privește Transnistria?

Andrei Stratan: E inimaginabil că așa ceva a putut să se întâmple în Georgia. Moldova a susținut imediat poziția UE de respectare a integrității Georgiei. Pentru noi e important că, după evenimentele din Georgia, Rusia nu a recunoscut Transnistria cum a făcut cu Abhazia și Osetia de Sud. Cu toate că Smirnov a fost la discuții în Rusia. Asta ne face să credem că acum există toate premisele pentru o soluție optimă în interesul Republicii Moldova în formatul 5 plus 2, adică împreună cu Rusia, Ucraina, UE și SUA. Noi nu vom accepta altceva.

Moderator: Aveți semnale că ar exista facțiuni mai moderate, cumva opuse grupului Smirnov?
Andrei Stratan: Regimul din Tiraspol nu e unit, dar nici nu se poate vorbi de pluralism adevărat.
Dar, în ultimul timp, e o oarecare mișcare pozitivă de ieșire de sub subordinea ideologică a lui Smirnov și a echipei sale. Dar e nevoie mai ales de ajutor de la Comisia Europeană, pentru că oamenii obișnuiți au obosit.

Moderator: După conflictul din Georgia, mai mulți politicieni ruși au amenințat Moldova să nu se apropie de Europa și cu atât mai puțin de NATO. Cum vedeți aceste declarații?

Andrei Stratan: În constituția Moldovei e prevăzută neutralitatea, încă de la independență. Nu intenționăm să o schimbăm. Dar dorim ca această neutralitate să fie respectată de toți, inclusiv de Moscova prin evacuarea trupelor ruse din Transnistria, de pe teritoriul Republicii Moldova. Deci dacă suntem neutri, vrem să fim neutri pentru toți. Și dacă e un singur militar străin tot e o încălcare a teritoriului și neutralității Republicii Moldova. Rușii au trupe de menținere a păcii, dar e pace deja de ceva vreme în Transnistria. Cred că trebuiau să plece demult. http://www.adevarul.ro/articole/acordul-romania-moldova-intrebati-la-bucuresti.html