Ministrul Moldovean de Externe Andrei Stratan: „Transnistria ar putea fi un precedent”. Frankfurter Allgemeine Zeitung

86

Moderator: Dle Ministru, considerați că Rusia ar dori să soluționeze și conflictul transnistrean după calapodul caucazian?

Andrei Stratan: Sperăm că aceste evenimente nu se vor repeta, cu atât mai mult cu cât noi permanent am declarat că subiectul transnistrean poate fi soluționat doar prin metode politice. Chiar și Rusia susține că această chestiune se deosebește de cea din Caucaz. Este, inclusiv, o consecință a faptului că depunem eforturi pentru menținerea unui dialog permanent cu conducerea rusă.

Moderator: Au subestimat, oare, liderii georgieni astfel de eforturi?

Andrei Stratan: Este nevoie de ceva timp pentru a diminua emoțiile și a evalua la rece situația. Însă, în Moldova, situația este total diferită. Problema transnistreană poate fi ușor soluționată dacă există voință politică. În Moldova, nu este vorba despre conflict etnic sau religios. Nu putem vorbi nici măcar despre conflict în general. În orice caz, nu despre un conflict între oameni.

Moderator: Este vorba, deci, despre un conflict între elitele politice?

Andrei Stratan: Nici măcar asta. Evident, liderii transnistreni nu vor să renunțe la ceea ce au tot declarat timp de 17 ani, însă ne încurajează recentele întâlniri ale Președintelui rus Medvedev cu Președintele nostru Voronin. Rusia are influență asupra liderilor transnistreni, ceea ce ne-ar permite să atingem un compromis. Ar fi un precedent, care ar demonstra posibilitatea soluționării unui conflict înghețat fără a recurge la arme.

Moderator: Majoritatea locuitorilor din Transnistria pledează, totuși, pentru alipire la Rusia.

Andrei Stratan: Dacă s-ar desfășura un referendum realmente democratic, populația ar vota contra acestei opțiuni. Majoritatea locuitorilor din Transnistria sunt absolut nesatisfăcuți de situația lor economică. Actualmente, în Transnistria locuiesc doar aproximativ 400 mii de oameni din totalul de 700 de mii care erau anterior.

Moderator: Exodul populației există, de altfel, și în regiunile controlate de Chișinău.

Andrei Stratan: Tocmai de aceea trebuie să creăm condiții necesare pentru revenirea oamenilor și investirea aici a banilor câștigați în străinătate. Posibilitatea aderării la Uniunea Europeană, pentru care pledează astăzi Guvernul de la Chișinău, poziționează cetățenii noștri din Transnistria diferențiat față de ceilalți cetățeni moldoveni. Ei sunt sătui de traiul într-un muzeu al Uniunii Sovietice. Cu timpul, Moldova va beneficia tot mai mult de accesul la programele UE de dezvoltare.

Există opinii potrivit cărora Rusia ar urmări eșuarea negocierilor privind soluționarea conflictului, prin aceasta oferind liderilor transnistreni pretextul necesar pentru solicitarea independenței.

Nu cred că se va ajunge la aceasta. În orice caz, nu credem în derularea unui asemenea scenariu. Considerăm că interesele Rusiei în soluționarea conflictului sunt oneste.

Moderator: Cum poate UE ajuta Moldova?

Andrei Stratan: Până acum, UE nu și-a utilizat din plin posibilitățile sale în susținerea noastră. Noi nu vom renunța la calea noastră de integrare europeană și sperăm la o perspectivă clară europeană pentru Moldova, care, deocamdată, nu a fost ancorată în nici un document. Nu înțelegem care ar fi riscul politic dacă UE ar recunoaște în principiu că Moldova are perspectiva aderării fără a indica o dată concretă sau un plan de timp. Nu este vorba despre un anumit efort financiar suplimentar pentru asistență, ci doar de a ne oferi „lumină verde” pe calea noastră spre Bruxelles. Moldova dorește să fie tratată la fel ca și statele din Balcani.

Moderator: Nu va plasa Rusia Moldova în fața dilemei: Transnistria sau UE?

Andrei Stratan: Și ce va face atunci Rusia cu Transnistria? Și Rusia are nevoie de partener. Orientarea Moldovei este una indiscutabilă și a fost confirmată în anul 2005 de Parlamentul țării. Nu vom devia de la calea noastră de integrare europeană la fel cum nu vom diminua eforturile noastre în soluționarea problemei transnistrene.

Moderator: Acum doi ani, Rusia a stopat importul vinurilor moldovenești. S-a reușit diminuarea dependenței de piața rusească?

Andrei Stratan: Odată cu anul 2006, întreprinzătorii moldoveni au început să privească mai real situația. Ei au înțeles că au nevoie de piețe suplimentare de desfacere a mărfurilor. În anul 2006, înainte de embargoul impus de Rusia, noi am avut un raport de 33 procente din comerțul extern cu statele UE. Între timp, acesta a crescut la 50 la sută. Actualmente, exportăm producție vinicolă în circa 40 de state. Sperăm, totodată, la continuarea liberalizării comerțului cu UE. Însă nu ne vom delimita de piețele noastre tradiționale din Rusia, Belorus și Ucraina. http://www.mfa.md/noutati/3545/