Discursul dlui Andrei Stratan la Summit-ul de lansare a Parteneriatul Estic (Praga, 7 mai 2009):„Viziunea Republicii Moldova referitor la viitorul relațiilor cu Uniunea Europeană”. MAEIE

150

Stimate domnule Președinte al Consiliului Uniunii Europene,

Excelențe,

Onorate Doamne și Onorați Domni,

Mulțumesc din numele conducerii Republicii Moldova pentru invitația de a participa la acest eveniment și cu această ocazie vreau să felicit Președinția Cehă a Uniunii Europene pentru organizarea lui excelentă.

Onorată asistență,

Integrarea europeană reprezintă o prioritate constantă și ireversibilă a politicii externe și interne a Republicii Moldova. Utilizăm permanent toate posibilitățile existente pentru a ne apropia de realizarea acestui obiectiv.

În ultimii ani relațiile noastre au progresat constant. Am implementat majoritatea prevederilor Planului de Acțiuni RM-UE. Au fost lansate noi mecanisme de finanțare și de asistență din partea Uniunii Europene, iar autoritățile țării mele întreprind toate măsurile necesare pentru a realiza obiectivele comune pe care le avem. Piața UE a fost gradual deschisă pentru produsele moldovenești prin intermediul Preferințelor Comerciale Asimetrice. Am creat noi inițiative menite să faciliteze cooperarea în domeniul afacerilor interne, în special prin lansarea misiunii EUBAM, semnarea Parteneriatului de Mobilitate, deschiderea Centrului Comun de Vize de la Chișinău. UE în ultimii ani acordă tot mai multă atenție și eforturi pentru a contribui la soluționarea problemei transnistrene.

Inclusiv prin aceste eforturi RM și UE deja au făcut mai mulți pași importanți pentru aprofundarea relațiilor.

Astăzi, Republica Moldova este pe cale să lanseze negocierile asupra noului Acord cu Uniunea Europeană. Noi deja ne-am expus referitor la așteptările noastre față de acesta: dorim să negociem un Acord de Asociere, care să stabilească modalitatea de integrare europeană a Republicii Moldova, să creeze un spațiu de comerț liber aprofundat și comprehensiv cu UE și stabilească un proces clar de avansare a liberalizării regimului de vize și consolidare a legăturilor de cooperare în domeniile sectoriale.
Cu titlu special, vreau să abordez un subiect deosebit de important pentru relațiile noastre cu UE.

Aprofundarea relațiilor poate fi realizată prin dezvoltarea relațiilor comerciale și a contactelor, iar dezvoltarea acestora înseamnă mișcare. Cu toții conștientizăm, că mișcarea persoanelor în spațiul UE este reglementată de regulile UE, însă trebuie să recunoaștem că cetățenii moldoveni întîmpină probleme în obținerea vizei UE. Moldova abordează constant acest subiect cu UE. În ultima perioadă am făcut numeroase adresări statelor membre ale UE la cel mai înalt nivel, cu propunerea de a iniția un proces care ar contribui la excluderea graduală a obstacolelor artificiale în circulația cetățenilor noștri.

În cazul Moldovei aceste bariere afectează nu doar contactele interumane, relațiile comercial-economice cu UE, dar și favorizează cetățenii moldoveni să solicite pașapoartele unor state membre ale UE, ceea ce deja are un impact asupra securității naționale. A devenit mai ușor să soliciți cetățenia unui stat UE, decît să obții o viză de intrare.

Pentru noi această situație este una îngrijorătoare și considerăm că necesită o atenție deosebită din partea UE.

Soluționarea problemei circulației cetățenilor moldoveni, precum și a efectelor acesteia reprezintă o prioritate imediată pentru Republica Moldova în relații cu UE. Pînă nu discutăm serios și sincer referitor la modalitatea soluționării acestei probleme va fi complicat să ne mișcăm și pe alte probleme importante. În aceste condiții, soluționarea problemelor migrației ilegale și a traficului de ființe umane trebuie să devină o platformă de cooperare. Trebuie să recunoaștem că astăzi nu există un cadru practic de cooperare în domeniile menționate între RM și UE. În acest sens venim cu inițiativa lansării unui mecanism operațional și de cooperare în vederea combaterii migrației ilegale și a traficului de ființe umane.

Suplimentar, dați-mi voie să subliniez că problema frontierei cu Uniunea Europeană încă nu a fost soluționată. Acum aceasta continuă să rămînă o provocare.

Moldova va aborda și mai insistent subiecte menționate mai sus în cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE din 16 iunie curent.

Onorată asistență,

Republica Moldova este un stat european, care aspiră să devină membru al Uniunii Europene și în acest sens depunem toate eforturile pentru a realiza acest obiectiv, menținînd un nivel de cooperare durabilă cu partenerii noștri estici. Avem o atitudine serioasă și responsabilă pentru acest proces și mulțumim statelor membre ale UE pentru susținerea constantă pe care o simțim în acest proces. Ne așteptăm la intensificarea dialogului politic cu UE, semnarea Acordului de Asociere, liberalizarea regimului de vize și crearea spațiului de comerț liber.
Aceste domenii vor fi prioritate în relațiile noastre și vă asigurăm că Moldova este pregătită să obțină aceste rezultate. Suntem siguri și de susținerea UE în acest sens.

Mulțumesc pentru atenție.