Declarația Bundestag German: Partidele de opoziție au câștigat alegerile în Moldova-Vot clar pentru Europa. 31.07.2009

106

Privitor la rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova Deputații Parlamentului Federal al Germaniei/Bundestag Manfred Grund (CDU=Uniunea Creștin- Democrată/CSU=Uniunea Creștin-Socială), Michael Link (FDP=Partidul Liberal), Markus Meckel (SPD=Partidul Social Democrat) și Rainder Steenblock (Alianța 90/Partidul Verzilor) declară:

În condiții de campanie electorală foarte complicate, forțele democrate din Moldova au reușit să obțină o victorie împotriva Partidului Comuniștilor, aflat de opt ani la guvernare. Accederea cu un total de 13 mandate în parlament a Partidului Democrat din Moldova (PDM) sub conducerea noului președinte al partidului, Marian Lupu, a fost un factor determinant în obținerea majorității de către opoziție.

Viitorul democratic și european al Republicii Moldova se află acum în mâinile Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Liberal (PL) și Alianței Moldova Noastră (AMN), precum și Partidului Democrat de orientare social democrată (PDM).

Cu 53 de mandate în Parlamentul Republicii Moldova opoziția poate alege președintele Parlamentului și dispune de o majoritate pentru formarea guvernului. Dat fiind, însă, numărul partidelor de opoziție, formarea unui guvern stabil de coaliție nu este sarcină ușoară. Aceasta presupune un nivel înalt de conștiință și responsabilitate din partea tuturor actorilor politici.

Conform prevederilor constituționale în vigoare, pentru alegerea unui nou președinte al statului sunt necesare 61 de voturi. Atât timp cât nu se va decide asupra noilor alegeri ale președintelui, Moldova nu va putea depăși criza constituțională. Ea cere de la noul guvern o politică integrativă și față de celălalt lagăr politic, și un nivel înalt de disponibilitate pentru compromis atât din partea partidelor de opoziție de până acum, cât și din cea a comuniștilor, care, având 48 de mandate în parlamentul nou ales, formează încă fracțiunea cea mai puternică.

Protestele violente care au urmat după alegerile parlamentare din aprilie și reacția dură a puterii de stat au condus la o polarizare puternică a societății moldovenești. Exacerbările din campaniile electorale recente duse în special de Partidul comuniștilor, au adâncit și mai mult această divizare. Noul parlament și viitoarea guvernare au ca sarcină de a înlătura aceste animozități.

Și aici contează asigurarea principiilor libertății și libertăților omului, libertății presei, dar și a libertății economice, ținându-se cont de echilibrul social în condițiile unei situații economice precare. Vor trebui respectate regulile democratice în formarea majorității parlamentare. În cazul unei schimbări de putere, nu este loc pentru o recurgere la mijloace extraparlamentare și nedemocrate de exercitare a presiunii.

Noul guvern al Moldovei va sta în fața unor sarcini complicate. După aproape o jumătate de an fără un guvern completamente funcțional, Moldova trebuie să se confrunte cu efectele grave ale crizei economice. În același timp, este nevoie de reconsolidarea colaborării țării cu partenerii europeni. Un pas decisiv în acest sens va fi încetarea tratării inegale a cetățenilor UE,) (așa cum a fost sancționat în hotărârea Consiliului de miniștri) ca rezultat al introducerii nejustificate a regimului de vize pentru România, aceasta fiind o premisa pentru urmărirea unei politici consecvente de integrare în UE.

Prin decizia sa, alegătorii din Moldova au dat un vot clar pentru integrarea europeană, care va depinde în mod decisiv de dezvoltarea politicii interne și externe a țării. În prezent, lucrurile vor depinde mai întâi, de avansarea constructivă a negocierilor în cadrul Parteneriatului Estic. Germania și UE vor trebui să susțină Republica Moldova pe această cale.

Manfred Grund
Însărcinat cu afaceri pentru relațiile cu Republica Moldova în cadrul Bundestag-ul german

Michael Georg Link, membru al Bundestag-ului

Markus Meckel
Purtător de cuvânt adjunct pentru politica externă a fracțiunii SPD/Partidul Social Democrat

Rainder Steenblock
Purtător de cuvânt pentru politica europeană al fracțiunii Alianța 90/Partidul Verzilor