Andrew Wilson: „Este bine pentru Republica Moldova să continue reformele”. Radio Europa Liberă. 19.02.2012.

107

Andrew Wilson, analist principal la un important centru de cercetări europene – Consiliul European pentru Relații Externe, este un bun cunoscător al regiunii Parteneriatului Estic. El a acordat un interviu Europei Libere, realizat de Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Actualmente în Republica Moldova există o Mișcare pronunțată care pledează pentru aderarea la viitoarea zonă Euroasiatică, și părtașii acestei opțiuni se declară „adevărații patrioți ai Republicii Moldova”. Pe de altă parte, actualul guvern după o lungă criză politică este prea slab pentru a asigura o promovare în forță a opțiunii pro-europene. În aceste condiții care este sfatul dvs pentru cetățeanul de rînd, cetățeanul moldovean? Cum să reziste acest cetățean în fața ideii deocamdată utopice de integrare în spațiu euro-asiatic, dar la fel de utopică și integrarea europeană?

Andrew Wilson: „Vorbind ca un cetățean al Uniunii Europene, pot să vă spun că „UE” este un subiect plictisitor. Este vorba despre birocrație și reforme economice, despre un proces care evoluează foarte greu. De fapt, Republica Moldova se descurcă destul de bine în unele domenii. Dacă e să mă refer la statele din Parteneriatul Estic: Belarus nu a realizat nicio reformă, Ucraina se degradează economic și politic, Georgia este un caz interesant, din păcate, nu și-a dezvoltat democrația, dar autoritățile sunt bune în realizarea reformelor ce țin de sectorul public. În Parteneriat, competiția este limitată. Moldova pur și simplu a depășit Ucraina, despre care se credea că este lider în regiune. Ultima oară am fost în Moldova acum patru ani și acum văd cum Chișinău a evoluat, văd scimbările pe străzi, sunt foarte multe panouri publicitare, nu ar fi un lucru extraordinar, dar sunt niște schimbări. La Brussels, percepția este că Republica Moldova înregistrează un progres stabil și impresionant, dar există probleme politice cum ar fi alegerea președintelui. Pe de altă parte, ideea Uniunii Euroasiatice mi se pare foarte vagă. Președintele Putin a oferit foarte puține detalii despre această uniune. Lipsește o campanie de promovare, există lacune în acest proiect, mai ales în ceea ce ține de subiectul energetic, care este problema numărul unu pentru multe țări post-sovietice. În concluzie, din cîte înțeleg, Moldova are un electorat divizat.”

Europa Liberă: Există un proverb la mai multe popoare care spune: „nu dai cioara din mână pentru vrabia de pe gard”. În acest caz, Uniunea Europeană este cioara din mână? Pentru că mulți oameni probabil vizsează la renașterea Uniunii Sovietice și tratează viitoarea Uniune Euroasiatică ca pe o URSS reconstruită de Rusia, și de Vladimir Putin, în special. Este această uniune un proiect fezabil?

Andrew Wilson: „Nu, cred că vorbiți despre un miracol. Sunt 20 de ani de la prăbușirea URSS, iar independența statelor post sovietice este un fapt real. Doi, Republica Moldova, care acum este mult mai independentă în relația cu Rusia și România, un stat legalizat. În engleză avem un proverb care spune că pasărea din mână e mai prețioasă decît pasărea din copac. Da, Uniunea Europeană este pasărea din mână, o puteți atinge. Rusia, desigur, propune oferte palpabile, dar acestea tind să fie mai mult politice, este vorba de relații comerciale directe, subsidii, etc. Oricum, ei sunt mai puțin credibili pe termen lung. Desigur, nu pot prezice viitorul Uniunii Europene, de aproape 20 de ani noi avem propriile noastre probleme”.

Europa Liberă: Cu riscul de a fi cinic, am să vă întreb: cum ați putea să-i convingeți cetățenii moldoveni că nu este vorba de propagandă pură, că Uniunea Europeană de bună seamă este o perspectivă predictibilă și favorabilă pentru Republica Moldova?

Andrew Wilson: „Pentru că este în interestul Uniuniii Europene să aibă aproape nu pur și simpli țări vecine, dar țări care să facă parte din marea familie europeană. Europa „Liberă și Unită” nu este absolut liberă și nici absolut unită. Este adevărat că UE la moment se concentrează asupra propriilor probleme. Acestea deseori devin mai grave. Nu vorbesc despre un posibil statut de membru pentru Republica Moldova nici măcar în viitorul apropiat. Oricum, este bine pentru Republica Moldova să continue reformele și să devină mai bună, cu siguranță dacă veți urma regulile, cu greu veți putea fi refuzați. Acesta este secretul succesului Țărilor Balcanice. Au îndeplinit toate condițiile, deci nu a existat niciun motiv să nu fie acceptați. Poate nu este cazul Serbiei, dar la sigur este cel al Croației.”

Interviu cu Andrew Wilson