Consultări politice regionale Prioritățile de integrare europeană și consolidarea măsurilor de încredere”. Consiliul Raional Rezina. 11.12.2012.

185

Comisia parlamentară de Politică Externă și Integrare Europeană, în parteneriat cu Forumul moldo-german, cu sprijinul proiectului PNUD Suport pentru dezvoltarea Parlamentului Republicii Moldova”, în cooperare cu Consiliul raional Rezina, a organizat marți, 11 decembrie, în sala de ședințe a Consiliului raional Rezina, consultări publice la tema: Prioritățile de integrare europeană și consolidarea măsurilor de încredere”.

La eveniment au participat Igor Corman, președintele Comisiei de Politică Externă și Integrare Europeană, și Iurie Chiorescu, membrul Comisiei. Din partea autorităților locale la Forumul de consultări politice regionale, organizat la Rezina, au participat Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, Gheorghe Botnaru și Livia Scutaru, vicepreședinții raionului, Mihail Cebotar, primarul or. Rezina, Maria Macrii, primarul c. Saharna-Nouă, Mihail Gotornicean, primarul s. Lalova, Anatolii Chirtoacă, primarul s. Solonceni. De asemenea, în sală au fost prezenți consilieri raionali, conducători de instituții, reprezentanții agenților economici locali și mass-media din regiune.

Subiectele discutate au vizat procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, implicarea autorităților publice locale în acest proces, fiind pe larg discutată situația din teritoriu și posibilitățile de implicare a localităților din raionul Rezina în proiectele sprijinite de Uniunea Europeană, orientate spre consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

Potrivit președintelui Comisiei de Politică Externă și Integrare Europeană, Igor Corman, procesul de integrare europeană necesită o implicare maximală atât la nivel central, cât și local, astfel încât cetățenii să resimtă cât mai rapid avantajele acestei integrări. Totodată, luând în considerație că mai multe localități din raionul Rezina se află în Zona de Securitate, este esențială antrenarea cât mai multă a localităților din partea stângă a Nistrului în proiectele finanțate de Uniunea Europeană, realizate în regiunea respectivă, a adăugat președintele Comisiei. „Trebuie să creăm condiții favorabile pentru soluționarea conflictului existent, să facem partea dreaptă a Nistrului mai atractivă pentru cetățenii din stânga Nistrului”, a menționat Igor Corman.

Reprezentanții autorităților publice locale, la rândul lor, au făcut o prezentare a situației și a problemelor cu care se confruntă în prezent în Zona de Securitate, prezentând, totodată, și o scurtă informație despre proiectele depuse, dar și despre cele care deja se implementează cu suportul financiar din partea UE.

Potrivit președintelui raionului Rezina, Eleonora Graur, proiectul „Aprovizionarea orașului Rezina cu apă potabilă”, înaintat de Primăria Rezina către PNUD în cadrul Programului de Susținere a Măsurilor de Promovare a Încrederii se alfă în acest moment la etapa de evaluare. Proiectul Renovarea secțiilor de terapie intensivă, chirurgie, traumatologie și reparația unei scări care duce spre secția de traumatologie”, depus în cadrul aceluiași Program, se află în prezent în curs de implementare.

În cadrul discuțiilor, participanții la întâlnire au fost făcute mai multe sugestii și propuneri privind îmbunătățirea dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului.