Intreviu cu Victor Chirilă: „2015 – un an pierdut pentru Moldova”. Radio Europa Liberă. 29.12.15

131

În dialog cu directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă.
Europa Liberă: Încercăm să facem bilanțul anului 2015 împreună cu directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. Bine ați venit în studioul Europei Libere! Dacă e să spunem cum caracterizează omul simplu acest an care trece, care rămâne în istorie, mai degrabă auzim: trădare națională, șantaj politic, indiferență, interes personal, interes de partid, măcar în al 12-lea ceas poate se trezesc cei de la putere, mintea moldoveanului cea de pe urmă. E mare disperarea, domnule Chirilă. Și acest barometru de opinie publică ultim arată că 88% din cei intervievați spun că Moldova merge pe o cale greșită. Cine poartă răspundere pentru această stare de lucruri? Cine își asumă această responsabilitate?

Victor Chirilă: „Responsabili, în primul rând, sunt cei care au guvernat, cei care au fost aleși să guverneze și nu au reușit să facă acest lucru. Și într-o anumită măsură și noi, cetățenii, care i-am ales, societatea în general, este și ea culpabilă de această situație. Trebuie toți să înțelegem că suntem vinovați într-un fel sau altul.”

Europa Liberă: Deznodământul de la cine vine, de unde?

Victor Chirilă: „În democrație deznodământul întotdeauna vine de la cetățeni. Cetățenii sunt cei care trebuie să ia inițiativa în situații de criză. Și cetățenii sunt cei care trebuie să-și aleagă guvernanții, nu guvernanții să-și aleagă electoratul.”

Europa Liberă: Dar cetățenii aleg răul cel mai mic, dacă e să-l credem pe omul care merge în cabina de vot.

Victor Chirilă: „De această dată răul cel mai mic s-a transformat într-un rău foarte mare pentru Republica Moldova. Și nu cred că cetățenii noștri, sau majoritatea cetățenilor noștri, vor mai accepta o astfel de logică la următoarele alegeri. Cetățenii doresc schimbare și vor alege lideri care, în viziunea lor, ar putea să le aducă această schimbare. Din păcate, este un an pierdut pentru țara noastră, un an pierdut în sensul reformelor pe care trebuiau să le execute guvernanții noștri. Un an pierdut în relațiile noastre cu Uniunea Europeană, pentru că foarte multe proiecte au fost stopate din cauza că asistența Uniunii Europene și a organizațiilor financiare internaționale a fost suspendată. Un an pierdut pentru proiectele infrastructurale din țara noastră. Este un an care, din păcate, va rămâne în istoria țării noastre ca un an critic, un an în care statul Republica Moldova a fost pierdut de cetățeni, statul nu mai funcționează în interesul cetățenilor.”

Europa Liberă: Unii dintre cetățeni spun că mai trăiesc cu frica că e mare sărăcia, le este teamă de război. Politicienii de dreapta spun că le este frica ca nu cumva vectorul politicii externe să fie schimbat și Moldova să meargă către Rusia și către Uniunea Euroasiatică. De fapt care frică trebuie luată în calcul? Și cum scoți această frică din oameni?

Victor Chirilă: „Cred că frica de război, frica de criză socială trebuie să fie luate în considerare. Și, din păcate, de această dată eventuale violențe ar putea mai degrabă să fie generate nu de amenințările externe, cât de problemele interne, de nedorința clasei guvernante să facă schimbări, nedorința clasei guvernante să audă nevoile cetățenilor și să lucreze în interesul cetățenilor. Aceștia sunt factorii care pot duce la răzmerițe în Republica Moldova. Nicidecum nu trebuie luată în calcul această îngrijorare a clasei pretins europene care s-a compromis, că vezi, dragă Doamne, se va schimba vectorul european. Din păcate, această clasă pretins pro-europeană, de dreapta, face tot posibilul ca acest vector să fie revăzut de viitoarea guvernare. Pentru că cetățenii se dezamăgesc tot mai mult de performanțele acestor partide: reforme nu se fac, legi nu se aprobă, schimbările nu se resimt în societate.”

Europa Liberă: Pentru că a lipsit voința politică. Aceiași oameni pot acum să demonstreze voință politică, să aducă bunăstare în casa cetățeanului din Republica Moldova?

Victor Chirilă: „Nicidecum. O nouă șansă dată lor ar fi ultima șansă pentru noi, pentru cei care susținem…”

Europa Liberă: Atunci alegerile parlamentare anticipate ar fi soluția?

Victor Chirilă: „Din punctul meu de vedere, alegerile este una dintre soluții, soluția corectă, firească, democratică, care le permite cetățenilor să decidă asupra viitorului Republicii Moldova, cu toate riscurile care există.”

Europa Liberă: Dar riscurile care sunt?

Victor Chirilă: „Sigur, riscul major ar fi venirea la guvernare a unor forțe pro-ruse. Dar, din punctul meu de vedere, nu cred că aceste forțe pro-ruse vor putea, în cele din urmă, să schimbe vectorul pro-european al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce vor forțele pro-Kremlin să facă în Republica Moldova și din Republica Moldova?

Victor Chirilă: „În primul rând, eu cred că vor să ajungă la putere și să înlocuiască oligarhia cu altă oligarhie. Aceasta se va întâmpla. Dar cetățenii noștri trebuie să fie vigilenți și în continuare să fie cu ochiul pe ei. Din păcate, așa este situația. Pe de altă parte, eu cred că forțele pro-europene ar trebui să se gândească, în primul rând, cum să se modernizeze, să facă curățenie în rândurile lor, să se mobilizeze din nou și să recâștige credibilitatea în ochii cetățenilor, credibilitate care, din păcate, nu există acum, este zero.”

Europa Liberă: În concluzie, ce trebuie să îngrijoreze mai mult: ziua de azi sau ziua de mâine?

Victor Chirilă: „Eu cred că ziua de mâine trebuie să ne îngrijoreze cel mai mult, pentru că ziua de astăzi este deja foarte proastă pentru noi. Și trebuie să ne gândim la soluții, să ne gândim cum să facem față, să ne repliem, pentru că suntem în situația de a ne replia pentru a ne mobiliza mai bine în fața unor posibile riscuri majore dinspre Est.”

Europa Liberă: Mulțumim tare mult. La mulți ani!

Victor Chirilă: „La mulți ani, de asemenea!”

Sursa: Radio Europa liberă: http://www.europalibera.mobi/a/27454104.html