VIZITĂ DE STUDIU

a participanților în cadrul proiectului  „Școala pentru Securitate și Reziliență”,implementat de către Asociația pentru Politica Externă

Locația: Institutul European De Studii Politice din Moldova

Lumea cibernetică și tehnologiile asociate au creat, pe de o parte, mai multe oportunități sociale, culturale, economice și politice pentru toți, iar pe de altă parte, natura sa fără frontiere a adus cu ea amenințări sub formă de atacuri cibernetice și criminalitate informatică. Dinamica tehnologiei face imposibilă dezvoltarea în sine a unor instrumente de securitate și apărare cibernetică infailibile, cu sau fără intervenția factorului uman.

Odată cu transferul accelerat al activităţii înspre mediul online, suntem martorii ridicării unor noi provocări in derularea acţiunilor noastre de zi cu zi. Contextul global actual determină în mod inevitabil schimbări majore în peisajul amenințărilor la adresa securității cibernetice.

Noua paradigmă este modelată de gama tot mai largă de entități amenințătoare. Intrăm într-o fază care va necesita strategii de atenuare adecvate pentru a ne proteja toate sectoarele critice.

Conform raportului al Agenției UE pentru securitate cibernetică (ENISA), cu referire la peisajul amenințărilor cibernetice în anul 2023, atacurile cibernetice din anul curent au continuat să crească nu doar din punct de vedere al vectorilor și cifrelor, ci și din punct de vedere al impactului. Astfel, atacurile distructive au reprezentat un element cheie al operațiunilor rău intenționate efectuate de actori de amenințări la nivel de stat. De asemenea, Agenția subliniază implicațiile pe care le comportă războiul din Ucraina a diversificat, de asemenea, gama de amenințări cu care ne confruntăm.

Scopul: este să ofere cunoștințe și instrumente esențiale pentru a naviga cu succes în peisajul securității cibernetice și al confidențialității datelor din era digitală, precum și cum să gestionăm eficient crizele de comunicare în situații critice.

O dată cu creșterea dependenței noastre de tehnologie și digitalizare, securitatea cibernetică și confidențialitatea datelor au devenit mai critice ca niciodată. Astăzi, suntem expuși unor amenințări din ce în ce mai complexe, iar protejarea informațiilor personale și a datelor organizaționale este esențială.

În cadrul vizitei de studiu, au fost explorate strategiile și practicile naționale și ale UE de securitate cibernetică, învățând cum să ne protejăm datele și să ne păstrăm confidențialitatea în lumea digitală. De asemenea a fost discutată importanța comunicării eficiente în situații de criză, deoarece gestionarea și transmiterea informațiilor în astfel de momente delicate sunt cruciale.

Workshopul în cadrul vizitei de studiu a foat modart de Natalia SPÎNU, Director al Institutului European de Studii Politice din Moldova și Viorica ȚÎCU, Director Programe Strategice, Institutul European de Studii Politice din Moldova.

Videoeste disponibil aici: https://disk.yandex.ru/i/XzuBCzSwk0KhSg

Aceasta  vizită de studiu este organizată în cadrul proiectului “Școala de Securitate și Reziliență” implementat de către Asociația pentru Politica Externă (APE) și finanțat de către Divizia de Dipolomația Publică a NATO.