Blocaj Rusesc la Toate Nivelele Negocierilor Vizînd Criza Transnistreană”. Vladimir Socor. Radio Europa Liberă.

106

Exact acum un an, Președintele de atunci al Rusiei, Vladimir Putin, la primit pe Președintele moldovean Vladimir Voronin, în reședința prezindențială de la Novo-Ogoreovo, lângă Moscova. Președintele Voronin și echipa acestuia investiseră mari speranțe în întâlnirea de atunci cu dl Putin, se spera ca Putin era gata-gata să susțină propunerile Chișinăului pentru rezolvarea conflictului din Transnistria în interesul Republicii Moldova. Mai mult, chiar, se spera ca dl Putin să forțeze mâina Tiraspolului ca să iscălească și acesta propuenrile negociatorilor moldoveni. Propunerile Chișinăului, pachetul, erau foarte bine concepute și conforme cu interesul Republicii Moldova, cum am apreciat atunci și de atunci încoace. Tocmai din acest motiv Rusia nu se împacă cu ele.

A trecut un an de la întâlnirea Putin – Voronin din Novo-Ogoreovo. Astăzi, dl Putin, în calitatea sa de Prim-ministru al Rusiei, a primit-o în același loc pe dna Zinaida Greceanîi, Șeful Guvernului RM. Chiar dacă dl Putin nu mai este Președinte, dânsul a păstrat reședința prezindențială de la Novo-Ogareovo. Cu dna Greceanîi a discutat numai chestiuni economice în termini foarte generali. Precum reiese din relatările oficiale rusești, apărute chiar astăzi, nu s-a discutat nimic sau aproape nimic concret.

Despre conflictul din Transnistria a dsicutat AdjunctulSecretarului Consiliului Securității Naționale al Rusiei, Iurie Zubakov, în 18 și 19 iunie la Chișinău și Tiraspol. Zubakov a discutat cu Președintele Voronin și cu funcționarul de stat al Rusiei, Igor Smirnov. Negocierile rămân blocate pe toate cele 3 planuri. În formatul 5+2 le zădărnicește Rusia, zădărnicind convocarea acestui for în pofida dorunței arzătoare a Chișinăului de-al reconvoca.

Moscova zădărnicește și negocierile directe cu Chișinăul pe plan bilateral, refuzând se discute serios asupra pachetului de propuneri chișinăuiene. Lui Igor Smirnov și Evghenii Șevciuk le mai rămâne misiunea de a bloca discuțiile directe Chișinău și Tiraspol, discuții impuse de către Rusia, știind perfect că Tiraspolul le va bloca. Aceasta este, în parte, și prețul plătiti chiar de către Chișinău pentru propuneri conforme cu interesele Republcii Moldova. Dacă pachetul Chișinăului ar fi făcut concesii majore, desigur că Rusia s-ar fi grăbit să înceapă negocieri serioaseasupra pachetului. Dar pachetul e prea bun pentru Republica Moldova și prea defavorabil Rusiei, pentru ca liderii Rusiei, fie dl Putin, fie urmașii acestuia, să-l accepte în timpul previzibil.(Transcris APE)