Andrei Stratan si Igor Munteanu despre Perspectivele unui nou document-cadru cu UE. Europa Libera. Transcriere APE.

118

Valentina Ursu: Seful diplomatiei moldovene a declarat pentru Europa Libera ca un Acord de asociere ar fi pe potriva asteptarilor Chisinaului.

Andrei Stratan: Nu exclud, urmatorul document politic semnat cu Uniunea Europeana va fi un document in premiera, pe care astazi nu-l vor avea alte state care merg pe drum spre Uniunea Europeana. Document politic, cu noi angajamente, cu un nou nivel al relatiilor politice moldo-comunitare, care ne va da posibilitatea sa progresam in petrecerea reformelor si in apropierea Republicii Moldova de valorile europene. Astazi examinam, cu partenerii nostri europeni, includerea in urmatorul document politic a celor patru libertati, care ar putea sa le ofere Uniunea Europeana unui stat aspirant la integrarea in Uniunea Europeana.

Valentina Ursu: Igor Munteanu, directorul de la IDIS Viitorul, are o alta viziune asupra faptului, cum vor evolua relatiile dintre Chisinau si Bruxelles in viitorul apropiat.

Igor Munteanu: Ceea ce poate cere diplomatia de la Chisinau, face parte din pachetul electoral si nu dintr-o suita de angajamente serioase, pe care si le-ar dori, autoritatile. Comisia Europeana, categoric, nu va oferi nimic, care poate fi semnat pina la sfirsitul anului, pentru ca in calcul se iau si felul in care se vor desfasura alegerile, si probabil succesiunea la putere in Republica Moldova. Respectiv, putem vorbi despre un nou accord abea dupa scrutinul parlamentar din 2009. Abea dupa asta cred ca vom putea ajunge din urma locomotiva Ucrainei, pentru ca acum trebuie sa ne raportam si punctual nostru de referinta este Ucraina, nu Balcanii de Vest, pentru ca in Ucraina exista o alta abordare, exista un alt liant guvernamental care incearca prin atingerea de consens intern sa identifice prioritatile de politica externa si interna, nu prin dezunitate si prin conflicte permanente fata de partidele politice din afara liantului guvernamental.

Valentina Ursu: Demnitarii europeni au mentionat cu diverse ocazii ca autoritatile Republicii Moldova urmeaza sa persevereze in procesul de implementare a reformelor in domeniile justitiei, combaterii coruptiei, al libertatii mass-media, in impulsionarea climatului de afaceri. Amintim ca la finele lunii Mai Comisia Europeana a facut publica decizia de a incepe perioada de reflectie asupra elaborarii unui nou cadru juridic dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

Transcriere APE.