Dialogul Diplomatic Moldo-Român Este Readus în Albia Normalității. Opinii despre vizita Ministrului roman de Externa la Chisinau. NewsIn.

143

Victor Chirilă, Directorul de programe la Asociația pentru Politică Externă, este de părere că vizita lui Lazăr Comănescu la Chișinău a fost pur și simplu o verificare de poziții și o coordonare a agendelor. Ministrul român de externe nu a spus de fapt nimic nou, reiterând ceea ce oficialii români au repetat de mai multe ori în trecut, adică sprijinul ferm pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și susținerea în cadrul cooperării regionale. "Rezultatul principal al acestei vizite este că dialogul la nivel diplomatic este readus în albia normalității. Să vedem dacă va și continua în același stil și dacă va fi adus și la alte nivele, în special la cel al șefilor de stat, al celor două președinții, care de fapt domină dosarul moldo-român și dau tonul cooperării", spune Victor Chirilă. "Mă tem că această vizită nu va avea mare impact, pentru că în fond marile subiecte de discordie rămân în continuare pe tapet și Tratatul de bază și cel de frontieră, dar și alte subiecte care nici măcar nu s-au discutat, cum ar fi chestiunea cetățeniei, Mitropolia Basarabiei, subiectul Acordului de mic trafic la frontieră. Acestea rămân în continuare subiecte spinoase care, în orice moment, pot readuce acea atmosferă de declarații ostile, supărăcioase de la Chișinău spre București, ceea ce va readuce în impas acest dezgheț la care asistăm". Victor Chirilă este de părere că disensiunile profunde dintre Chișinău și București nu constau de fapt în problemele curente. "Aceste probleme curente au apărut în urma unor disensiuni mult mai profunde, a unor diferențe de viziuni de principiu. Și aceste divergețe fundamentale vin din faptul că ambele state nu au o strategie comună de dezvoltare a relațiilor bilaterale. Fiecare stat stă pe poziții diametral opuse. Viziunea Bucureștiului este bazată pe principiul ‘o națiune română- două state diferite’. Chișinăul stă pe poziția ‘două națiuni diferite- două state diferite’. Atâta timp cât vor exista aceste viziuni diferite, vom avea aceeași nesiguranță în relațiile noastre. De fiecare dată, încercările de a da un caracter pragmatic relațiilor se vor solda cu eșec", este de părere Victor Chirilă. Expertul moldovean subliniază că în prezent atât Bucureștiul, cât și Chișinăul sunt în preajmă de campanii electorale. "La Chișinău chiar putem spune că această campanie a început. Și bineînțeles că nu putem nega că acest lucru influențează abordările Chișinăului și Bucureștiului. Sunt foarte sceptic că până în 2009, când vor avea loc alegerile, relațiile Republicii Moldova cu România pot fi puse pe un făgaș normal. Până la parlamentarele din primăvara lui 2009 nu cred că vom avea progrese palpabile ce ar ține de dosarul Tratatului de bază sau al celui de frontieră, dar și în ceea ce privește alte probleme ce rămân nesoluționate",a conchisVictor Chirilă, director de programe la Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău.

Iulian Fruntașu, Director de programe la Fundația Soros-Moldova, a declarat că în opinia sa vizita lui Lazăr Comănescu este mai degrabă una de curtoazie și se înscrie în turneul diplomatic al nou-numitului ministru român de externe, care, după numire, trebuie să viziteze statele importante și țările vecine. "În cadrul discuțiilor în mod sigur au fost abordate subiectul Tratatului de bază și al celui de demilitare a frontierei. Și faptul că în conferința de presă aceste lucruri au fost amintite doar în treacăt vorbește despre neajungerea la un numitor comun. Este puțin probabil să se meargă înainte acum cu aceste documente, cel puțin până la alegerile din 2009. Este puțin probabil ca divergențele fundamentale în cazul Tratatului politic de bază să fie ușor depășite, iar în ceea ce privește Tratatul de frontieră, procesul de delimitare fizică a frontierei, asupra căruia insistă Chișinăul, este și el unul de durată, deci iarăși nu se poate miza pe rezultate rapide. Chișinăul și Bucureștiul au viziuni complet diferite asupra subiectelor în discuție și nu cred că vor ajunge foarte repede la un numitor comun". Pentru informații suplimentare vedeți http://info-prim.md/?x=22&y=16049.