Pînă la Sfîrșitul Acestui An, Centrul Comun de pe Lîngă Ambasada Ungariei Va Acorda Vize Pentru Cel Puțin 10 Țări din UE. Gyorgy Varga, Ambasadorul Ungariei în RM. Infotag.

148

Domnule ambasador, Centrul Comun de Vize, inaugurat pe lîngă Ambasada Ungariei la Chișinău, activează de aproape 1,5 ani. Care sînt rezultatele?

Gyorgy Varga: Putem spune că centrul a îndreptățit speranțele în privința sa. Inițial, eliberam vize doar pentru Ungaria, Austria, Letonia și Slovenia, iar pe 21 mai 2007 la centru au aderat Danemarca și Islanda, pe 1 ianuarie 2008 – Estonia, pe 1 aprilie 2008 – Suedia. La moment, purtăm negocieri cu alte cîteva țări. Avem o înțelegere și cu alte state, dar nu dorim să anunțăm înainte ca aceste țări să o facă oficial. Putem spune că pînă la sfîrșitul anului încă, cel puțin, două țări vor adera la centru.

Întrebare: Cum selectați țările cu care negociați?

Gyorgy Varga: În primul rînd, sînt țări care nu au reprezentanță în R.Moldova. Totodată, nu putem negocia, de exemplu, cu țări ca Italia, pentru că, pur și simplu, tehnic nu vom face față fluxului de persoane. Purtăm negocieri cu țări care prezintă un interes moderat pentru Moldova.

Cîte vize a acordat centrul după 25 aprilie 2007, cînd a fost inaugurat?

Gyorgy Varga: Centrul a preluat solicitări de vize de la peste 10,7 mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Aproximativ 43% dintre acestea sînt vize pentru Ungaria, 18% pentru Austria, 15,5% pentru Letonia, 9,4% pentru Slovenia, 6,1% pentru Suedia, 52% pentru Estonia, 2,7% pentru Danemarca și 0,06% pentru Islanda. Peste 44% dintre vize au fost acordate gratis. Taxa de viză este de 35 de euro. Dar peste 44% au fost eliberate gratis.

Multor cetățeni ai Moldovei li s-a refuzat viza?

Gyorgy Varga: În perioada 1 ianuarie – 1 iulie, 4,2% din totalul cererilor au fost respinse. Din 1 iunie, începutul sezonului turistic, indicatorul a crescut pînă la 12%, dar și numărul se solicitări – cu 40%. În fond, refuzăm doar atunci cînd actele nu sînt în regulă. Dar refuzul nostru nu este unul definitiv. Solicitantul poate depune dosarul direct la ambasada țării pentru care i s-a refuzat, la Kiev sau la București.

Cînd se planifică inaugurarea sediului secției consulare, după reparație?

Gyorgy Varga: Reparația are ca scop crearea unui consulat cu adevărat modern, îmbunătățirea serviciilor pentru cetățenii Moldovei și extinderea capacităților de acordare a vizelor, în condițiile în care numărul solicitanților crește. Inaugurarea se preconizează pentru a doua jumătate a lunii septembrie.

Centrul Comun de Vize este și un centru informativ…

Gyorgy Varga: Centrul informativ primește în medie 2 mii de apeluri telefonice și aproape 100 de mesaje electronice, lunar. Întrebările se referă, de regulă, la călătoriile în țările care nu au reprezentanțe diplomatice în R.Moldova, cum ar fi Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Grecia.

Întrebare: Cum ați aprecia nivelul de colaborare între Moldova și Ungaria?

Gyorgy Varga: Ungaria este una dintre primele țări care au inaugurat reprezentanță diplomatică în Moldova după obținerea independenței. De atunci, am reușit să devenim parteneri buni în multe domenii. Ungaria sprijină cursul european al Moldovei și este gata să o ajute în acest sens. O dovadă asupra bunelor relații pe care le avem sînt și vizitele reciproce ale reprezentanților autorităților ungare și moldovenești.