Zinaida Greceanîi Crede că Noile Propuneri ale Chișinăului Pot fi Acceptate de Rusia și de Tiraspol. Radio Europa Liberă.

118

Autoritățile moldovene au pregătit un nou plan de reglementare în Transnistria, care prevede o autonomie largă pentru regiunea separatistă și retragerea trupelor ruse din stînga Nistrului. Noul proiect a fost deja prezentat Tiraspolului, mediatorilor și observatorilor la negocieri. Anunțul aparține premierului moldovean Zinaida Greceanîi, care s-a aflat miercuri la sediul de la Praga al postului de radio Europa Liberă, cu ocazia unei vizite oficiale în Republica Cehă. Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, Zinaida Greceanîii a spus că autoritățile moldovene sunt gată să accepte și elemente ale planului Kozak, cum ar fi participarea reprezentanților transnistreni în Guvernul și în Parlamentul de la Chișinău. Dar vor respinge, la fel ca în anul 2003, esența acestei propuneri rusești. Planul Kozak, despre care ministrul rus de externe Serghei Lavrov spunea săptămîna trecută că ar putea fi readus în discuții, propunea un stat federal, cu posibilitatea ca Transnistria să se separe în cazul apropierii Moldovei de NATO sau România, drept de veto pentru Transnistria în chestiuni de politică internă și externă ale statului și păstrarea prezenței militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Permierul moldovean a fost întrbat dacă proiectul nou al Chișinăului se intenționează să fie votat unanim în Parlament și dacă este o formă de a se apăra, a Moldovei, în fața unor posibile propuneri rusești mai agresive, în urma evenimentelor din Georgia. Zinaida Greceanîi a răspuns că nu și crede că noile propuneri ale Chișinăului pot fi acceptate de Rusia și de Tiraspol, mai ales că Chișinăul este hotărât să nu adere la NATO. Zinaida Greceanăi a spubliniat acest lucru și în conferința de presă, susținută preponderent în limba rusă, în fața jurnaliștilor din alte redacții ale Europei Libere, mai ales a celor din serviciile pentru fostele republici sovietice. Ea a subliniat că „Moldova are statut de țară neutră, prevăzut de Constituție și nu poate schimba Constituția în fiecare zi”. Pe de altă parte, ea a insistat că Moldova dorește să întărească legăturile cu Uniunea Europeană, cu scopul final al intrării în Uniune, lucru de care beneficiază și transnistrenii. Premierul moldovean a precizat că preferințele comerciale de care se bucură Moldova pentru exportul în țările Uniunii Europene sunt extinse și asupra agenților economici din Transnistria, înregistrați la Chișinău, chiar dacă sistemele economice de pe cele două maluri ale Nistrului, a spus ea, sânt total diferite. 70 la sută din exporturile transnistrene au ca destinație Uniunea Europeană. Răspunzînd la una din întrebări, Zinadida Greceanîi a spus că în opinia Guvernului de la Chișinău nu există nici o legătură între situația Georgiei și a Moldovei. "Conflictul transnistrean poate și trebuie rezolvat numai pe cale pașnică, altă cale nu există”. Ea a spus că ceea ce s-a întâmplat în Osetia de Sud nu trebuie să destabilizeze în nici un fel situația în Moldova. Dimpotrivă, a spus ea, societatea moldoveană a devenit acum mai unită. Zinaida Greceanîi a mai fost întrebată dacă Chișinăul are obiecții față de acordarea cetățeniei ruse locuitorilor Transnistriei. Rusia a procedat în acest fel în Osetia de Sud, iar când a intervenit militar în Georgia în august, una din principalele explicații a fost că își apără cetățenii în fața agresiunii georgiene. Premierul Greceanîi a spus că Moldova nu le poate interzice transnistrenilor să dețină cetățenia rusă, odată ce permite cetățenilor moldoveni să aibă cetățenie dublă, cu excepția funcționarilor de stat care trebuie să fie numai cetățeni moldoveni. Dar șefa guvernului moldovean a spus că este împotriva acordării în masă, la întâmplare a dublei cetățenii locuitorilor Moldovei, inclusiv regiunii transnitrene.