Declarație Comună cu Privire la Viitoarele Alegeri Parlamentare în Republica Moldova.

100

Noi, Șefii Misiunilor Statelor Membre ale Uniunii Europene, Delegația Comisiei Europene și Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene cu reședința în Republica Moldova,

– referindu-ne la paragraful 2 al Concluziilor cu privire la Republica Moldova ale Consiliului Uniunii Europene din 13 Octombrie 2008,

– reamintind declarația noastră comună din 17 iulie 2008,

– reamintind angajamentele în cadrul OSCE, alte standarde internaționale privind alegerile cît și angajamentele incluse în Acordul de Parteneriat și Cooperare între Uniunea Europeană și Republica Moldova din Noiembrie 1994,

– considerând că pregătirile pentru alegerile parlamentare din 2009 sunt în curs de desfășurare și că în acest domeniu autoritățile moldovene au luat deja măsurile respective :

facem apel la autoritățile Republicii Moldova să se asigure că viitoarele alegeri parlamentare se vor desfășura în conformitate cu standardele internaționale pentru alegeri democratice.

Noi subliniem în special importanța garantării deplinului respect al principiului pluralismului politic, inclusiv competiția între partide și candidați, precum și a ideilor al căror scop este de a proteja la maximum opțiunile alegătorului.

În această privință, noi observăm, că o serie de partide politice au reclamat dificultățile întâmpinate în îndeplinirea noilor proceduri de înregistrare, impuse de Legea privind Partidele Politice care a fost adoptată în luna aprilie a acestui an. Obținerea cu întîrziere a unei înregistrări adecvate ar putea pune în pericol șansele partidelor politice sau ale candidaților de a participa la următoarele alegeri sau ar conduce la imposibilitatea de a participa la acestea. În acest sens, atragem atenția Ministerului Justiției al Republicii Moldova să asigure că procedurile pentru înregistrarea partidelor și a mișcărilor politice vor fi aplicate într-un mod transparent, corect și la timp.

Noi suntem de asemenea îngrijorați de numărul în creștere al investigațiilor penale care au fost recent inițiate împotriva politicienilor din opoziție. Apreciind importanța luptei împotriva criminalității și corupției, considerăm esențial ca instituțiile de drept să acționeze imparțial și transparent în mod vizibil. Acest lucru este deosebit de important în contextul unei campanii electorale în care lansarea unor investigații penale riscă să submineze capacitatea candidaților de a participa efectiv în campania electorală.

Considerăm important garantarea accesului la mijloacele mass media al tuturor partidelor participante la alegeri precum și asigurarea unei acoperiri media echilibrate a procesului alegerilor. În această privință, acordăm o importanță deosebită independenței editoriale a mijloacelor audio-vizuale publice și caracterului pluralist al acestora în timpul campaniei electorale. O relevanță deosebită vor avea și reînnoirile licențelor de emisie.

Cu privire la amendamentele aduse Codului Electoral moldovenesc, facem apel către autorități să ia în considerație în mod corespunzător recomandările prezentate de Misiunea de Observare a Alegerilor efectuată de OSCE/ODIHR în 2005 și recenta recomandare a Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei cât și jurisprudența relevantă a Curții Europene a Drepturilor Omului.

În acest context, reamintim Concluziile Consiliului Afaceri Generale și Relații Externe din februarie 2008 care salută progresul realizat din utimii 3 ani de Republica Moldova în implementarea Planul de Acțiuni din cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Luăm în considerație, de asemenea, îndemnul de a continua inter alia eforturile privind consolidarea democrației și Statului de Drept, respectarea Drepturilor omului și libertăților fundamentale, inclusiv respectarea libertatății mass media în ajunul alegerile parlamentare.

Uniunea Europeană s-a angajat să aprofundeze în continuare relația cu Republica Moldova. Totuși, facem apel la conducerea Republicii Moldova să asigure ca progresul în eforturile de apropiere de Uniunea Europeană să nu fie afectat de deficiențe în implementarea procesului democratic.

Luând în considerație aspectele prezentate, vom continua să urmărim îndeaproape modul în care va evolua campania electorală și desfășurarea viitoarelor alegeri.

Ambasada Austriei

Ambasada Republicii Bulgaria

Ambasada Republicii Cehe

Ambasada Republicii Franceze

Ambasada Republicii Ungaria

Ambasada Republicii Federale Germania

Ambasada Republicii Lituania

Ambasada Republicii Polonia

Ambasada României

Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Delegația Comisiei Europene în Republica Moldova

Biroul Reprezentantului Special al Uniunii Europene