Vladimir Voronin se Declară Optimist în Privința Soluționării Conflictului Transnistrean. Imedia.

150

Președintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a anunțat, marți, că ar putea avea în timpul apropiat o întâlnire cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, cu care să discute despre problema transnistreană. Vladimir Voronin a făcut declarația respectivă la o videoconferință la care au participat jurnaliști de la Chișinău și Moscova.

Potrivit BASA-press șeful statului a spus că „există o înțelegere cu președintele rus, Dmitri Medvedev, în privința unei întrevederi în cadrul căreia se va discuta reglementarea conflictului transnistrean” și cred că această întrevedere va avea loc în curând”.

În același context, Voronin a apreciat faptul că Federația Rusă a recunoscut integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Sunt foate optimist în ceea ce privește soluționarea problemei transnistrene. /…/ Există reacții pozitive la proiectul nostru privind statutul autonomiei transnistrene de laparticipanții la negocieri, cu excepția Federației Ruse și a Transnistriei”, a precizat președintele Voronin.

În legătură cu anunțata întâlnire Voronin și Medvedev, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova,Andrei Stratan, a precizat, între altele,marți, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii,că „noi nicidecum nu intenționămsă avem negocieri în formatul „1+1” sau „1+2”. Noi vom saluta acceptul părților ca noi să avem consultări pe marginea problemelorsoluționării conflictului transnistrean. /…/Este foarte important să menținem acest dialog în continuare (cu Federația Rusă șin.r.) și să nu fim învinuiți că Republica Moldova,din cauza nedorinței de a se întâlni cu cineva, blochează intenționat reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

„Noi și a mai spus Andrei Stratan – am îndemnat și îndemnăm în continuare comunitatea internațională ca subiectul respectiv să fie abordat permanent în cadrul reuniunuilor comune pe care le are atât Uniunea Europeană cu Federația Rusă, cât și în cadrul celoradin formatul SUA și FederațiaRusă, ca să mișcăm carul din loc și să ne convocăm în formatul de negocieri „5+2””.

Potrivit ministrului moldovean de Externe, „acest subiect (al reluării negocierilor în format „5+2” și n.r.)va fi inclus în agenda discuțiilor cu ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov,care a acceptat invitația de a vizita Republica Moldova /…/ în zilele de 23-24 februarie”.

Comentarii

Grigori Valovoi: Singurul lucru la care ne putem aștepta este o dinamizare a dialogului dintre Chișinău și Moscova

Comentatorul politic Grigori Valovoi, redactor-șef la ziarul Novaia Gazetadin regiunea nistreană, consideră că „singurul lucru la care ne putem aștepta până la alegerile parlamentare din Republica Moldova este o dinamizare a discuțiilor dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la Moscova”.

„Atât timp câtnu există o certitudine privind viitoarea configurație politică în structurile puterii de la Chișinău, este puțin probabil ca vreuna dintre părți să accepte o rezolvare definitivă a conflictului. Mai degrabă se va lucra asupra a tot felul de documente, dar aceste documente ar trebui elaborate de grupurile de experți, care însă, pentru moment, sunt nefuncționale. Deși nu cred să există perspective ca problema transnistreană să fie rezolvată în viitoarele câteva luni, totuși, viața ne-a învățat că există situații care nu pot fi prevăzute, cum s-a întâmplat cu memorandumul Kozak”, a spus Valovoi.

În opinia sa, „o reglementare rapidă a crizei transnistrene ar fi posibilă dacă Președintele Voronin și Președintele Medvedev ar găsi un compromis, însă acest lucru pare, totuși, puțin probabil”.

Petru Bogatu: Afirmațiile lui Vladimir Voronin au clar o conotație electorală

Comentatorul politic Petru Bogatu, editorialist la ziarul „Jurnal de Chișinău”, consideră că „afirmațiile lui Vladimir Voronin au clar o conotație electorală și nu trebuie să ne facem iluzii că problema transnistreană ar putea fi rezolvată în timpul apropiat”.

„Odată cu intrarea Partidului Comuniștilor în campania electorală se vor mai face asemenea promisiuni. Președintele Voronin care, în 2008, făcuse promisiuni extrem de generoase privind rezolvarea crizei transnistrene, n-are cum să renunțe la asemenea declarații și să se facă că plouă. În același timp, la Moscova nu s-a schimbat nimic și Rusia nu are de gând să cedeze Transnistria gratis Republicii Moldova așa cum i-ar conveni Chișinăului”, a spus editorialistul.

Eugen Revenco:O întâlnire dintre Vladimir Voronin și Dmitri Medvedev ar putea aduce Partidului Comuniștilor un plus de voturi din partea electoratului prorus

Analistul politic Eugen Revenco de la Asociația pentru Politică Externă afirmă că „se apropie alegerile și în acest context declarațiile Președintelui Voronin despre problema transnistreanănu pot avea decât o încărcătură pozitivă”.

În opinia analistului, o întâlnire a lui Vladimir Voronin cu Dmitri Medvedev ar putea aduce Partidului Comuniștilor un plus de voturi din partea electoratului prorus din Republica Moldova, dar „această întâlnire va purta mai mult un caracter de fațadă”.

„Este puțin probabil ca la o astfel de întâlnire să se discute probleme cruciale – ca retragerea trupelor ruse, de ex., -care ar irita Moscova”, a spus Eugen Revenco.

„Astfel, nu ne putem aștepta la o soluționare a problemei pe ultima sută de metri și sper că Chișinăul, care vroia anterior cu tot dinadinsul să rezolve problema transnistreană până la alegerile din 2009, s-a debarasat de asemenea dorințe”, a menționat Revenco.

Dosar:

Ambasadorul cu Misiuni speciale, Valeri Nesterușkin, reprezentant al Federației Ruse la negocierile în problema transnistreană, a declarat luni că deciziile în problema transnistreană trebuie să le ia părțile implicate în conflict, adică Chișinăul și Tiraspolul.„Noi, – a spus Nesterușkin, – suntem doar intermediari”.

Nesterușkin făcuse aceste declarații, luni,după o întrevedere de la Tiraspol cu liderul administrației transnistrene Igor Smirnov și ministrul de externe din republica secesionistă, Vladimir Iastrebceak.

Chișinăul se arată însă ferm să continue negocierile doar în formatul 5+2, dar acceptă să poarte „consultări” în orice alt format, inclusiv numai cu Moscova și Tiraspolul.

Negocierile în format „5+2”, cu participarea Republicii Moldova și Transnistriei – ca părți în conflict, a Rusiei, Ucrainei și OSCE – ca mediatori, și a Uniunii Europene și Statelor Unite – ca observatori, nu s-au mai ținut de trei ani.

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valery Kuzmin declarase zilele trecute că „în februarie ar putea fi reluate consultările politice pe marginea reglementării transnistrene”.

Kuzmin menționase că procesul de negocieri, „ar putea fi impulsionat de vizita la Chișinău a ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov”, care urmează să aibă loc în februarie.

Anterior, Președințele Vladimir Voronin declarase, în repetate rânduri, că în 2008 ar exista premise reale pentru reglementarea definitivă, până la sfârșitul anului, a conflictului transnistrean, astfel încât alegerile parlamentare din 2009 să se desfășoare inclusiv în regiunea nistreană.

Profil:

Grigori Valovoi este redactor-șef al ziarului independent din regiunea nistreană „Novaia Gazeta” (Ziarul Nou). El deține acestă funcție împreună cu Andrei Safonov. Ambii sunt cunoscuți ca opozanți ai liderului transnistrean, Igor Smirnov.

Grigori Volovoi s-a născut în 1954. Între 1990 și 1994 a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Până în 1999 a activat ca lider sindical în orașul Bender (Tighina) situat pe malul drept al Nistrului, dar aflat sub controlul administrației de la Tiraspol. În 2001 a fost ales președinte al Centrului pentru apărarea drepturilor omului din Transnistria.

Este membru al uniunii scriitorilor din Rusia.

Petru Bogatu este comentator politic și editorialist la ziarul „Jurnal de Chișinău”.

S-a născut 12 iulie 1951. A absolvit Institutul pedagogic din Bălți.

În presă – din 1975. A fost corespondent și apoi redactor-șef al ziarului „Satul nou” din Slobozia (situat în regiunea nistreană); redactor, comentator, redactor-șef adjunct la Televiziunea Națională; redactor-șef adjunct la ziarul „Țara” și analist politic la ziarul „Flux”; lector la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova.

Fondator al Comitetului director al Asociației pentru cooperare euroatlantică.

Eugen Revenco este director de programe la Asociația pentru Politică Externă și director executiv al Fundației moldo-lituaniene „Integrare Europeană”.

S-a născut pe 5 februarie 1974. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Drept (1996). Masterat în dreptul european (Bruxelles, 1997-1999). A activat mai mulți ani în cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova, inclusiv la Ambasada Republicii Moldova din Belgia și la Reprezentanța permanentă a Moldovei la ONU (Geneva). A deținut funcția de șef al Departamentului tratate și drept internațional. Din 2007 activează la Asociația pentru Politică Externă.