Cea de-a III-a Conferință internațională „Soluționarea Conflictului Transnistrian în Contextul Europenizării Republicii Moldova” organzată de Asociația pentru Politică Externă (APE) cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova.

147

La 17 februarie 2009, Asociația pentru Politică Externă din Moldova (APE) a organizat cea de-a III-a Conferință internațională „Soluționarea Conflictului Transnistrian în Contextul Europenizării Republicii Moldova”. Evenimentula fostorganzat cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova în cadrul proiectului "Dialogui Transnistrene".

Printre subiectele abordate în cadrul conferinței: Lecțiile practice ce pot fi deduse din eforturile anterioare de soluționare a conflictului și cum pot fi ele incorporate în viitoarele politici și strategii? Care sunt factorii principali care împiedică progresul în negocieri și cum pot fi ei depășiți? Cum poate fi îmbunătățit contextul intern pentru identificarea unei soluții viabile a conflictului? Care sunt oportunitățile și impedimentele contextului internațional? În ce domenii Chișinăul poate juca un rol central și unde progresul depinde de factorii ce nu țin de influența Moldovei? Cum poate fi depășit impasul în procesul de reglementare fără a submina aspirațiile europene ale Moldovei? Cum poate Moldova progresa pe calea integrării în UE fără a se îndepărta ireversibil de regiunea transnistreană? Cum poate fi asigurat echilibrul dintre necesitățile imediate și prioritățile pe termen lung? Poate UE să joace un rol mai mare în procesul de soluționare sau chiar să devină forța motrice a acestuia? Cum poate Moldova și UE să avanseze spre o strategie mai concertată și cuprinzătoare de soluționare a conflictului?