Rusia va acorda „ajutor umanitar” Transnistriei și în acest an. Comenteaza Evghenii Shevciuk, Nicu Popescu si Vladislav Kulminski. Imedia.md.

133

CHIȘINĂU (Imedia) și Moscova va acorda Transnistriei ajutor umanitar și în 2009, a anunțat, pe 10 februarie, in cadrul unei vizite la Tiraspol, deputatul rus Vladimir Medinski, membru al consiliului general al partidului Edinnaia Rossia” (Rusia Unită și n.a.), la putere în Federația Rusă. Vladimir Medinski a spus că acest ajutor este destinat pentru majorarea pensiilor, pentru asigurarea cu hrană a copiilor din grădinițe și din școli, dar și pentru acordarea unor credite preferențiale în agricultură.

Deputatul rus nu a numit cifra exactă a ajutorului, dar a spus că, în 2009, pensionarii transnistreni vor primi pensii cu 50% mai mari decât în 2008. „În anul trecut ajutorul nostru a fost determinat de secetă. Dar, se pare, că acest ajutor unic se transformă deja în program. Datorită faptului că Republica Moldovenească Nistreană a reușit să asigure un sistem eficient de control asupra modului de distribuire a fondurilor, am luat decizia să oferim ajutor umanitar și în acest an. Faptul că acordăm asistența respectivă în condițiile de criză mondială, nu înseamnă altceva decât că e vorba de un ajutor cu adevărat frățesc și nu de o asistență economică sau politică oarecare”, a subliniat Medinski. Oficialitățile de la Chișinău nu au comentat gestul Rusiei.

Comentarii:

Evgheni Șevciuk: Prin acest ajutor Rusia a demonstrat „responsabilitate și consecutivitate”

Președintele Sovietului Suprem (parlamentului și n.a.) de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a declarat că prin acest ajutor Federația Rusă a demonstrat „responsabilitate și consecutivitate /../ în probleme ce țin de apărarea și susținerea conaționalilor săi /…/, oriunde ar locui ei”. El a spus că, în ultimii ani, Rusia a oferit ajutor pentru persoanele nevoiașe din Transnistria, indiferent de cetățenia pe care acestea o dețin, demonstrând astfel „un înalt umanism”. „Pentru oameni este foarte important să știe că, în aceste vremuri complicate, ei se pot folosi de ajutorul oferit de Federația Rusă”, a declarat Evgheni Șevciuk. El a precizat că, săptămâna viitoare, va vizita Rusia unde va discuta cu factori de decizie de la Moscova despre „probleme de ordin tehnic” cu privire la ajutorul pe care urmează să-l primească Tiraspolul.

Nicu Popescu : Asistența Rusiei este crucială pentru supraviețuirea Transnistriei

Analistul politic Nicu Popescu, cercetător la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Londra, spune că ajutorul pe care îl va oferi Rusia Transnistriei și în acest an „nu este decât o continuare a unei situații mai mult sau mai puțin tipice pentru ultimii 18-19 ani, când Moscova a fost principalul susținător al regiunii atât prin asistență economică directă, cât și prin subvențiile pe care i le-a acordat”.

„Acest ajutor este foarte important pentru Tiraspol, deoarece, în ultimii doi ani, Transnistria s-a confruntat cu probleme bugetare serioase care s-au agravat odată cu declanșarea crizei economice mondiale, criză ce a dus la un colaps al exporturilor uzinei metalurgice din Râbnița care asigura jumătate din bugetul regiunii. Prin urmare, această asistență a Rusiei este crucială pentru menținerea Transistriei „la suprafață”, a afirmat analistul. El a menționat că „deși Rusia pretinde că este gata să exercite anumite presiuni asupra Transnistriei, în realitate Moscova are un interes strategic în regiune și această politică a ei va continua și pe viitor”.

Vladislav Kulminski: Este limpede că, fără un ajutor extern, Transnistria s-ar sufoca

Potrivit expertului de la Asociația pentru Politică Externă, Vladislav Kulminski, „este limpede că fără un ajutor extern regiunea (transnistreană și n.a.) s-ar sufoca și s-ar confrunta cu tulburări sociale”. „Astfel, era de presupus că Rusia îi va acorda până la urmă ajutor pentru a-și întări influența strategică în regiune și pentru a preveni o posibilă încercare a altor actori de a umplea cu oferte mai atractive vidul care s-ar fi format”, consideră expertul. „Până la urmă, criza va afecta Transnistria într-o măsură mai mare decât Republica Moldova, ceea ce i-ar putea face pe unii politicieni transnistreni oarecum mai pragmatici. Întrebarea este în ce măsură Republica Moldova și Uniunea Europeană vor fi capabile să utilizeze această oportunitate și sa întindă o mână regiunii”, a subliniat Dl. Kulminski.

Dosar:

Decizia Kremlinului de a acorda ajutor umanitar Transnistriei a fost luată în urma unei apel a Sovietului Suprem de la Tiraspol, din 19 decembrie 2008, către președintele rus, Dmitri Medvedev, premierul Vladimir Putin, și Duma de Stat. În prezent, pensia medie în Transnistria este de 313 ruble transnistrene, adică aproximativ 36 de dolari americani, ceea ce reprezintă 39% din minimul de existență din regiune. În total, în Transnistria sunt înregistrați 134,5 mii de pensionari din totalul de 555 mii de locuitori (potrivit datelor din 2004, când în regiune a avut loc un recensământ). Transnistria primise un ajutor similar și în 2008, în valoare de aproximativ 27 milioane de dolari. Presa de la Moscova, scria, acum doi ani, că Rusia renunțase la un moment dat să mai acorde ajutor financiar Transnistriei pe motiv că autoritățile de la Kremlin ar fi rămas dezamăgite de modul în care liderul administrației de la Tiraspol, Igor Smirnov, gestionase ajutoarele anterioare. Decizia de a acorda, în continuare, ajutor fusese luată în urma unei vizite a lui Evgheni Șevciuk la Moscova, în 2007, unde a semnat un acord de colaborare cu partidul pro-Kremlin „Edinnaia Rossia”.

Administrația de la Tiraspol a început să se confrunte cu probleme financiare la sfârșitul anului 2005 și începutul lui 2006, odată cu lansarea Misiunii Uniunii Europene de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene EUBAM și introducerea noului regim vamal la hotarul între cele două state. Noile reguli presupuneau că Transnistria nu mai poate exporta produsele sale în sau prin Ucraina decât cu acordul vamei de la Chișinău. Președintele Vladimir Voronin declarase în repetate rânduri că regimul de la Tiraspol a reușit să supraviețuiască de-a lungul anilor datorită veniturilor ilicite în valoare de 2 miliarde de dolari pe an obținute din contrabandă la frontieră cu Ucraina, iar Misiunea EUBAM a pus capăt acestei contrabande.

Profil:

Evgheni Șevciuk este președinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol. S-a născut pe 19 iunie 1968 la Râbnița, oraș din regiunea nistreană. A absolvit Universitatea de Stat din Transnistria, Facultatea de Drept, și Universitatea Agrară din Ucraina, Facultatea de Mecanizare. Studii post-universitare la Moscova și Kiev. Între 1992 și 1998 a lucrat în miliție, ajungând până la funcția de șef al miliției financiare din Tiraspol. Ulterior, a activat în cadrul unor firme private, iar în 2000 a fost ales deputat în Sovietul Suprem. În 2005 este reales deputat, pe listele partidului „Obnovlenie” (Reînnoirea și n.a.) și ales președinte al Sovietului Suprem. Este considerat un promotor al intereselor oamenilor de afaceri din regiune.

Nicu Popescu este cercetător la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Londra. Domeniile de specializare: politici europene de vecinătate, conflictele în spațiul post-sovietic, relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia, Republica Moldova și Caucazul de Sud. Nicu Popescu își termină doctoratul în științe politice la Universitatea Central Europeană din Budapesta, Ungaria. Studii, comentarii și analize în engleza, franceza, rusa și româna.

Vladislav Kulminski este expert la Asociația pentru Politică Externă din Chișinău. A urmat cursuri în domeniul politic și economic pe lângă Departamentul de Stat al SUA. Magistru în Relații internaționale și studii europene (Universitatea Central Europeană, Budapesta, Ungaria). A lucrat ca jurnalist la agenția de știri Infotag și in 2004-2008 la ambasada SUA din Republica Moldova. În prezent, este consultant la Ambasada Marii Britanii de la Chișinău și expert la Asociația pentru Politică Externă.