Declarația semnată la Moscova va avea repercusiuni grave asupra procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Vlad Lupan. Info-Prim-Neo, 18.03.2009

175

Declarația comună, semnată miercuri, 18 martie, la Moscova de președintele moldovean Vladimir Voronin și liderul administrației transnistrene Igor Smirnov, în prezența președintelui rus Dmitri Medvedev, va avea repercusiuni grave asupra procesului de negociere a conflictului transnistrean, chiar dacă în aparență are o conotație pozitivă. Soluționarea conflictului va fi tergiversată încă pentru o perioadă destul de lungă, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul independent, Vlad Lupan.

Analistul politic subliniază din declarație trei elemente esențiale. „În primul rând, în declarație se spune că părțile sunt gata să continue discuțiile, ceea ce înseamnă că autoritățile de la Chișinău au acceptat și acceptă în continuare formula Federației Ruse, care presupune că Transnistria este o parte egală în negocierile transnistrene, pe același picior din punct de vedere juridic cu R. Moldova, care este un stat recunoscut. Această poziție a Federației Ruse denotă și atitudinea ei vizavi de soluționarea transnistreană”, spune Vlad Lupan.

Al doilea element al acestei declarații, care pare a fi de o conotație pozitivă, însă în realitate ascunde pietre subacvatice, este revenirea la discuțiile în formatul 5+2. „Deși părțile s-au înțeles să revină la acest format, realitatea este că această declarație a fost făcută în formatul 2+1, acceptat de președintele Voronin în favoarea Federației Ruse”, precizează Vlad Lupan. „De fapt, Federația Rusă a chemat la Moscova liderii de la Chișinău și Tiraspol ca să ajungă la anumite înțelegeri, care ulterior pot fi impuse în formatul 5 +2. Astfel, a avut loc o întrevedere din care au fost excluși partenerii occidentali, care vor fi puși în fața faptului împlinit, atunci când în cadrul formatului 5 +2 le va fi prezentată înțelegerea politică a părților, înțelegere care s-a exprimat în această declarație”, spune analistul.

Cel de-al treilea element este transformarea forțelor actuale de menținere a păcii într-o operațiune sub egida OSCE, la prima vedere, la fel, de o conotație pozitivă „Se precizează că această transformare va avea loc doar după soluționarea definitivă a conflictului transnistrean. Or, o soluționare definitivă este tărăgănată și condiționată de Federația Rusă, care a demonstrat cu mai multe prilejuri că nu renunță la memorandumul Kozak. Astfel, vedem că autoritățile de la Chișinău au acceptat necondiționat să nu transforme părțile de menținere a păcii într-un viitor previzibil”, spune Vlad Lupan.

Expertul subliniază că forțele de menținere a păcii sunt, de fapt, forțe rusești. „Acceptând faptul că aceste trupe nu vor pleca decât după o soluționare politică a conflictului transnistrean, condiționată de Rusia prin memorandumul Kozak, R. Moldova indirect a acceptat și faptul că nu va insista asupra retragerii trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova”, accentuează analistul.

El amintește că Federația Rusă insista pe o asemenea „sincronizare” dintre soluționare și retragerea trupelor sale și înainte de summit-ul de la Istanbul din 1999. Acum această propunere a fost reluată, doar că formularea este mai „șmecheră”.

De asemenea, Vlad Lupan este convins că vizita președintelui Voronin la Moscova are o conotație electorală foarte puternică. Potrivit analistului, partidul de guvernământ de mai mult de 6 luni face cedări unilaterale Federației Ruse. În schimb, Rusia le asigură comuniștilor mediatizare în R. Moldova prin intermediul canalelor rusești, Voronin fiind prezent pe micile ecrane alături de unul din cei mai populari politicieni în R. Moldova și președintele rus Medvedev.

Potrivit ultimului Baromentru de opinie publică, președintele rus Dmitri Medvedev este liderul politic în care populația din R. Moldova are cea mai mare încredere după premierul rus Vladimir Putin.

Info-Prim-Neo, 18.03.2009