Interviu cu Andrei Popov despre vizita președintelui Voronin la Moscova. Valeriu Cațer. Radio Europa Liberă, 18.03.2009

83

Întîlnire protocolară sau de semnare a unor documente de intenții?

Președintele Vladimir Voronin, cum ați auzit și la știri, merge azi într-o vizită la Moscova, unde va avea o întrevedre cu omologul său, Dmitrii Medvedev și cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Într-un comunicat de presă de la președinție se spune că deplasarea lui Voronin la Moscova a fost convenită cu mult timp în urmă cu președintele, Dmitrii Medvedev. Comunicatul președinției însă omite orice referire la agenda președintelui Voronin sau la faptul ca la Moscova va fi present și liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Liderul de la Tiraspol, au anunțat surse oficiale transnistrene, se află încă de sîmbătă la Moscova, însoțit de șeful departamentului său de externe, Vladimir Iastrebceak. Presa rusă mai scria zilele trecute că, pentru a-și demonstra eficiența în calitate de mediator, președintele Medvedev ar putea propune celor doi să semneze un document și sau cel puțin o declarație de intenție.

Pentru că vizita lui Vladimir Voronin la Moscova a fost confirmată de Președinția de la Chișinău abia aseară, Valeriu Cațer l-a întrebat pe directorul executiv al Asociației de Politică Externă de la Chișinău, Andrei Popov, cum se poate explica această întîrziere.

Președintele Vladimir Voronin manevrează între două extreme în încercarea de a demonstra că relația cu Moscova merge bine, pentru a nu pierde simpatiile electoratului prorus, pe de o parte, iar pe de alta și luptând ca să-și asigure macar o parte din voturile celor ce îl suspectează că poate admite compromisuri inadmisibile și cedări în relația cu Rusia și, deci, nu vrea să le facă, e de părere directorul executiv al Asociației de Politică Externă de la Chișinău, Andrei Popov.

„Și mai este un al treilea considerent: a abordat o anumită strategie, o anumită abordare față de reglementarea transnistreană, pe care a promovat-o pe parcursul ultimilor trei ani de zile. Ea a avut doi piloni principali. Primul: nu negociem cu Smirnov, negociem peste capul lui, direct cu Moscova, și propunem Moscovei un compromis și cu neutralitatea, cu recunoașterea proprietăților ruse în Transnistria și ca după aceea Moscova să-i facă pe liderii de la Tiraspol să fie mai cooperanți. Și al doilea pilon, care înseamnă o abordare cuprinzătoare: nu semnăm documente intermediare, avem nevoie de un set de documente bine gândite, cântărite și un pachet, cum s-a spus, pe care îl aprobăm tot, odată, ori și pe bucățele și nu-l aprobăm. Ceea ce încearcă să facă acum Moscova, profitând de o anumită vulnerabilitate a președintelui Voronin, este să-l atragă într-o capcană și să-l facă să renunțe de facto, eventual să instituționalizeze această renunțare, prin semnarea unui document de principii, în care să se confirme că Chișinăul și Tiraspolul sunt părți egale în negocieri și spărgându-se în acest fel logica acestui pachet mult mai cuprinzător ”, a declarat Andrei Popov în interviul pe care i l-a acordat lui Valeriu Cațer în ajunul întâlnirii dintre președintele moldovean Vladimir Voronin, cel rus, Dmitri Medvedev, și liderul administrației de la Tiraspol, Igor Smirnov, programată să se desfășoare astăzi la Moscova.

Totodată, în opinia lui Andrei Popov, șeful statului n-a căzut în capcana întinsă de Moscova, reușind să profite de imaginile pozitive ale unor întâlniri moldo-ruse la cel mai înalt nivel, timp de câteva luni de zile. Iar întârzierea cu care a confirmat participarea la această întâlnire trilaterala, sau de fapt încercarea de a zădărnici această vizită la Moscova, crede analistul, se înscrie foarte bine în logica manevrelor sale electorale.

Întrebat dacă, acceptând totuși întâlnirea cu Medevedev și Smirnov, Voronin nu dinamitează practic formatul consacrat, 5+2, al negocierilor în problema transnistreană, Andrei Popov a spus că asta depinde de rezultatul acestei întâlniri. Dacă întâlnirea se soldează cu semenarea unor documente, oricare ar fi ele și ceea ce directorul executiv al Asociației de Politică Externă nu crede că se va întâmpla și atunci formatul 2+1, ChișinăușiTiraspol plus Moscova, va într-un fel instituționalizat, iar formatul 5+2 într-adevăr diluat, „dar dacă nu se produc ducumente, putem spune că acest format poartă caracter consultativ și atunci nu este chiar atât de grav”, a precizat Andrei Popov. De asemenea, afirmă el, în cel de-al doilea caz partenerii occidentali ai Republicii Moldova vor manifesta o reacție indulgentă, pentru că înțeleg că Chișinăul se află „între ciocan și nicovală”.

În final, Andrei Popov a adăugat că speră că după această întâlnire, indiferent de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, Chișinăul își va revizui fundamental abordarea conflictului transnistrean și va ajunge la concluzia că la ora actuală nu există soluții pe calea negocierilor politice cu Moscova sau cu Tiraspolul și că aceste soluții trebuie construite din interior, într-un efort de durată, de câțiva ani, de domocratizare și apropiere de Uniunea Europeană, într-o perspectivă cu adevărat atractivă penru cetățenii atât din dreapta, cât și din stânga Nistrului.

A fost analistul politic, Andrei Popov, director executiv la Asociația de Politică Externă în discuție, aseară, cu corespondentul Europei Libere, Valeriu Cațer despre vizita președintelui Vladimir Voronin la Moscova.

Radio Europa Liberă, 18.03.2009