Serafim Urechean: Un nou acord UE – Moldova doar în condiții de stabilitate politică. Valeria Vițu. 22.07.2009.

171

Liderul Alianței Moldova Noastră despre convorbirile avute cu "troica" Uniunii Europene

Cu exact o săptămână înaintea alegerilor, o delegație europeană se întâlnește rând pe rând cu principalele partide politice din Moldova. Așa-numita troică europeană este alcătuită din reprezentanții fostei, actualei și viitoare președinții europene, și nu se arată prea vorbăreață cu ziariștii care-i urmăresc deplasările prin Chișinău, promițînd o declarație abia la sfârșitul „misiunii”. Valeria Vițu a obținut în schimb un scurt interviu cu un politician care a primit deja vizita „troicii”, anume liderul AMN Serafim Urechean.

Europa Liberă: Care au fost subiectele cheie discutate în cadrul întrevederii?

Serafim Urechean: Oficialii europeni și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu încălcările înregistrate în timpul campaniei electorale pentru alegerile anticipate. Ne-au informat și despre poziția Uniunii Europene la capitolul folosirea metodelor dure asupra mai multor instituții de presă din R. Moldova. Delegația europeană și-ar dori să nu fie admisă retragerea licențelor de emisie. Au vorbit și despre viitorul relațiilor R.Moldova și Uniunea Europeană, în special ce ține de eliberarea vizelor pentru cetățenii UE. Ei ne-au adus la cunoștință poziția celor 27 de țări a Uniunii Europene.

Europa Liberă: S-a discutat și despre o posibilă coaliție a opoziției?

Serafim Urechean: Nu ne-au sugerat ceva în mod special dar ne-au cerut să avem un dialog politic, să eliminăm retorica dură. Acest dialog dur, cu doar câteva zile înainte de 29 iulie, într-adevăr ar trebui normalizat. Oricum trăim într-o țară. Toate formațiunile politice ar trebui să ajungă la un consens pentru a depăși această situație. Eu aș spune că momentul culminant al acestei întâlniri îl constituie faptul că Uniunea Europeană și-a arătat disponibiliatatea de a începe negocierile privind semnarea unui nou acord R.Moldova-Uniunea Europeană – e vorba de extindere și activitate în cadrul Parteneriatului Estic. Noi suntem foarte cointeresați să avem o dinamică pozitivă a acestor procese deoarece de ele depind viitorul R. Moldova.

Europa Liberă: Pe când se așteaptă semnarea noului acord?

Serafim Urechean: Oficialii europeni spun că acest lucru va fi posibil doar atunci când le va permite situația. Este destul de clar spus că, dacă va fi o stabilitate în R. Moldova după 29 iulie, atunci UE va fi disponibilă pentru a începe negocierile.