Interviu cu Vlad Filat: „Numirea ambasadorilor la București și Chișinău este mai mult decât necesară”. NewsIn. 12.11.2009.

173

Fostul ambasador la Chișinău, Filip Teodorescu, a fost expulzat din R. Moldova, alături de diplomatul Ioan Gaborean, cu grad de ministru-consilier, ca urmare a incidentelor din capitala moldoveană petrecute după alegerile parlamentare din 5 aprilie. Arborarea steagurilor românești la protestele postelectorale i-a oferit atunci fostului președinte comunist Vladimir Voronin motivul perfect de a acuza România că a organizat "o lovitură de stat". În consecință, Voronin i-a expulzat pe cei doi oficiali români și a impus vize cetățenilor români care doreau să călătorească în Republica Moldova. În aceeași perioadă, Chișinăul a rechemat-o de la post pe ambasadoarea R. Moldova la București, Lidia Guță. Ulterior, autoritățile comuniste de la Chișinău au refuzat acreditarea ambasadorului propus de România, Mihnea Constantinescu.

Surse politice au declarat pentru NewsIn că este foarte posibil ca, după șapte luni de pauză, România să aibă un nou ambasador la Chișinău, iar în discuțiile care se poartă în prezent numele lui Bogdan Marinescu, momentan șeful secției pentru Justiție și Afaceri Interne al Reprezentanței Permanente a României la UE, ar fi unul dintre cele mai favorizate pentru funcția de ambasador al României la Chișinău. Marinescu are grad de ministru-consilier și are o vastă experiență în domeniul afacerilor interne.

Premierul moldovean Vlad Filat va avea în perioada următoare întâlniri bilaterale atât cu oficiali de la București, cât și cu premierul rus Vladimir Putin și spune că mesajul cu care va veni va fi acela că Republica Moldova este un stat de drept care are drept vector de bază integrarea europeană.

Republica Moldova a depășit definitiv situația din prioada guvernării comuniste, când tensionarea relațiilor cu România sau Ucraina era folosită pentru a da semnale de prietenie Moscovei, dă asigurări Vlad Filat în interviul acordat NewsIn. Este o politică greșită și ineficientă chiar și pentru Federația Rusă. Vom fi previzibili și nu manipulatori în relațiile cu partenerii noștri externi. Nu vom oscila în mesajul nostru în funcție de locul în care ne vom afla și Moscova, Bruxelles sau Washington. Și acest lucru va aduce plusvaloare în relațiile noastre, inclusiv cu Federația Rusă”, spune premierul moldovean.

Prima vizită externă la câteva zile după preluarea funcției a lui Vlad Filat a fost la Bruxelles. Premierul învestit în urmă cu o lună și jumătate întreprinde cea de-a doua vizită la București, unde în perioada 12-13 noiembrie are loc summitul Inițiativei Central Europene și unde va avea o încărcată agendă bilaterală. Iar la 20 noiembrie Filat participă la summitul Comunității Statelor Independente de la Yalta, unde va avea o primă întâlnire bilaterală cu premierul rus Vladimir Putin.

Vlad Filat spune că aportul României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost până acum unul direct, onest și sincer. „Lucru pe care sunt sigur că Bucureștiul îl va face și pe viitor, în primul rând prin experiența pe care o are și, în al doilea rând, prin cuvântul pe care îl are România în forurile europene”, afirmă premierul de la Chișinău.

Șeful Guvernului moldovean va semna la București Convenția de mic trafic la frontieră, precum și Acordul cu privire la protejarea reciprocă a investițiilor și Acordul cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat. Pe lângă participarea la summitul ICE, Vlad Filat va avea întrevederi cu președintele Traian Băsescu, cu primul-ministru în exercițiu Emil Boc, președinții Camerei Deputaților și Senatului, reprezentanți ai marilor companii din România și concetățenii de la București.

În ceea ce privește întâlnirea cu premierul rus Vladimir Putin, cu acesta Filat va discuta despre situația din Transnistria, despre datoriile regiunii separatiste la gaze, dar și despre înlocuirea formatului actual de pacificare dominat de militarii ruși cu o misiune civilă sub mandat internațional. „Dacă Rusia într-adevăr dorește să dea un nou imbold și să trasmită un mesaj foarte clar în vederea reglementării situației din Transnistria, ar trebui să accepte această poziție”, apreciază Vlad Filat.

Cu Putin va discuta și despre barierele impuse mărfurilor moldovenești pe piața rusă. „Declarativ, totul este frumos. Practic, avem grave probleme. Nu avem acces pentru foarte multe produse moldovenești pe piața Federației Ruse. Claritatea este necesară, pentru că dacă nu putem accesa această piață, va trebui să ne reorientăm”, spune șeful cabinetului de miniștri de la Chișinău.

„Și cu certitudine vom relua discuțiile și despre acel credit mult discutat de 500 milioane dolari promis de Rusia încă de pe vremea ex-președintelui Voronin. Sper să avem înțelegerea politică la Yalta ca să-l deblocăm și să aibă și Federația Rusă posibilitatea să spună că ajutorul anunțat era pentru cetățenii Republicii Moldova și să punem punct speculațiilor ca ar fi fost doar un sprijin electoral pentru comuniști”, a adăugat premierul moldovean Vlad Filat, în interviul pe care NewsIn îl redă integral în continuare:

NewsIn: În perioada următoare aveți programate întâlniri atât cu conducerea de vârf a României, cât și cu premierul rus Vladimir Putin, la 20 noiembrie la Yalta. Cu ce mesaje mergeți la aceste întâlniri?

Vlad Filat: Cu un mesaj clar și puternic și acela că Republica Moldova este o țară care are o opțiune clară și statul de drept și integrarea europeană și și că își dorește raporturi previzibile cu partenerii externi, bazate pe respect reciproc, în baza normelor internaționale.

Dincolo de acest mesaj general, urmează să avem puse în discuție probleme ce țin de relațiile bilaterale în aspect practic.

La București urmează să semnăm și acorduri importante pentru Republica Moldova, dar și pentru România. În primul rând, Acordul de mic trafic de frontieră și acea convenție mult discutată și asupra căreia am insistat personal, încă de anul trecut, de când eram în opoziție. Documentul va oferi posibilitatea pentru circa un milion de cetățeni moldoveni să circule în România fără vize în baza unor permise speciale gratuite, eliberate pe un termen de minim doi ani. Cred că este un prim pas în ceea ce ne-am propus și și anume să obținem un regim de circulație fără vize pentru cetățenii moldoveni în România. Dar asupra acestui subiect vom reveni pe parcurs.

Vom semna și Acordul cu privire la protejarea reciprocă a investițiilor și Acordul cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat. Prin acest ultim document reglementăm punctele de trecere existente și perspectiva pentru deschiderea de puncte noi. De exemplu, la ora actuală punctul de trecere Rădăuți-Lipcani nu este funcțional, dar urmează să fie fixat în acest protocol. În cadrul discuțiilor voi aborda subiectul și voi ruga colegii de la București să efectueze lucrările necesare de partea română pentru a deschide acest punct de trecere și a permite celor din nordul Republicii Moldova să aibă acces direct pe teritoriul României.

În afara semnării acestor documente va mai fi și o agendă bilaterală încărcată. Voi avea întrevederi cu președintele Traian Băsescu, сu primul-ministru în exercițiu Emil Boc, președinții Senatului și Camerei deputaților, cu reprezentanți ai marilor companii din România și cu concetățenii de la București.

Această vizită va oferi posibilitatea atât pentru noi de a comunica cu partenerii români, dar și pentru conducerea de la București de a transmite mesaje.

Bineînțeles că vom aborda și problema mult discutatelor tratate și cel politic bilateral și cel de frontieră. Sunt documente importante care urmează să fie discutate, negociate și ulterior semnate, în context european, așa cum vor fi relațiile noastre pe viitor. Și nu mă refer doar la țările din Vest, ci și la partenerii noștri din Est.

NewsIn: Convenția de mic trafic la frontieră a fost negociată într-o singură zi și parafată la 20 octombrie. La trei săptămâni după parafare, documentul, inclusiv anexele cu localitățile ce vor intra în zona de frontieră, a trecut deja expertizarea Comisiei Europene și este gata pentru semnare?

Vlad Filat: Convenția este pregătită pentru a fi semnată și pusă în aplicare. Am parcurs toate etapele necesare, au fost stabilite localitățile care vor intra în zona de mic trafic și a fost primit avizul Comisiei Europene. Ne-am mișcat foarte repede, deși a fost o muncă mare ca volum, dar și foarte complexă. Și vreau să le mulțumesc pentru acestă muncă celor de la Ministerele de Externe și atât de la Chișinău, cât și de la București și pentru atitudinea de care au dat dovadă, cât și celor de la Comisia Europeană, care s-au mișcat foarte repede și foarte responsabil.

NewsIn: Va fi discutată și problema deschiderii consulatelor? România a înființat deja cele două consulate la Bălți și Cahul. Când va fi deschis consulatul moldovenesc la Iași?

Vlad Filat: La acest capitol practic nu mai avem ce discuta, este o problemă rezolvată, urmează să fie implementate deciziile adoptate. Chișinăul și-a îndeplinit toate obligațiile și sperăm că de la 1 ianuarie consulatele române la Bălți și Cahul să fie și funcționale. În același sens, noi urmează în timpul cel mai apropiat să identificăm o locație pentru consulatul moldovenesc la Iași, în vederea asigurării unor condiții cât mai bune și accesibile pentru cetățenii moldoveni.

NewsIn: Până în prezent Chișinăul și Bucureștiul nu au desemnați încă ambasadorii. Care este situația la acest capitol?

Vlad Filat: Vreau să fiu sincer. Nu am decis încă cine ne va reprezenta la București. Dar numirea ambasadorilor este mai mult decât necesară. Relațiile dintre Chișinău și București sunt în accensiune, am scos în calea acestor relații toate obstacolele care existau și acum trebuie să ne mișcăm foarte repede înainte și numirea ambasadorilor joacă un rol important, dacă nu chiar determinant în asigurarea eficienței maxime în administrarea acestei deschideri.

NewsIn: Există un șir de probleme bilaterale istorice, cum ar fi datoria pentru livrarea de energie electrică la sfârșitul anilor ’90 sau cea a retragerii abuzive a licenței pentru TVR1 de către guvernarea comunistă, dar și altele. Cum vor fi depășite acestea?

Vlad Filat: Aceste probleme vor fi discutate pentru a fi găsite soluții. Avem la Chișinău înțelegerea că acele datorii pentru curent electric urmează să fie parțial achitate. Și pentru situația cu TVR există soluții. Urmează să le definitivăm și să le implementăm.

NewsIn: Care poate fi aportul concret al României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova?

Vlad Filat: Unul foarte direct, în primul rând prin experiența pe care o Bucureștiul are și, în al doilea rând, prin cuvântul pe care îl are România în forurile europene. Și, de altfel, Bucureștiul și-a facut onest această misiune și a fost sincer implicat în procesul nostru de integrare europeană. Lucru pe care sunt sigur că îl va face și pe viitor. Vom putea prelua și experiența și legislația europeană, pentru că nu e nevoie să reinventăm la Chișinău lucruri demult cunoscute și care și-au demonstrat eficiența.

NewsIn: În ultimii opt ani de guvernare comunistă au fost cultivate o mulțime de stereotipuri și animozități la nivelul relațiilor interumane între Republica Moldova și România. Cum pot fi acestea depășite?

Vlad Filat: Prin comunicare și prin rezultate în urma activității pe care o avem. Stereotipurile nu au fost doar la nivel de imagine vis-a-vis de România, ci vis-a-vis de procese întregi și aici avem mult de muncă. Și aici contăm pe cei care au în sarcină, în virtutea meseriei pe care o practică, informarea cetățenilor. Pe de altă parte, este și obligația noastră să venim cu un șir de concepții, dacă doriți, la nivel național, cum ar fi de exemplu informarea europeană, care să se refere nu doar la informarea despre instituțiile europene, ci și despre valorile europene.

Trebuie lămurite și multe alte aspecte și și cele ce țin de trecut, mă refer aici la istorie. Noi până în prezent nu am răspuns clar la întrebări fundamentale pentru orice stat și care este istoria noastră, limba pe care o vorbim și așa mai departe. Și acest lucru ne face să trenăm în dezvoltarea noastră, pentru că atunci când este cel mai important să fim consolidați și să depunem un efort conjugat în depășirea unei situații grave sau să depunem efort ca să avem rezultate cât mai bune într-o perioadă de timp care oferă șanse, suntem atrași în discuții care pe alocuri nici nu au relevanță, pentru că lucrurile, de fapt, sunt foarte simple și cine suntem, ce limbă vorbim, care este istoria noastră.

Și acest lucru încă o dată ne face să spunem că este timpul să punem punct și să spunem exact cine suntem, care este istoria noastră și ce limbă vorbim.

NewsIn: În ultimii opt ani România a fost folosită de comuniști pentru a da semnale Moscovei. Când se dorea o apropiere de Rusia se lansau acuzații dure la adresa Bucureștiului…

Vlad Filat: Și nu doar România. Și Ucraina în egală măsură. Chiar dacă nu au fost atacuri directe, boicotarea și obstrucționarea absolută a tuturor proiectelor în relațiile cu Kievul serveau, de asemenea, ca semnale pentru Rusia, în dorința guvernării comuniste de a transmite sentimente de prietenie. Or, este o politică greșită și până la urmă ineficientă chiar și pentru Federația Rusă.

În întâlnirile pe care le-am avut cu oficiali de la Moscova am avut un mesaj pe care îl voi reitera și noi avem foarte clar stabilită prioritatea noastră de politică externă. Noi spunem că relațiile cu Federația Rusă urmează să fie niște relații strategice. Totodată ne vom asuma angajamente și le vom respecta. În sensul în care vom fi previzibili și nu manipulatori, așa cum era în perioada guvernării comuniste. Și nu vom oscila în mesajul nostru în funcție de locul în care ne vom afla și Moscova, Bruxelles sau Washington. Și acest lucru va aduce plusvaloare în relațiile noastre, inclusiv cu Federația Rusă. Dânșii tot au nevoie să aibă un partener previzibil. Nu știu dacă Moscova își dorește în continuare să aibă pe cineva la Chișinău care să le facă declarații de dragoste, dar, de fapt, în acțiuni să se distanțeze tot mai mult.

NewsIn: În data de 20 noiembrie veți avea o primă întâlnire bilaterală cu premierul rus Vladimir Putin, la summitul Comunității Statelor Independente de la Yalta. Ce veti discuta?

Vlad Filat: În primul rând cred că urmează să punem punctele pe mai multe probleme care sunt artificiale și care țin de anumite speculații care au avut loc pe parcursul timpului, mai ales de la învestirea noului Guvern la Chișinău.

Urmează să spunem foarte clar ce facem în relațiile noastre economice și scoatem barierele în calea produselor moldovenești către piața rusescă sau nu. Declarativ, totul este frumos. Practic, avem grave probleme. Nu avem acces pentru foarte multe produse moldovenești pe piața Federației Ruse. Claritatea este necesară, pentru că dacă nu este posibil, trebuie să știm că nu putem accesa această piață și atunci să ne reorientăm, să ne formulăm exact acțiunile, încât să asigurăm viabilitatea economiei și producătorilor noștri.

Vom vorbi și despre situația din Transnistria, despre datoriile la gazele naturale livrate de Rusia și modul în care sunt administrate aceste resurse.

Și cu certitudine vom relua discuțiile și despre acel credit multdiscutat. Sper să avem înțelegerea politică la Yalta ca să-l deblocăm și să aibă și Federația Rusă posibilitatea să spună că ajutorul anunțat era pentru cetățenii Republicii Moldova și să punem punct speculațiilor. Mai mulți oficiali de la Moscova au spus acest lucru, dar pe noi ne interesează și faptele.

Dar cred că cel mai important lucru este că va fi un prim contact, care, după cum știți, servește drept bază pentru relațiile ulterioare. Cât de mult nu am dori, dar relațiile personale sunt pe alocuri și determinante în relațiile dintre state și dintre guverne. Sper că va fi un început pentru relații pragmatice și în interesul țărilor pe care le reprezentăm.

NewsIn: Veți aborda cu Putin și subiectul alegerii președintelui Republicii Moldova? Recent au fost la Moscova și candidatul la funcția de președinte, Marian Lupu, și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, iar presa a scris că în cadrul vizitei lui Voronin i s-a spus să susțină alegerea lui Lupu la Președinție…

Vlad Filat: Eu nu cred că vom discuta acest aspect. Nu cred că este o temă de discuție, având în vedere și tematica summitului. Da, poate vom discuta contextul politic în general. Însă vis-a vis de problema alegerii președintelui poziția noastră este una foarte clară și Alianța are o candidatură pe care a anunțat-o ferm. Discuțiile pot fi purtate probabil în această perioadă de timp doar cu Voronin, pentru a-l convinge.

Țin să-mi reiterez poziția pe care am expus-o deja și mie îmi displace foarte mult că se încearcă ca această problemă ce ține de Chișinău să se rezolve undeva în altă parte. Pe alocuri este chiar jenantă această situație.

NewsIn: În ceea ce privește problema transnistreană, recent a avut loc la Viena un prim contact în formatul complet 5+2 după mai mulți ani. Cum vedeți depășirea conflictului și dacă soluția este în afară sau tot în interior, știindu-se că Rusia are un rol mare de jucat în acest conflict?

Vlad Filat: Soluția este la Chișinău. Cu cât mai bine vom trăi noi aici, la Chișinău, cu atât mai aproape va fi soluționarea conflictului transnistrean. Nivelul de trai și condițiile în care vom trăi depind în foarte mare măsură de sprijinul pe care urmează să-l avem din partea partenerilor noștri sinceri externi.

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Viena din păcate a trecut pe neobservate, însă este o realizare foarte importantă. După foarte mult timp am reușit să avem o întâlnire în format complet și în formatul 5+2. Nu au fost negocieri, a fost dialog în cadrul căruia am convenit cum urmează să conlucrăm pe viitor.

Mai mult decât atât, la întoarcere, la Vadul lui Vodă am avut un seminar cu participarea reprezentanților instituțiilor de forță de la Chișinău și Tiraspol. Această măsură a fost parte din planul de acțiuni ce ține de deschidere și de consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. Ulterior, toți participanții la procesul de negocieri, inclusiv vicepremierul responsabil de reintegrarea țării, Victor Osipov, au fost la Tiraspol, ceea ce, la fel, este o premieră pentru ultimii ani.

Este un început și și noi am spus foarte asumat că reglementarea transnistreană nu este o sarcină nici ușoară, nici rapidă. Avem nevoie de timp, care va presupune dialog și asigurarea condițiilor în care reintegrarea să fie reală, între oameni, și nu doar pur geografic, între maluri de râu.

NewsIn: Programul de guvernare al cabinetului Filat conține un punct de care Moscova a dat semnale clare că este deranjată și înlocuirea misiunii de pacificare de pe Nistru dominată de militari ruși printr-o misiune civilă cu mandat internațional. Veți discuta și acest aspect cu Putin?

Vlad Filat: A fost abordată și această problemă la Viena. Noi avem un punct de vedere pe care îl susținem tare și că este necesar să fie schimbat acest format într-un contingent civil internațional. Am fost de mai multe ori la Holercani și m-am simțit foarte supărat și trist, atunci când la podul de trecere peste Nistru mă întâmpinau ostași cu automatul și tehnică militară. Eu nu înțeleg care este logica. Și sigur că trebuie să schimbăm situația. Însă totodată toată lumea trebuie să înțeleagă că acest punct de vedere trebuie susținut și de celelalte părți implicate în procesul de negocieri, pentru că deciziile pot fi adoptate doar prin consens. Aici determinantă este poziția Federației Ruse. Și dacă într-adevăr dânșii doresc să dea un nou imbold și să trasmită un mesaj foarte clar în vederea reglementării situației din Transnisntria, ar trebui să accepte această poziție.

Subiectul va fi abordat și la ministeriala OSCE de la Atena din decembrie, mai mult ca atât, ne dorim să existe la această reuniune și o declarație dedicată Republicii Moldova în care să fie punctate și aceste aspecte ce țin de trupele de pacificatori.