Interviu cu Eugen Revenco: Moldova nu a reușit în 15 ani să închidă capitolele de monitorizare din partea APCE. 21.01.2010.

127

Birute Abraitiene și Daniil KhoshaboO delegatie moldovenească este la Washington, săptămâna viitoare este așteptat la Chisinau președintele României, intre timp în Moldova se afla doi reprezentati ai Consiliului Europei : Birute Abraitiene, noul reprezentant special al Secretarului general al Consiliului europei la Chișinău și Daniil Khoshabo, șef al departamentului de consiliere politică. Poate Consiliul Euripei, singura structură pan-europeană ale cărei priorități sunt apărarea drepturilor omului și domnia legii, sprijini ambițiile Moldovei de integrare European? Diana Răileanu a stat de vorba cu Eugen Revenco de la Asociatia pentru Politica Externa.

Eugen Revenco: Asemenea reprezentanți speciali ai Secretarului general al Consiliului Europei nu sunt în toate țările, sunt doar într-un număr de țări, care, spre regret, întâlnesc probleme serioase la capitolul reforme democratice și statul de drept. Nu este o mândrie prezența unui asemenea oficiu în țară. În prezent în mandatul acestui oficial intră inclusiv supravegherea executării angajamentelor asumate de Republica Moldova în contextul aderării la Consiliul Europei și implementarea recomandărilor adoptate de către Consiliul de miniștri referitoare la stabilitatea instituțiilor democratice și implementarea reformelor în Republica Moldova, inclusiv referitor la sistemul electoral și libertatea presei, etc.

Europa Liberă: Dle Revenco, dar care este diferența între prerogativele reprezentantului Secretarului general al Consiliului Europei și cele ale reprezentanței Uniunii Europene?

Eugen Revenco: Reprezentanța diplomatică a UE este ca o ambasadă a Uniunii peste hotare și este un fapt firesc, în timp ce reprezentantul special al Cecretarului general este un ochi de monitorizare în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor Republicii Moldova față de CoE.

Europa Liberă: Dar o notă proastă din partea CoE poate afecta relația cu Uniunea Europană?

Eugen Revenco: Cu siguranță, atâta timp cât Republica Moldova nu închide capitolul de monitorizare din partea Adunării Parlamentare a CoE a angajamentelor noastre de aderare, și vă amintesc că am aderat primii din CSI, în anul 1995, anul acesta vom împlini 15 ani de neîndeplinire constantă a angajamentelor noastre, atâta timp nu putem păși pe o treaptă superioară în relația cu Uniunea Europeană.

Europa Liberă: De ce avansăm atât de greu?

Eugen Revenco: Întrebarea este către toți parlamentarii noștri care fac câte ceva dar nu fac lucrurile până la capăt, întrebarea este pentru guvernele care le-am avut de 15 ani până acum, lor le-a revenit sarcina să implementeze legislația pe care nu au implementat-o. Cea mai gravă situație a început în anul 2002, când a fost adoptată rezoluția Parlamentului European referitoare la stabilitatea instituțiilor democratice, care a fost considerată dificitară de când a fost distabilizat sistemul politic în Republica Moldova. Noi vorbim despre stabilitatea instituțiilor democratice și despre Procuratură și despre partidele politice, despre educație și despre administrarea locală, toate acestea sunt elemente care sunt prevăzute în cadrul procedurii de monitorizare. Ceea ce este important acum pentru Republica Moldova este să nu piardă ocazia, noi am pierdut ocazia de a face acest lucru în 2009 și dacă nu ne vom grăbi, vom pierde ocazia de a închide capitolele de monitorizare și în 2010.