Interviu cu Eugen Revenco: Nevoia unui dialog susținut între Ucraina și R. Moldova. Radio Europa Liberă. 18.01.2010.

96

Invitatul nostru din această dimineață este expertul Eugen Revenco de la Asociația pentru Politică Externă și discutăm despre alegerile prezidențiale din Ucraina și eventualul lor impact asupra relațiilor moldo-ucrainene.

Radu Benea: Dle Revenco, cum ați comenta rezultatele exit-polurilor, cine dintre candidați credeți că ar avea cele mai mari șanse de victorie în turul doi?

Eugen Revenco: Știți, în cazul turului doi situația poate fi asemănătoare cu alegerile primarului de Chișinău, cînd în turul doi spre surprinderea multora a câștigat un candidat care în primul tur a luat voturi mai puține și spectaculos chiar, la o diferență de 20 de puncte. Cum va fi situația în Ucraina, cred că acum este prematur să ghicim. Ambii candidați sunt puternici, ne amintim că și Ianukovici în alegerile aterioare a avut o mică diferență cu președintele Iușcenko și de aceea este prematur să facem predicții. Cu siguranță cel mai important lucru sunt nu procentele acumulate astăzi, ci faptul că alegerile nu sunt contestate. Acest lucru face diferența cu situația din 2004.

Radu Benea: Oricine va câștiga alegerile, un lucru este deja cert, va fi un alt președinte decât cel actual. Cum ar putea să influențeze o asemenea schimbare agenda relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina?

Eugen Revenco: Ar trebui să fie o anumită influență, o anumită schimbare. În primul rând trebuie să fie consolidate pentru Republica Moldova realizările de la acest sfârșit de an. Am văzut că în ultimile 3 luni de zile ale anului trecut au avut loc întâlniri între șefii de guverne, între președinți în cadrul Summit-ului CSI, între miniștrii de externe au fost semnate două documente, unul la nivel bilateral referitor la minorități, unul cu caracter european, în contextul Parteneriatului estic, pentru stabilirea unei euroregiuni. Această dinamică trebuie să fie menținută obligatoriu. Republica Moldova are interesul de a închide capitolele problematice care sunt multe și care cu adevărat vin din vremuri sovietice. În primul rând țin de proprietate și aici este nevoie de soluții atât din parte Kiev-ului, cît și din partea Chișinăului. Kievul în mod special este așteptat să dea dovadă de responsabilitate mai mare decât a făcut și o până acum și să închidă capitolele problematice cu Republica Moldova în primul rând în ceea ce ține de proprietăți.

Radu Benea: Mai este și dosarul demarcării frontierei și în special pe segmentul transnistrean.

Eugen Revenco: Așa este, deja demarcarea a ajuns la segmentul transnistrean de frontieră și blocajul acum vine din partea regimului transnistrean. Din partea președintelui ucrainean se va aștepta un sprijin, un guvern funcțional și o abordare nouă, realistă a problemelor din Transnistria.

Diana Răileanu: Ne putem aștepta la pași mai hotărâți din partea Ucrainei în procesul de soluționare a problemei transnistrene?

Eugen Revenco: Eu cred că depinde foarte mult nu doar de președintele Ucrainei dar și de întreaga clasă politică și de funcționalitatea administrației din Ucraina pentru că un mare sprijin al administrației de la Tiraspol sunt administrațiile locale, bunăoară legăturile strânse cu regiunea Odesa, Vinița, porturile din regiunea Odesa. Pe de altă parte, sunt legăturile cu mediile de afaceri mai sumbre. Un singur om în țară nu va schimba situația, este nevoie ca acest președinte să creeze o administrație transparentă, funcțională, în așa fel încât dialogul să fie unul susținut și deciziile care vor fi luate să fie implementate.

Radu Benea: De cine depinde asta, de Kiev sau de Chișinău?

Eugen Revenco: Desigur că depinde de mai mulți parteneri, dar în acest caz miza este pe Ucraina într-o măsură mai mare deoarece este un stat vecin care este direct afectat de această problemă transnistreană.

Radu Benea: Dar asta spunea și actuala guvernare din Ucraina că problema transnistreană este o problemă de securitate a Ucrainei însă mari succese în combaterea fluxului care alimentează regimul de la Tiraspol nu s-au observat.

Eugen Revenco: Ziceam că nu este o problemă atât de simplă, nu este un secret și a fost bine văzut că administrația de la Kiev nu au funcționat în modul cel mai adecvat. Pentru Moldova este important ca Ucraina să se stabilizeze și să se europenizeze, adică să devină o țară mai modernă atât în luarea deciziilor cât și în implementarea lor. De fapt, Ucraina în ultimii ani a decepționat mult partenerii săi prin faptul că nu a dus la bun sfârșit angajamentele asumate, de exemplu reformele democratice.

Radu Benea: Unii experți spun că miza alegerilor din Ucraina ar fi din nou, ca în 2004, orientarea strategică a țării spre Est sau spre Vest. Dvs ce credeți?

Eugen Revenco: Eu cred că pentru noi este important să găsim o Ucraină democratizată care va depăși faza alegerilor permanente anticipate și crizelor, ba constituțională, ba politică. Pentru noi Ucraina este un actor foarte mare, este important ca el să fie stabil și predictibil în acțiunile sale, iar cine câștigă în Ucraina deja devine un element secundar. Oricare ar fi președintele, Ucraina va avea și are interesele sale naționale față de securitate, și indiferent, est sau vest, Ucraina va rămâne pe harta geografică acolo unde este. Pentru Ucraina este principală modernizarea, această modernizare vine dinspre Europa și în acest sens nu văd ce președinte ar vrea să întoarcă Ucraina spre sărăcie, ar vrea să o izoleze într-un spațiu estic, lipsit de tehnologii moderne și finanțări.