Interviu cu Victor Chirilă: Rusia ar putea amplasa rachete în Transnistria doar dacă ar ignora dreptul internațional, independența, integritatea și suveranitatea teritorială a R. Moldova. Moldova azi. 17.02.2010.

126

Victor Chirilă susține că instalarea acestor rachete nu poate avea loc doar cu acordul regimului de la Tiraspol sau a lui Smirnov personal. "Rusia ar putea amplasa rachete în Transnistria doar dacă ar ignora dreptul internațional, independența, integritatea și suveranitatea teritorială a Moldovei. Aceasta ar putea avea loc dacă Rusia hotărăște să susțină, într-adevăr, independența regiunii transnistrene", a spus Chirilă.

Moldova Azi: În contextul declarațiilor lui Igor Smirnov, cât de posibilă este instalarea rachetelor Iskander în Transnistria?

Victor CHIRILĂ: Amplasarea rachetelor rusești Iskander în regiunea transnistreană ar putea fi posibilă dacă Rusia ar ignora dreptul internațional, independența, integritatea și suveranitatea teritorială a RM, sau dacă ea hotărăște să susțină, într-adevăr independența regiunii transnistrene.

Instalarea acestor rachete nu poate avea loc doar cu acordul regimului de la Tiraspol sau a lui Smirnov personal. Ea ar putea să se producă doar cu acordul autorităților de la Chișinău. De exemplu, actualmente, forțele militare rusești se află legal în Transnistria cu acordul autorităților moldovene, în baza Acordului moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992. Chiar dacă avem păreri diferite asupra acestui acord și considerăm că misiunea ostașilor ruși a fost îndeplinită, Chișinăul nu a denunțat acest acord. Prin urmare, în eventualitatea în care Rusia decide să instaleze rachetele în regiunea transnistreană, ea va avea nevoie în primul rând de acordul autorităților constituționale ale RM, așa cum a făcut România, care recent a decis să permită SUA să instaleze pe teritoriul său componente ale scutul anti-rachetă. În prezent Bucureștiul urmează să formalizeze această decizie prin semnarea unui acord cu Washingtonul. Același lucru, teoretic, ar trebui să se întâmple și în cazul Rusiei.

Totuși, eu nu consider că Rusia va da curs „invitației" lui Smirnov. Moscova nu va merge la acest pas, pentru că aceasta ar însemna încălcarea integrității teritoriale și suveranității RM, ar înseamnă că Rusia nu mai recunoaște statutul de neutralitate și atunci RM va trebui să-și revizuiască strategia de asigurare a securității și strategia militară, ceea ce inevitabil va duce la respingerea acestui statut. În plus, problema transnistreană nu va mai fi una strict regională, ci se va transforma în una de importanță internațională. În acest caz va trebui revizuit actualul formatul de negocieri, statul de observator al SUA și UE, precum și rolul autorităților transnistrene în procesul de negocieri.

Moldova Azi: Care este sensul unor astfel de demersuri din partea lui Smirnov?

Victor CHIRILĂ: Nu consider că în acest caz Smirnov reprezintă punctul de vedere oficial al guvernului la Moscova. Este un fapt știut că subiectul scutului antirachetă și al participării României la acest proiect a fost discutat între Washington și Moscova, poate nu în detalii, dar Moscova a fost informată despre această posibilă evoluție. Cu siguranță, nu toată lumea la Moscova este mulțumită de participarea României la acest scut, pentru că strategii ruși susțin că acesta diminuează capacitatea rachetelor balistice ruse de a-și atinge ținta și pune în pericol potențialul de apărare și ofensivă al Rusiei. De aceea, ei nu vor fi niciodată mulțumiți de scutul antirachetă propus de SUA.

Am putea presupune că domnul Smirnov are anumite legături cu anume astfel de grupuri de interese, legate în special de industria militară a Federației Ruse. Și el exprimă aceste viziuni. În cazul dat, mai degrabă aș înclina să cred că Smirnov nu este interesat ca între Tiraspol și Chișinău să existe un dialog civilizat, pentru că acest dialog implică la un moment dat niște angajamente. Lipsa unui dialog civilizat îi asigură perpetuarea regimului și climatul intern pentru a-și consolida și menține controlul asupra regiunii. Este mai degrabă o tactică internă a lui Igor Smirnov, care nu este mulțumit de anumite gesturi de dialog din partea Chișinăului, care l-ar obliga să răspundă cu aceiași monedă. Smirnov vrea tensiune, nu același lucru îl doresc și autoritățile de la Chișinău. Acestea își doresc un dialog care să ducă la demararea unor proiecte comune în diferite domenii, care ar crea treptat un fundal pentru soluționarea problemei transnistrene.

În caz contrar, o eventuala escaladare a tensiunilor pe Nistru ar putea da peste cap agenda de integrare europeană și de reforme a guvernului de la Chișinău, iar toată atenția și eforturile vor fi concentrate asupra acestui conflict. Iată de ce, este extrem de important ca în această regiune să se mențină o stare de liniște, de dialog, care treptat poate deschide uși spre o soluționare finală.

Moldova Azi: Dacă aceste discuții privind instalarea rachetelor vor continua, ar putea acestea periclita planul de instalare a scutului anti-rachetă în România?

Victor CHIRILĂ: Mă uimesc declarațiile unor politicieni referitor la acest scut anti-rachetă. Rusia a folosit întotdeauna problema transnistreană pentru a împiedica Republica Moldova să devină un stat democratic. Anterior, autoritățile au căzut în capcana Rusiei și au condiționat procesul de integrare europeană cu soluționarea problemei transnistrene.

Acum ce vor unii politicieni de la Chișinău? Vor ca România să-și condiționeze consolidarea propriului sistem de securitate de problema transnistreană? Cred că acest lucru este un pic exagerat și cum spun unii politicieni, pe alocuri, nechibzuit. Nu cred că România își poate permite această prostie.

Moldova Azi: Cum ar putea beneficia RM de pe urma amplasării scutului?

Victor CHIRILĂ: Scutul anti-rachetă este un proiect american, ce vizează securitatea nu numai unei regiuni, dar a întregii Europe. Consider că implicarea noastră în aceste discuții înseamnă a uita de problemele noastre cotidiene. Nu cred că suntem în măsură să dăm sfaturi României ce ar trebui să facă pentru consolidarea securității sale.

Unii politicieni pur și simplu utilizează acest subiect pentru a tulbura apele în RM și probabil că se pregătesc de viitoarea campania electorală. Alți politicieni consideră că ar putea pierde voturi dacă nu reacționează la diverse declarații ale oponenților săi și cad în această capcană. Aceste declarații, în fond, ar putea trezi suspiciuni din partea Washingtonului, cu care dorim să inițiem un parteneriat strategic. De aceea cred că ar trebui să ne calmăm, să nu exagerăm discuțiile asupra acestui subiect. Cred că anumite impacte negative sunt trase de păr intenționat de către unii politicieni de la Chișinău.

Rusia nu este interesată să se facă o legătură directă între perspectivele soluționării problemei transnistrene și participarea României la scutul antirachetă. O astfel de legătură ar submina formatul „5+2", diminuându-i valoarea și importanța. În acest caz, Washingtonul nu va putea rămâne doar un simplu observator la masa de negocieri, va trebui să aibă un alt statut. Este interesată Rusia în acest lucru? Cu siguranță nu. Este interesată Rusia ca prin crearea legăturii dintre problema transnistreană și scutul antirachetă să dea României o importanță mai mare în procesul de negocieri? Cu siguranță nu. Pentru că dacă s-ar face o asemenea legătură, atunci România ar deveni un factor indirect în procesul de soluționare a problemei transnistrene. Cred că politicienii ruși înțeleg destul de bine acest lucru și nu cred că se vor lăsa ademeniți de astfel de declarații făcute de Smirnov. Ei sunt mult mai inteligenți decât Smirnov și unii politicieni de la Chișinău.

Moldova Azi: Ar fi bine să credem acest lucru, dar vedem că declarațiile lui Smirnov survin de fiecare dată după ce acesta se întoarce de la Moscova, unde are întrevederi cu persoane oficiale de la Kremlin…

Victor CHIRILĂ: Deocamdată, Rusia nu a făcut nicio declarație oficială în acest sens. Moscova a luat o pauză de reflecție, în timp ce politicienii noștri s-au avântat în declarații. Cred că, utilizând astfel de declarații, ei testează reacția din RM și probabil și din România. De aceea trebuie să fim calmi și să nu ne angajăm în niște discuții acerbe ce pot deveni foarte păguboase pentru RM.

Moldova Azi: Cum rămâne cu statutul de neutralitate al RM ?

Victor CHIRILĂ: Dacă Rusia merge pe varianta anunțată de Smirnov și încalcă prevederile dreptului internațional, atunci ce le va mai rămâne autorităților noastre? Probabil că în acest caz va trebui luată decizia reconsiderării statului de neutralitate. Instalarea rachetelor rusești peste Nistru, fără acordul Chișinăului, ar prezintă un pericol real pentru securitatea noastră. Mai mult, un astfel de act neprietenesc din partea Rusiei ar putea crea o altă situație politică la Chișinău. Presa și societatea vor reacționa, iar autoritățile vor fi forțate să revadă principalele postulate ale securității R. Moldova. Pericolul instalării rachetelor Iskander deocamdată este unul virtual și ar putea fi doar o fantezie a lui Smirnov. Dacă mergem pe logica dreptului internațional, atunci o astfel de evoluție este imposibilă. Însă, dacă se merge pe logica escaladării conflictului, atunci ar putea fi creată o atmosferă tensionată în regiune, care i-ar putea permite Rusiei să intervină ca în Georgia.

Prin urmare, scopul autorităților moldovene este să nu permită astfel de tensiuni, să nu cadă în plasa declarațiilor războinice ale lui Smirnov, să evite orice provocări din partea Transnistriei. Este greu, dar aici depinde mult și de relațiile noastre cu Rusia și Ucraina și de partenerii noștri occidentali.

Este nevoie de multă diplomație, calm și înțelepciune.

Moldova Azi: Vă mulțumim.