Tensiunile de la Tiraspol – motiv de optimism privind soluționarea conflictului transnistrean. Europa Liberă. 11.02.2010.

104

Un nou studiu semnat de Institutul de Politici Publice de la Chișinău constată că, în acest moment, premise pentru soluționarea rapidă și viabilă a conflictului transnistrean nu există. Autorii studiului dau totuși o șansă noilor autorități de la Chișinău de a avansa în soluționarea conflictului, dacă se vor apropia cât mai dinamic de UE și vor reuși să democratizeze țara în ritmuri cât mai rapide.

Experții au analizat procesele politice de pe cele două maluri ale Nistrului de până în decembrie 2009. Concluzia de bază este că soluția conflictului nu poate fi atinsă atâta timp cât regimul autoritar din stânga Nistrului rămâne în picioare. Totuși, spun cel puțin trei dintre autorii cercetării, evoluțiile de ultimă oră conferă o oarecare doză de optimism că lucrurile se pot mișca într-o direcție bună.

Printre aceastea, două ar fi, în opinia directorului de program al IPP Oazu Nantoi, tensiunile interne în regiunea din stânga Nistrului, care devin mai puternice și mai periculoase pentru regimul transnistrean decât cele dintre Chișinău și Tiraspol, și încercările timide ale Uniunii Europene de a cuprinde regiunea cu proiecte de dezvoltare.

Oazu Nantoi: „Pentru prima dată pe durata existenței regimului din stânga Nistrului au apărut conflicte interne. Al doilea moment care trebuie privit cu atenție este efortul UE de a antrena raioanele Camenca și Râbnița la euroregiunea Nistru. Prin urmare, se observă un proces de erodare a acestui regim și, pe de alta, aplicarea din partea UE, într-o manieră calmă, a ceea ce se numește soft power.”

Și directorul IPP Arcadie Barbăroșie crede că erodarea din interior a regimului transnistrean este cea mai bună cale de soluționare a conflictului de pe Nistru. Însă, atrage atenția expertul: „Eu până astăzi nu am văzut o strategie foarte clară, elaborată de la Chișinău, cum vedem noi soluționarea acestui conflict. Nu un plan Cozac, nu un plan de federalizare și ci unul de la Chișinău. La fel, eu până astăzi nu văd o strategie clară de comunicare cu cetățenii din Transnistria.”

Un alt autor al studiului, directorul Adept Igor Boțan este de părere că actualul guvern de la Chișinău merge în direcția cuvenită: „Eu am să mă refer la ceea ce face această guvernare și înlătură bariere. Deja știm că sunt pe cale să reia transportul feroviar, iar transnistrenii se gândesc să scoată barierele de 100 de procente pentru mărfurile noastre. Eu cred că actuala guvernare merge pe calea cea dreptă și se democratizează, fără a antagoniza Rusia și asta este bine.”

Câtă greutate au estimările experților atunci când se ajunge în viața reală? Un recent incident produs în zona de securitate demonstrează că nu prea multă.
Juristul de la PromoLex Alexandru Zubco tocmai a revenit din așa zisa „zonă de securitate” dintre Chișinău și Tiraspol. Patru tineri dintr-un sat din această zonă, reținuți acum două săptămâni de miliția transnistreană plimbându-se pe gheața rîului Nistru, sunt și acum în arestul forțelor de ordine transnistrene sub acuzația că ar fi traversat ilegal frontiera.

Alexandru Zubco: „Potrivit rudelor, sunt deținuți la Tiraspol. Rudele n-au reușit să obțină întrevederi. Conform legislației locale, ei riscă fie amendă, fie detenție pentru cinci ani. Am făcut mai multe demersuri….”

În cazul autorităților, acestea ar suspecta o provocare intenționată pentru a compromite procesul de reglementare a conflictului transnistrean intrată, spun responsabilii, într-o fază mai bună.