Interviu cu Andrei Popov: „Integrarea europeană și cooperarea în CSI sunt deziderate compatibile, dacă nu chiar complementare”. Radio Europa Liberă. 09.03.2010.

73

Europa Liberă: Care chestiuni sunt prioritare în dialogul moldo-rus?

Andrei Popov: „Prioritar este să intensificăm dialogul. Comunicarea directă și deschisă, cum se cuvine între partenerii care se respectă și își construiesc realțiile de parteneriat în baza principiului egalității suverane.”

Europa Liberă: Ce presupune intensificarea dialogului moldo-rus?

Andrei Popov: „Presupune valorificarea înțelegerilor de a avea mai multe întâlniri la nivelul conducătorilor ambelor state. Există decizia ministrului de externe Iurie Leancă de a participa la reuniunea ministerială a CSI de la 26 martie, prilej cu care va avea și discuții cu omologul său rus Serghei Lavrov. Există decizia președintelui interimar, domnul Mihai Ghimpu să participe la reuniunea neformală a conducătorilor CSI, de la 8-9 mai de la Moscova. Se discută despre vizita viceprim-ministrului Victor Osipov, responsabil pe problemele reintegrării, eventual chiar în următoarele săptămâni la Moscova, pentru o rundă de consultări cu factori de decizie, responsabili de problematica transnistreană, precum discutăm și despre organizarea, în viitorul apropiat, al vizitei primului ministru al Republicii Moldova Vlad Filat la Moscova.”

Europa Liberă: Bănuiesc eu că problema transnistreană a ocupat un loc aparte în aceste discuții, de asemenea și securitatea în regiune.

Andrei Popov: „Cu siguranță. Toate discuțiile au vizat problematica transnistreană și intensificarea cooperării, implicării Rusiei, împreună cu alți actori în cadrul formatului 5+2, în vederea reluării formale a negocierilor în acest format, precum și susținerea acordată de Federația Rusă, contactelor directe, care au loc între responsabilii politici din Chișinău și Tiraspol, importanța reluării activității grupurilor de lucru, consolidarea și avansarea măsurilor de încredere. Am stăruit pe aceste aspecte, încercând să împărtășesc argumentele în susținerea noii abordări a Chișinăului vis-a-vis de reglementarea transnistreană. Să arăt că este o abordare serioasă, responsabilă și trebuie tratată ca atare și că suntem în așteptarea unor gesturi de răspuns și din partea Tiraspolului. Și am încurajat Federația Rusă să folosească canalele de comunicare, pentru a face acest dialog cât mai productiv, ca să eliminăm barierele, care au fost ridicate în comunicarea între oameni de pe ambele maluri ale Nistrului. Să putem avansa în reluarea legăturilor și implicarea companiilor transnistrene în activitățile comercial-economice, inclusiv cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Domnule Popov, ați abordat cumva și problema ce ține de amplasarea scutului antirachetă în România? Pe teritoriul României?

Andrei Popov: „Tangențial. Cred că într-o frază acest subiect a fost discutat. Nu am adus nici un element nou, adițional la această poziție oficială a Guvernului Republicii Moldova. Am discutat mai multe subiecte regionale.”

Europa Liberă: Nu pot să cred că nu ați vorbit și despre relația moldo-română, totuși.

Andrei Popov: „Sigur. Noi am stăruit și este un obiectiv al politicii externe a Republicii Moldova și promovarea unor relații de bună vecinătate și parteneriat strategic cu România și cu Ucraina. Și am discutat despre importanța, ca relația privilegiată, pe care Republica Moldova o are cu vecinii săi, să nu fie tratată ca îndreptată împotriva altui stat, în cazul de față împotriva Rusiei. Am vorbit despre necesitatea, ca să folosim comunitatea pe care o avem cu România ca o platformă, pe care să construim o relație apropiată. România este singurul vecin membru UE al Republicii Moldova. Poate să ne ajute atât în planul transferării experienței acumulate în procesul de integrare europeană, cât și să ajute la focalizarea atenției Uniunii Europene pe problematica Republicii Moldova. Este un interes absolut evident al Republicii Moldova să profite, să valorifice această relație. Un stat ca Republica Moldova este obligat să promoveze o politică externă echilibrată, chibzuită, avansând la maxim interesele sale naționale. Iar relațiile de bună vecinătate cu singurii doi vecini țin de planul imperativelor absolute de politică externă, pe care le promovăm.”

Europa Liberă: Ați găsit interesată Moscova de parcursul european al Moldovei?

Andrei Popov: „Am stăruit și voi stărui pe importanța avansării pe calea integrării europene. Un obiectiv absolut al politicii interne și externe, dar faptul că această politică este convergentă cu dezideratul edificării unei relații de parteneriat privilegiat și nici de cum nu poate fi perceput, sau tratat ca o politică antirusească. Este o abordare greșită și mă bucur să împărtășesc impresia, că am găsit, în comunicarea cu interlocutorii ruși, înțelegere pe această abordare. Nu putem vorbi despre un joc de sub mînă: cu cât mai aproape suntem de Uniunea Europeană, cu cât mai ostili și mai departe suntem de Rusia. Există suficient teren și bun simț ca aceste obiective să fie convergente. În spațiul CSI vorbim despre o cooperare mai eficientă, despre valorificarea tuturor oportunităților. În cazul realțiilor cu Uniunea Europeană vorbim despre integrare și despre obiectivul avansării Republicii Moldova pe acest drum. Sunt deziderate de politică externe perfect compatibile și convergente, dacă nu chiar complementare.”

Europa Liberă: Care ar fi temerile, pe care le-ar avea Moscova în relația cu Republica Moldova?

Andrei Popov: „Pe noi ne interesează să construim o comunicare directă.”

Europa Liberă: Iar pe ei?

Andrei Popov: „Cred că e un interes reciproc, pentru ca Republica Moldova și Rusia să aibă o relație de parteneriat previzibil. Și, sigur, atunci când se ajunge la înțelegeri, ele să fie realiste și realizabile. Nu avem nevoie de documente de dragul documentelor. Orice înțelegere, orice acord la care ajungem, el trebuie să fie din nou realist și să avem siguranță că îl putem realiza. De aceea ne mișcăm cu chibzuință la fiecare pas, cântărind consecințele oricărei inițiative sau acțiuni și iarăși, cred că este o politică responsabilă și cred că și partenerii din Federația Rusă sunt interesați ca Republica Moldova, într-adevăr, să devină un partener previzibil și să promită poate mai puțin, dar atunci când ajunge la un acord, să existe siguranța că este un acord cântărit, care poate fi susținut și promovat.”