Keith Shannon: „Priviți spre viitor, nu spre trecut”. Jurnal.md. 19.03.2010.

129

Actualul ambasador al Marii Britanii în R. Moldova, Keith Shannon, a preluat postul cu câteva zile înainte de evenimentele din aprilie 2009. A înțeles imediat că îl așteaptă provocări mari în țara noastră, care, de altfel, i-a plăcut chiar din prima vizită. Keith Shannon s-a înrolat în serviciul diplomatic britanic în 1988, după ce și-a luat diploma în Istorie Modernă și Relații Internaționale. A ocupat mai multe funcții în cadrul Ministerului de Afaceri Externe al Marii Britanii și și-a reprezentat cu succes țara în Mozambic, Franța și Lituania înainte de a veni în R. Moldova.

Binevoitor și sociabil, domnul ambasador ne-a povestit atât despre activitatea oficială pe teritoriul țării noastre, dar și despre lucrurile care îl pasionează în timpul liber, mâncarea moldovenească, arta și călătoriile.

Jurnal: Vă mai amintiți prima vizită în R. Moldova? Care a fost impresia dvs. despre țara noastră?

Keith Shannon: Am preluat postul de ambasador al Marii Britanii în Moldova la 1 aprilie 2009, dar am vizitat Chișinăul cu un an mai devreme, în iulie 2008, pe când ocupam funcția de șef adjunct al Misiunii la Ambasada Marii Britanii din Lituania. Despre Chișinău m-am gândit atunci că este un oraș excepțional de verde, cu multe parcuri și copaci de-a lungul străzilor. Ceea ce s-a întâmplat pe unele străzi imediat după sosirea mea aici, în aprilie anul trecut, a fost destul de șocant, dar acele evenimente au subliniat seriozitatea provocărilor care mă așteptau.

Jurnal: Îmi dau seama că zilnic aveți un program încărcat, orice s-ar întâmpla…

Keith Shannon: O parte esențială a muncii mele constă în urmărirea situației politice locale. Cele două scrutine parlamentare, alegerile președintelui republicii, o schimbare de guvern și începutul negocierilor dintre R. Moldova și Uniunea Europeană pentru un acord de asociere au fost evenimentele care s-au întâmplat de când sunt eu aici; am fost destul de ocupat.

Am remarcat o creștere încurajatoare a numărului de companii britanice, interesate să facă afaceri aici. Îmi fac timp întotdeauna să mă întâlnesc cu businessmanii britanici care s-au stabilit în R. Moldova sau vin în vizită, pentru a le oferi părerea mea despre ce se întâmplă, dar și pentru a învăța din experiența lor. Mă întâlnesc și cu reprezentanți ai organizațiilor britanice non-guvernamentale. Unii dintre aceștia desfășoară activități de caritate aici de mai bine de zece ani. Relația dintre țările noastre nu se reduce doar la relația dintre guverne. Diversitatea și profunzimea relațiilor dintre oameni crește în permanență.

Jurnal: Într-un interviu anterior, ați menționat că urmăriți cu atenție evoluția conflictelor de pe mapamond? Care ar fi soluția în cazul Transnistriei?

Keith Shannon: Prima mea misiune în calitate de diplomat britanic a fost în Mozambic, în perioada 1991și1994. Am ajuns acolo spre sfârșitul războiului civil, în timpul păcii și al primelor alegeri democratice. Era foarte plăcut să fii implicat într-un proces de succes de acest fel. Eu mă ocupam de demobilizarea foștilor combatanți și de reintegrarea lor în societate. Mulți dintre soldați erau de aproximativ aceeași vârstă ca mine, între 20 și 25 de ani. Îmi era ușor să vorbesc cu ei, dar experiența noastră de viață era izbitor de diferită.

La această etapă, cred că ar fi mai corect să descriem Transnistria ca un aranjament prelungit decât un conflict înghețat. Poziția Marii Britanii este una foarte simplă și directă. Susținem cadrul de negocieri creat deja în varianta 5+2 și cred că ar trebui să se ajungă la anumite înțelegeri în acest format. Cei implicați în negocieri ar trebui să privească spre viitor, nu spre trecut; ar trebui să se concentreze pe multitudinea de lucruri care îi unesc, nu pe cele câteva care îi despart.

Jurnal: Ce părere aveți despre intenția actualei guvernări de a modifica Constituția R. Moldova?

Keith Shannon: Nu cred că sunt persoana indicată pentru a da un răspuns la această întrebare. Regatul Unit nu are o constituție scrisă, în sensul că nu există un singur document scris. Și totuși, unele aspecte ale regimului constituțional din Marea Britanie pot fi de interes aici. Cel mai potrivit ar fi să solicitați o consultanță de specialitate cu privire la Constituția Republicii Moldova membrilor Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei. Dar, în cele din urmă, decizia aparține R. Moldova.

Este firesc ca oamenii să aibă poziții diferite privind o constituție. Am studiat istoria la universitate și îmi amintesc că un fost judecător al Curții Supreme de Justiție a SUA, Oliver Wendell Holmes, a spus o dată că „o constituție e făcută pentru oamenii care au păreri fundamental diferite”. Avea dreptate. Politica constă în dezacorduri. Dar mai are menirea de a stabili un sistem în care aceste dezacorduri să fie auzite și rezolvate.

Mai multă publicitate pentru turism

Jurnal: Ați spus că britanicii nu știu prea multe despre R. Moldova. Ce ar trebui să facem ca să ne cunoască?

Keith Shannon: De fapt, în Marea Britanie se vinde un joc de masă, care se numește „Where is Moldova?” și „Unde e Moldova?”. Cred că denumirea e ironică, din moment ce Moldova a avut parte de o prezență surprinzătoare în presa din Marea Britanie ca rezultat al evenimentelor ce au avut loc aici anul trecut. Cartea lui Tony Hawks „Tenis cu moldoveni” este foarte populară. Mulți știu că fotbalistul David Beckham a debutat pentru echipa națională a Angliei într-un meci cu reprezentativa R. Moldova în 1996. Și se spune că regina Victoria a băut vin moldovenesc.

Când merg în Marea Britanie, întâlnesc mulți oameni foarte interesați de Moldova. Sunt câțiva parlamentari britanici foarte activi. Le-am vorbit membrilor Grupului Parlamentar de Prietenie Moldo-Britanică de trei ori pe parcursul ultimului an, iar președintele grupului, Lordul Dubs, a vizitat Moldova în octombrie 2009. Am ținut un discurs și la școala în care am învățat, Craigmount High School din Edinburgh, chiar înainte de Crăciun și am constatat că elevii și profesorii erau bine informați.

Să călătorești din Marea Britanie în R. Moldova costă scump și legăturile aeriene nu sunt foarte bune, așa că puțini turiști britanici vin aici în fiecare an. Mai multă publicitate pentru turism, mai ales pe internet, ar aduce mai mulți turiști. Dar e nevoie și de investiții în infrastructura turistică, pentru ca deplasarea și cazarea pe teritoriul țării să fie mai simple.

Jurnal: Din R. Moldova e ușor să ajungi în Marea Britanie? Cât de dificil este să obții viza și câți moldoveni sunt acolo?

Keith Shannon: Sunt câteva mii de cetățeni moldoveni care locuiesc în Marea Britanie, dar sunt mult mai mulți în țări ca Rusia, Ucraina, România, Italia, Spania și Potugalia, cu care Moldova are legături istorice, culturale și lingvistice mai strânse. Cât despre viza, sunt câteva tipuri pentru moldovenii care vor să viziteze Marea Britanie, în funcție de scopul vizitei și pentru a-și vedea familia, pentru afaceri, pentru studii, pentru turism. Procesul de aplicare este corect și transparent. Toate informațiile necesare sunt accesibile pe site-ul Agenției de Frontieră a Marii Britanii – http://www.visa4uk.fco.gov.uk/

Orheiul Vechi e cu adevărat un loc surprinzător

Jurnal: Am înțeles că obișnuiți să călătoriți prin Moldova împreună cu soția dvs. Ce locuri ați reușit să vedeți și care este destinația dvs. turistică preferată?

Keith Shannon: Mie și soției mele Kate, pe care am cunoscut-o pe când lucram amândoi la Ambasada Britanică din Paris, ne place să călătorim prin Moldova și să le arătăm țara prietenilor și rudelor care vin să ne viziteze. Mileștii Mici și Orheiul Vechi sunt în topul listei noastre de locuri de vizitat. Orheiul Vechi este cu adevărat un loc surprinzător din toate punctele de vedere și geologic, istoric, artistic, cultural și, desigur, religios și și e de ajutor la explicarea diverselor influențe, care au contribuit la transformarea Moldovei în locul fascinant care este astăzi.

Jurnal: Ați reușit cu siguranță să gustați bucatele tradiționale moldovenești. Aveți vreun fel de mâncare preferat?

Keith Shannon: Ceea ce îmi place cu adevărat la mâncarea de aici e caracterul sezonier al produselor locale. În Marea Britanie ne-am obișnuit să vedem în magazine aceleași produse anul împrejur. Vara trecută, caisele au fost fantastice. Și îmi place varietatea mare de roșii care sunt accesibile aici.

Jurnal: Cu ce vă ocupați în timpul liber?

Keith Shannon: Munca mă cam ține ocupat, dar eu și soția mea încercăm să ne lăsăm weekend-urile libere pentru a putea pleca prin Moldova sau prin regiune, de exemplu la Odesa, în Ucraina. Ne place muzica și am fost la câteva concerte la Filarmonica Națională. Din formațiile care cântă jazz îmi place „Trigon”. Nu sunt la fel de multe concerte rock ca în Marea Britanie sau în Lituania, dar am reușit să văd câteva formații locale. Îmi place „Corbus Albus” și „Rubicon”.

Îmi place și sportul. Joc golf, dar nu la fel de bine ca tatăl și fratele meu. Privesc și joc fotbal. Avem o echipă destul de bună la Ambasadă, în care eu sunt atacant central și tocmai am ocupat locul doi în turneul anual al misiunilor diplomatice din Chișinău. Abia aștept să vină primăvara și să putem juca afară din nou.