Obstacole în calea includerii raioanelor Camenca și Rîbnița în euroregiunea Nistru? Radio Europa Liberă. 15.03.2010.

102

Va reuși diplomația europeană și cea moldovenească să obțină includerea a cel puțin două raioane transnistrene – Camenca și Rîbnița – în euroregiunea Nistru care urmează să fie creată până la finele acestui an? Ultimele evoluții legate de pregătirea acestui ambițios proiect european demonstrează că procesul va fi unul dificil.

Dificultatea este legată, întâi de toate, de formula în care ar urma să apară cele două unități administrative subordonate Tiraspolului în documentul de constituire a euroregiunii. În timp ce Chișinăul crede ca Rîbnița și Camenca sunt unități administrative moldovenești, administrația de la Tiraspol insistă că acestea să fie definite drept „raioane ale Republicii Moldovenești Transnsitrene”.

Șeful biroului pentru reintegrare al Executivului de la Chișinău, Ion Stăvilă: „Suntem dispuși să manifestăm o flexibilitare cît se poate de mare, dar există o limită a flexibilității noastre, deoarece ea nu trebuie să aducă atingere principiilor fundamentale de care ne ghidăm în procesul de reglementare și anume respectarea suveranității și integrității RM. Apartenența acestor două raioane trebuie să fie definită ca fiind a Republicii Moldova.”

Ce șanse există ca cele două parți să cadă de acord asupra unei formule comune? Observatorii independenți cred că beneficiile pe care le poate oferi cooperarea în cadrul unei euroregiuni ar putea fi un factor extrem de motivant.

Expertului Victor Chirilă de la Asociația pentru Politică externă de la Chișinău: „Eventualul compromis va fi realizat cu ajutorul UE. Presiunile din partea UE vor fi mari. Banii pentru un studiu de fezabilitate deja au fost alocați. Asociația noastră realizează deja un șir de interviuri în toate raioanele care vor fi implicate pentru a stabili prioritățile de finanțare.”

Am încercat să aflu ce cred despre acest posibil proiect european ziariștii din Transnistria. Iată care este părerea Victoriei Pașențeva de la ziarul Dobrâi Deni din Râbnița: „Unii oameni de aici văd în orice fel de ajutor umanitar venit din partea Uniunii Europene un fel de atentat la independență. Totuși, cred că dacă nu va avea implicații politice, proiectul va avea succes. Oamenii au obosit de politică. Dar niște proiecte economice sau ecologice,cum ar fi de exemplu ceva legat de râul Nistru din care bem cu toții apă, i-ar apropia pe oameni.”

Primul și cel mai important beneficiu oferit de cooperarea în cadrul unei euroregiuni este accesul facil la finanțare internațională, pentru realizarea unor proiecte de nivel local foarte concrete: de transport, circulație a cetățenilor sau ecologie. Participanții la euroregiunea Nistru vor putea accesa fonduri prin trei instrumente ale Comisiei Europene – Programul tripartit operational "Romania-Ucraina-Moldova" cu un buget de 126 milioane de euro, Programul tarilor din regiunea Marii Negre pe 2007-2013 cu un buget de 18 milioane de dolari si Programul de cooperare transfrontaliera din sud-estul Europei evaluat la 2 milioane de euro. Kievul si Chisinaul au solicitat UE sa asigure din bugetul Parteneriatului Estic mijloacele financiare necesare infiintarii Euroregiunii "Nistru".