Premierii Filat și Boc înmînează primele permise de mic trafic la frontieră. Radio Europa Liberă. 31.03.2010.

110

Premierul român anunță că la 30 iunie vor fi deschise consulatele de la Cahul și Bălți și 5 oficii teritoriale care să faciliteze procesarea dosarelor de cetățenie română.

Premierul român Emil Boc a fost astăzi în prima sa vizită oficială la Chișinău, unde a înmînat împreună cu omologul său Vlad Filat primele 15 permise de mic trafic la frontiera.

Prima care a primit permisul de mic trafic din mîinile premierului român a fost Maria Tușinschi din Sărata Galbenă, Hîncești. Ea spune că va folosi permisul pentru a-și vizita feciorii aflați la studii în România: „Am trei băieți la Galați și unul face masteratul, altul e în anul I, altul și în anul II la facultate. De acum încolo pot să-i vizitez din cînd în cînd. Nu prea des, dar cu o ocazie.”

Persoanele care și-au luat astăzi permisele au fost alese aleatoriu și fac parte din diferite zone ale republicii, de la Briceni, până la Cahul. În total, până în prezent, au fost depuse peste 2500 de cereri, dintre care aproape o mie sunt deja gata pentru a fi eliberate, a anunțat premierul român.

Emil Boc: „Vom face tot posibilul ca să simplificăm procesul de obținere a acestor permise, inclusiv a cetățeniei române. Cred că va fi mai ușor de luptat cu birocrația, după ce vor mai fi deschise și alte două consulate ale României pe teritoriul Republicii Moldova”.

Vădit emoționat de prima sa vizită la Chișinău, Emil Boc a mai dat câteva vești bune pentru cetățenii moldoveni, cum ar fi deschiderea, din 30 iunie, a consulatelor României de la Bălți și Cahul și a cinci oficii teritoriale, care să faciliteze procedură de procesare a dosarelor de cetețenie română. România nu a renunțat să negocieze cu UE excluderea, din procesul de obținere a vizei românești, a unei dovezi de deținere în cont a sumei de 500 de euro, a mai zis Emil Boc.

Pentru premierul moldovean Vlad Filat, punerea în aplicare a acordului de mic trafic la frontiera moldo-română înseamnă o „revenire la normalitate a relațiilor dintre Chișinău și București”.

Vlad Filat: „Republica Moldova este o țară europeană cu cetățeni care au dreptul la valori europene. Vom fi în continuare foarte insistenți în acțiuni, iar pentru aceasta avem nevoie de prieteni. România este un exemplu bun în acest sens, care ne ajută să ne mișcăm înainte.”

Acordul privind micul trafic la frontieră este menit să faciliteze călătoria în România a unui număr de peste un milion de cetățeni moldoveni din zona de frontieră. Fostele autorități moldovenești s-au opus timp de mai mulți ani încheierii convenției, condiționînd-o de semnarea tratatelor de bază și de frontieră moldo-române. Acordul este privit ca un test pentru ambele state, dar mai ales pentru Moldova care vrea să obțină într-un viitor nu chiar îndepărtat un regim fără vize cu Uniunea Europeană.