Integrarea europeană va consolida suveranitatea proclamată în 1990. Radio Europa Liberă. 23.06.2010.

137

Regiunea transnistreană și subdezvoltarea economică și acestea rămîn două mari probleme ale suveranității moldovenești care, în opinia analistului Anatol Țăranu de la Chișinău, împiedica Republica Moldova să se întărească. În discuție cu Europa Liberă, Anatol Țăranu revine la ideea că Moldova are un potențial economic insuficient pentru a garanta cetățenilor săi un trai decent, din care motiv continuă să fie dependentă de influențe externe.

Anatol Țăranu: Am pierdut o bună parte din populația Republicii Moldova, sper că nu ireparabil. Dar acești oameni lucrează în afară și nu participă la consolidarea economică a RM. Asta e una la mînă. Al doilea și neavînd resurse energetice, Moldova este dependentă de resursele Rusiaei, ceea ce o face foarte dependentă de influențele care vin dintr-acolo.”

În ce privește Transnistria, Anatol Țăranu crede că atîta timp cît va există, aceasta nu va permite Moldovei să fie cu adevărat suverană.

Analistul politic Igor Munteanu, director al IDIS Viitorul, crede însă că, dimpotrivă, existența acestei fășii de pămînt, controlate de separatiști și militari ruși, nu anulează suveranitatea Republicii Moldova.

Igor Munteanu: Noi trebuie să spunem mai răspicat că acel teritoriu este ocupat de trupe străine, dar asta nu înseamnă nicidecum că noi am pierdut-o. Întotdeauna va fi speranță de a o recupera și Republica Moldova trebuie doar să cîștige resurse, înțelepciune și capacitate instituțională ca să gestioneze această reintegrare teritorială atunci cînd va fi oportun și cînd se vor acumula condițiile necesare pentru această acțiune.”

Moldova și-a obținut suveranitatea, apreciază analistul, în rezultatul unui act de curaj. Problema a fost că, pornind de la premise bune, clasa politică de atunci s-a văzut depășită de evenimente.

Igor Munteanu:A existat o incertitudine în mințile politicienilor. Între dorințele exprimate de clasa politică și capacitatea acesteia de a construi un stat de la 0, care să funcționeze efectiv. Pe lîngă asta, statalitatea Moldovei s-a confruntat cu puternice contracurente externe și conflictul transnitrean a fost un rezultat al dorinței centrului sovietic de a penalize RM pentru nesupunere. Astfel că urcușul spre o suveranitate reală nu a fost deloc ușor. Trebuie să manifestăm recunoștință față de acei politicieni care au avut mult curaj. Nu s-au dat ușor și trebuie să apreciem asta”.

Și în opinia lui Octavian Țicu, directorul Institutului de istorie și științe politice de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, lucurile care astăzi știrbesc din suveranitatea absolută a Republicii Moldova sunt mai degrabă rezultatul unor procese firești decît al greșelilor pe care le-ar fi comis autorii actului de suveranitate și urmașii lor.

Octavian Țicu: Avem în continuare o influență foarte puternică din partea fostei metropole, care condiționează și comportamentul elitelor, și media, și mentalitatea. Nemaivorbind de faptul că sunt încălcate flagrant principiile suveranității și prezenta unei armate străine pe teritoriul suveran al țării. Dar nu cred că s-a greșit. Sunt procese firești. Noi suntem o creațiune sovietică, artificială în esență. Elitele politice cultivate în acele valori au condus, în fond, această țară. Au fost lucruri inevitabile.”

Numai că, crede analistul Victor Chirilă, director executiv al Asociației pentru politică externă, situația pare să se fi schimbat în ultima perioadă, și în mințile cetățenilor, și în mințile politicienilor:

Victor Chirilă: Timp de două decenii, elitele politice de la noi au fost în frămîntări să dezvolte un concept de dezvoltare strategic. Se pare că în acest moment acest concept se încheagă în RM și asta este integrarea europeană. Acest concept dus pînă la capăt va consolida suveranitatea proclamată în anii 90 și urmează să fie cucerită în anii următori,” este de părere Victor Chirilă.