Serghei Pirojkov: Reglementarea tuturor problemelor dintre Ucraina și Moldova ne apropie de europa comună. Infotag. 28.06.2010.

130

Infotag: Excelență, cum poate fi determinată direcția de dezvoltare a Ucrainei la etapa actuală, avînd în vedere situația ei unică, între Est și Vest, precum și evoluția situației politice interne?

Serghei Pirojkov: De mai bine de 18 ani Ucraina a trecut prin diferite etape de dezvoltare, inclusiv și în politica externă și de la așa-numitul curs multivectorial, pînă la cursul exclusiv prooccidental. Astăzi Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, și guvernul țării au luat în considerație greșelile și experiența dezvoltării precedente a țării noastre și au elaborat un curs optim, echilibrat și, cel mai important, realist pentru activitatea politică externă a Ucrainei. Avînd în vedere că scopul serviciului ucrainean de politică externă este asigurarea creșterii economice și creșterea potențialului de export al țării, prioritatea politicii externe a Ucrainei a devenit integrarea europeană. Sarcina primordială pentru perspectiva apropiată în cadrul cooperării dintre Ucraina și UE este semnarea Acordului de Asociere, inclusiv crearea zonei aprofundate și comprehensive de comerț liber; coordonarea planului de acțiuni pentru introducerea regimului fără vize.

Pentru Kiev este importantă și participarea la Parteneriatul Estic, pe care partea ucraineană îl vede ca o platformă suplimentară pentru dialogul politic regional cu UE, orientat spre valorile și standardele europene. Din punctul meu de vedere, un interes deosebit prezintă propunerea Uniunii Europene în cadrul Parteneriatului Estic și programul de cooperare interparlamentară EURONEST, care creează condiții optime pentru schimbul de opinii între înalții oficiali ucraineni și europeni.

O altă direcție la fel de importantă este și extinderea parteneriatului strategic al Ucrainei cu Rusia ca subiect important al securității europene. Relansarea formulei parteneriatului strategic între țările noastre a devenit principala realizare pe această direcție. În special, a fost reluat dialogul cu Federația Rusă, a început să activeze Comisia interstatală la nivelul șefilor de stat, Ucraina și Rusia inițiază o colaborare de importanță istorică și demarcarea segmentului de frontieră terestră. O prioritate în dezvoltarea relațiilor cu Rusia este sfera economică. La moment există un potențial semnificativ pentru aprofundarea cooperării bilaterale reciproc avantajoase pe mai multe direcții, în special, în domeniul transportului și tranzitului, în industria aerospațială, în sectorul energetic ș.a.

Ucraina își continuă cursul de dezvoltare a relațiilor strategice și cu SUA în vederea asigurării pozițiilor de lider în procesul de dezarmare nucleară și, foarte important, pentru apărarea intereselor sale naționale în acest domeniu. Unul din instrumentele de realizare a acestui curs este politica de neutralitate, care răspunde provocărilor contemporane și pe care statul nostru intenționează o urmeze cu rigurozitate. În același timp, Ucraina este interesată în continuarea colaborării practice cu NATO și cu alte organizații internaționale care asigură securitatea în spațiul european și euro-atlantic.

Infotag: Cum vedeți că vor evolua relațiile cu vecinii, în special cu Republica Moldova?

Serghei Pirojkov: Relațiile cu Moldova ocupă un loc important în sistemul intereselor politice externe ale Ucrainei, fapt condiționat, în primul rînd, de prezența frontierei comune, de existența în Moldova a unu grup etnic de ucraineni numeros, de apropierea priorităților politice externe, de un potențial semnificativ de dezvoltare a unei cooperări economice reciproc avantajoase. Totodată, dezvoltarea relațiilor moldo-ucrainene este reținută de o serie de probleme nesoluționate, care le avem în moștenire încă de pe vremea căderii Uniunii Sovietice. Printre acestea trebuie să menționăm demarcarea frontierei de stat moldo-ucrainene în regiunea barajului de la nodul hidrotehnic de pe Nistru, a porțiunilor de frontieră la Giurgiulești și Palanca; recunoașterea dreptului la proprietate asupra obiectelor ucrainene pe teritoriul Moldovei și a celor moldovene pe teritoriul Ucrainei; încheierea procedurii de perfectare juridică în proprietatea Ucrainei a pămîntului de sub autostrada ucraineană Odesa-Reni de lîngă Palanca; finalizarea demarcării segmentului central al frontierei de stat moldo-ucrainene.

În ultimii ani Ucraina a propus cel puțin de două ori colegilor moldoveni mecanisme clare de soluționare reciproc avantajoasă a acestor probleme. Chiar la sfîrșitul lunii mai prim-ministrul Ucrainei, Nikolai Azarov, a propus premierului Moldovei, Vladimir Filat, încă un algoritm de soluționare a acestora. Ucraina reiese din faptul că soluționarea tuturor problemelor va deschide posibilități și mai mari pentru utilizarea pe deplin a potențialului enorm al relațiilor noastre, va apropia și mai mult popoarele noastre de Europa comună.

Infotag: În opinia Dumneavoastră, care sînt perspectivele soluționării conflictului transnistrean?

Serghei Pirojkov: Ucraina, ca stat-garant în procesul de negocieri, pledează pentru o reglementare corectă și deplină a problemei transnistrene în baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Moldovei, luînd în considerație interesele populației din Transnistria. Aceste și alte principii de reglementare sînt stipulate în Declarația comună a președinților Federației Ruse și Ucrainei în reglementarea transnistreană de la 17 mai 2010.

În opinia mea, perspectivele soluționării conflictului depind, întîi de toate, de respectarea de către părți a dialogului eficient, orientat spre restabilirea înțelegerii între conducerea republicii Moldova și Transnistria, precum și de respectarea înțelegerilor atinse anterior în procesul de negocieri. Fără acestea reglementarea reală a conflictului este imposibilă. În același timp, desigur, o mare importanță o are și poziția participanților externi la reglementare: Ucraina, Rusia, OSCE, UE și SUA. În prezent Ucraina, Rusia și anumite țări în parte ale Uniunii Europene au ajuns la un numitor în privința problemelor de bază ale reglementării transnistrene, însă fără dorința Chișinăului și a Tiraspolului de a vorbi în aceeași limbă procesul real de reglementare este imposibil. De aceea Ucraina tinde să reia cît mai rapid procesul de negocieri în formatul „5+2”.

La momentul actual un element indispensabil al reglementării stabile a problemei transnistrene este întărirea încrederii între Moldova și Transnistria. De aceea Kievul depune eforturi considerabile pentru stabilirea unei cooperări eficiente în activitatea grupurilor de experți de la Chișinău și Tiraspol privind măsurile de încredere în vederea soluționării celor mai acute probleme referitoare la asigurarea unui trai decent pentru populația Transnistriei.

Infotag: Ca vecină, Ucraina posibil că urmărește evoluția situației politice interne din Moldova. Ceea ce se întîmplă aici vă îngrijorează cumva, vă bucură sau sînteți indiferent la acestea?

Serghei Pirojkov: Ucraina, într-adevăr, urmărește foarte atent situația din Moldova. Și aceasta este firesc, căci noi nu doar că sîntem vecini, dar și parteneri importanți în calea dezvoltării europene civilizate. Țările noastre și popoarele noastre au multe în comun. Și nu este vorba doar de apropierea teritoriilor. Avem multe în comun pe plan istoric și cultural, ne confruntăm cam cu aceleași probleme și, cel mai important, avem aceleași scopuri strategice și aceleași priorități și integrarea în UE și asigurarea securității în regiunea noastră.

Desigur, Ucraina este interesată ca Moldova să fie un stat stabil și previzibil, căci modificările oricît de mici în diferite structuri ale conducerii întotdeauna își pun amprenta pe dinamica colaborării între țări. De aceea noi, în calitate de țări vecine, trebuie să ne construim relațiile nu de la alegeri la alegeri, ci astfel ca acestea să se dezvolte mereu în ascensiune.

Este îmbucurător faptul că, în pofida tuturor dificultăților situației politice interne atît în Ucraina, cît și în Republica Moldova, în prima jumătate a anului curent am reușit nu doar să semnăm o serie de acorduri bilaterale importante și să lansăm procesul de demarcare a segmentului central al frontierei moldo-ucrainene, dar și să înaintăm în soluționarea unor probleme complicate moștenite după căderea Uniunii Sovietice.

Infotag: Ucraina este unul din principalii parteneri comercial-economici ai Moldovei. Cum apreciați nivelul acestor relații bilaterale?

Serghei Pirojkov: Consider că este bine, dar insuficient. În ianuarie-aprilie 2010 cota Ucrainei în comerțul exterior al Republicii Moldova a constituit 10,8%. Cred că aceste cifre nu răspund posibilităților și necesităților reale ale țărilor noastre. Vedem că există rezerve, în primul rînd, în colaborarea în sectorul energetic, care prezintă avantaje atît pentru Ucraina, cît și pentru Moldova, în domeniul livrării de tehnică agricolă, produse alimentare, în domeniul transportului, prelucrării producției. Aș vrea să mă adresez oamenilor de afaceri ale Moldovei. Dacă sînteți interesați de realizarea unor proiecte concrete cu Ucraina, adesați-vă la secția economică a Ambasadei, care va ajuta să stabiliți contacte directe cu partenerii de afaceri din Ucraina.

Infotag: Ceva timp în urmă în presa internațională se vehiculau opinii despre problemele pe care le-ar crea postului Reni terminalul Giurgiulești. Cît de îndreptățite erau acestea și care este situația actuală?

Serghei Pirojkov: Nu aș aborda astfel problema. Dacă Ucraina presupunea că va vedea un concurent în persoana terminalelor de la Giurgiulești, posibil că nu ar fi transmis Moldovei o parte din țărmul dunărean, unde acestea au și fost construite. Acestea sînt două porturi diferite și atît după posibilitățile de prelucrare a volumului de mărfuri, cît și după dezvoltarea infrastructurii. O bună parte din navele de la portul Giurgiulești sînt pilotate de specialiști ucraineni. Însă există și o anumită doză de adevăr în faptul că terminalele de la portul Giurgiulești reprezintă o concurență pentru porturile ucrainene de la Dunăre. În orice caz, prezența concurenței întotdeauna a fost un stimulent spre dezvoltare, inclusiv pentru porturile ucrainene. În același timp, aș vrea să menționez că ecologiștii sînt îngrijorați într-o anumită măsură din cauza amenajării portului. Dar aceste probleme se discută de ministerele de resort ale țărilor noastre.

Infotag: Diaspora ucraienană din Moldova este cea mai numeroasă. În republică sînt sate întregi unde locuiesc doar ucraineni. Potrivit informațiilor Dvs. și potrivit aprecierilor lor, cum se simt ei aici?

Serghei Pirojkov: Aveți dreptate, diaspora ucraineană, mai exact minoritatea națională ucraineană, este cea mai numeroasă din Moldova. Potrivit ultimului recensămînt al populației (2004), în Moldova erau 282,4 mii de ucraineni sau 8,4% din populație, iar în Transnistria și 178,2 mii de persoane sau 28,8% din populație.

Mulți ucraineni vor ca în instituțiile școlare și preșcolare copii lor să studieze alături de limba de stat și limba maternă ucraineană. Acum din 1500 de instituții medii de învățămînt din Moldova doar în 52 se predă limba ucraineană ca disciplină aparte, pe care o studiază circa 6 mii de elevi (în 2006 erau 57 de astfel de instituții, unde limba ucraineană era studiată de peste 8 mii de copii).

Ucraineni se plîng că lipsește presa ucraineană, radio și tv. La postul de televiziune Moldova 1 de două ori pe lună este difuzată o emisiune de jumătate de oră în limba ucraineană „Ð¡Ð²Ñ–Ñ‚Ð°Ð½Ð¾Ðº” (Răsărit), în fiecare zi de joi are loc emisiunea radiofonică „Ð’Ñ–Ð´Ñ€Ð¾Ð´Ð¶ÐµÐ½Ð½Ñ” (Renașterea), este retransmis doar un singur post tv ucrainean „Inter+” și doar la televiziunea prin cablu. Desigur, acest lucru este insuficient pentru a satisface necesitățile informaționale ale ucrainenilor.

Cred că la asigurarea drepturilor și satisfacerea necesităților ucrainenilor în Moldova va contribui eficient activitatea viitoarei Comisii interguvernamentale mixte pentru problemele minorităților naționale, care va fi formată în conformitate cu Acordul dintre Ucraina și moldova privind colaborarea pentru asigurarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale.