Club de presă APE: „Parteneriatul Estic – instrucțiuni de utilizare. Republica Moldova ca o oportunitate”. Info-Prim Neo. 23.09.2010.

114

În comparație cu alte țări, Republica Moldova știe clar drumul pe care îl are de parcurs spre Uniunea Europeană, are referințe democratice mai bune și competențe externe orientate spre UE, precum și o apropiere geografică de aceasta. Declarația a fost făcută joi, 23 septembrie, de către directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, la cea de-a treia ședință a Clubului de Presă al Asociației pentru Politică Externă (APE), transmite Info-Prim Neo.

La ședință a fost prezentat Raportul „Parteneriatul Estic – instrucțiuni de utilizare. Republica Moldova ca o oportunitate”. Cristian Ghinea a menționat că acest raport încercă să facă un fel de bilanț a ceea ce se întâmplă cu Parteneriatul Estic de la lansare și până în prezent. Studiul se adresează publicului occidental și factorilor de decizie din țările membre ale Uniunii Europene și conține două recomandări esențiale și prima, Parteneriatul Estic se mai află în perioada de juniorat, având nevoie de mai multă consistență și, cea de-a doua, dacă acest parteneriat ar fi să capete consistență, atunci Republica Moldova ar fi cea mai indicată pentru aceasta din cele 6 țări membre.

Raportul conține mai multe recomandări care vizează Republica Moldova, printre acestea deschiderea în UE a piețelor pentru comercializarea produselor agricole din Moldova, în special a vinului.

Directorul Centrului Român de Politici Europene a mai spus că România și-a asumat rolul de avocat sigur al Republicii Moldova privind integrarea europeană. Ceilalți parteneri acceptă ambițiile Moldovei, dar nu fac nimic pentru urgentarea procesului de integrare.

Cristian Ghinea crede că a venit timpul creării unui „centru nervos”, care ar coordona eforturile de apropiere ale României și Republicii Moldova. În context, directorul executiv al APE, Victor Chirilă, a declarat că la ora actuală, Moldova nu are o strategie în relațiile cu România, există o incoerență în relația cu aceasta. În condițiile în care este salutată activitatea guvernării de restabilire a relațiilor de prietenie cu România, este necesară și o strategie, care ar impulsiona aceste relații.

Victor Chirilă a mai spus că Republica Moldova are un mare credit din partea UE, iar dacă în viitor, după alegeri, nu va exista stabilitate în Guvern, creditul va fi pierdut. UE transmite mesaje optimiste Republicii Moldova, chiar în ciuda eșecului referendumului. Chișinăul este vizitat săptămânal de experți europeni, este un mesaj clar pentru Republica Moldova, care poate deveni o istorie de succes a Parteneriatului Estic, proces care să fie transformat ulterior într-o politică de aderare la UE.

Directorul APE a declarat că procesul de integrare în UE înseamnă mai mulți pași concreți, unii dintre care sunt deja efectuați. Problema transnistreană nu va fi un impediment în parcurgerea acestei căi, a menționat Chirilă.

Până la sfârșitul lunii octombrie vor fi lansate încă două rapoarte. Unul va fi axat pe contribuția UE în soluționarea problemei transnistrene și altul în cea ce ține de analiza asistenței pe care UE a acordat-o Republicii Moldova.

Clubul de Presă al Asociației pentru Politică Externă este organizat cu asistența Fundației Germane Friedrich Ebert Stiftung Moldova.