Victor Chirilă și Vitali Portnikov: Un mesaj atentat la integritatea teritorială a R. Moldova. Radio Europa Liberă. 02.09.2010.

113

Liliana Barbăroșie a discutat cu analiști politici de la Moscova și Chișinău pe tema paradei de la Tiraspol și perspectivelor de rezolvare a crizei transnistrene. Ei sugerează că Rusia poate încerca să readucă în discuție federalizarea Moldovei și un plan eșuat în 2003.

Analistul politic Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației de politică externă de la Chișinău, crede că mesajul de felicitare adresat locuitorilor regiunii transnistrene de către ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, prin intermediul ambasadorului rus de la Chișinău, Valeri Kuzmin, ar trebui să facă mai atente autoritățile de la Chișinău la mișcările ulterioare ale Rusiei, inclusiv în relația acesteia cu Uniunea Europeană: „Pe de o parte, Moscova ne asigură că recunoaște independenta și suveranitatea țării noastre, pe de alta ne îndeamnă să aceptăm realitățile juridice care există în aceastră regiune. Federația Rusă nu și-a schimbat părerea despre modul în care ar trebui să fie soluționată problema transnitreană. Memorandumul Kozak rămîne în continuare un document viabil pentru Federația Rusă și trebuie să ne așteptăm ca Rusia să încerce să promoveze ideile care au fost incluse în memorandumul Kozak, ca să fie acceptate chiar și de către partenerii din UE. Recenta încălzire din relațiile Rusiei cu UE, inițiativa Medvedev – Merkel crează unele oportunități pentru soluționarea conflictului, dar în același timp trebuie să fim foarte atenți la modul în care va încerca Rusia să folosească această oportunitate pentru a promova ideile conținute în acest memorandum.”

Victor Chirilă este sceptic cu privire la șansele Rusiei de a readuce în discuție ideea unei confederații între Republica Moldova și Transnistria, cu toate acestea cheamă autoritățile moldovene la prudență și acțiuni:

„Politica externă a UE nu este definită doar de Germania, sau Franța, sau Marea Britanie, ci de toate cele 27 de state. Știm că există opinii diferite în cadrul UE mai ales față de factorul rusesc, de aceea mă îndoiesc că va fi ușor pentru Federația Rusă de a promova aceste idei. Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece și să continuăm discuțiile active cu partenerii noștri din UE ca să exploatăm această oportunitate nouă.”

Expertul mai crede că autoritățile moldovenești au reușit, prin apelurile emise în ajun, să prevină o prezență mai vizibilă a Rusiei la manifestările prin care Tiraspolul și-a aniversat 20 de ani de independență.

Vitali Portnikov, comentator politic al postului de Radio Svoboda, crede însă că și o felicitare de genul celei adresate de către diplomația rusă unei entități autoproclamate cum este Transnistria este suficientă pentru a demonstra aspectul destructiv al politicii ruse legate de această regiune separatistă.

„Eu văd în acest mesaj un atentat la integritatea teritorială a Republicii Moldova, care nu poate trezi decît nedumerire. Să ne amintim multiplele gesturi de acest fel ale Rusiei cu privire la autonomiile separatiste georgiene care, într-un final, au fost urmate de recunoașterea Abhaziei și Osetiei de Sud. Eu nu exclud că Federația Rusă a pornit pe aceeași cale și în cazul regiunii transnistrene. Totuși, înclin să cred că nu este o strategie, ci o tactică de moment, posibil cu subtext electoral. Cum să ne raportăm la ea și ca la o dovadă în plus a interesului sporit al Rusiei pentru menținerea fostelor republici sovietice în zona sa de influență prin aceste conflicte separatiste,” a spus Europei Libere, Vitali Portnikov.