APE propune crearea unui minister special de integrare europeană. Info-Prim Neo. 06.10.2010.

100

Republica Moldova are nevoie de o instituție care s-ar ocupa de promovarea agendei de integrare europeană. În caz contrar, declarațiile optimiste legate de dialogul de asociere și liberalizare a regimului de vize sunt exagerate. Opinia a fost expusă de către directorul Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, la o nouă ședință a Clubului de Presă al APE, transmite Info-Prim Neo.

Ședința a fost dedicată succeselor și insucceselor înregistrate de diplomația moldovenească pe parcursul primului an de guvernare al Alianței pentru Integrare Europeană (AIE).

Asociația pentru Politică Externă propune crearea unui minister sau a unui birou de integrare europeană pe lângă Cancelaria primului ministru. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) ar trebui să-și continuie reforma internă, demarată la sfârșitul anului 2009. Pentru aceasta, remarcă expertul, este nevoie de voință, atât din partea persoanelor angajate recent în minister, cât și din partea birocraților pregătiți pentru a-și face munca bine. Este salutabil faptul că s-a recurs la concursuri publice la angajarea oficialilor MAEIE.

,,De asemenea, este necesar de a reforma structura internă a ministerului. Actuala structură a fost creată de Andrei Stratan, fostul ministru, și a avut drept scot să centralizeze procesul de luare a deciziilor. Atâta timp cât nu va exista un procedeu instituționalizat de comunicare pe verticală și orizontală, deciziile vor depinde de voința șefului diplomației de la Chișinău”, a subliniat directorul executiv al APE.

Potrivit experților Asociației pentru Politică Externă, guvernarea AIE a obținut succese remarcabile în dialogul politic cu Uniunea Europeană. Moldova se află în pragul obținerii unei foi de parcurs pentru liberalizarea regimului de vize și semnarea acordului de asociere, care ulterior ar putea fi transformat în proces de asociere.

Despre relația cu București, Victor Chirilă a subliniat că Moldova și România se află în faza instituționalizării unui parteneriat strategic axat pe integrarea europeană a Republicii Moldova. În relația cu Ucraina, diplomația de la Chișinău a demonstrat Kievului că Moldova este interesată de soluționarea tuturor problemelor de proprietate și frontieră. Iar în ceea ce privește relația cu Moscova, guvernarea de la Chișinău a dat dovadă de dorința de a dezvolta un parteneriat bazat pe respect reciproc și interese comune.

Totodată, spune directorul APE, Moldova nu are o strategie privind relațiile cu principalul partener din est, Rusia, poziția căreia este imprevizibilă pe plan extern. Această strategie ar trebui elaborată de experți locali și străini. Documentul ar putea să răspundă la o serie de întrebări ce țin de relațiile moldo-ruse, întrebări legate de neutralitate și de viitorul regiunii transnistrene.

În concluzie Victor Chirilă a mai spus că diplomația de la Chișinău a reușit să asigure pentru Republica Moldova un sprijin moral, politic, economic și financiar din partea Statelor Unite ale Americii, UE și altor instituții internaționale financiare. Acest sprijin este necesar pentru ca Republica Moldova să facă față acelor provocări ce țin de democratizarea țării”.

Clubul de Presă al Asociației pentru Politică Externă este organizat cu asistența Fundației Germane Friedrich Ebert Stiftung Moldova.