Germania îndeamnă AIE „să se trezească”. Info-Prim-Neo. 11.10.2010.

102

Markus Meckel, care acum un an a rostit la Chișinău un discurs cu titlul „Trezește-te, Moldova!” a apreciat schimbările benefice asigurate de actuala guvernare, dar s-a arătat dispus să dezvolte ideea printr-un eventual viitor discurs „Trezește-te, Alianță!”

„Înțeleg că forma, structura coaliției nu e cea mai bună. Realizez că încrederea reciprocă dintre liderii Alianței nu sporește, ci, din contra, se reduce. Sigur că fiecare partener din Alianță poartă o doză de responsabilitate pentru reducerea acestei încrederi. Însă opinia mea personală e că pentru Moldova este crucial să fie formată o nouă alianță de genul celei care a existat. Documentându-mă privind situația din Republica Moldova, principalul mesaj către partenerii Alianței este să nu lupte între ei în cadrul campaniei electorale, ci, din contra, să găsească o modalitate de a conlucra pentru democrație și pentru perspectiva viitoare a țării. Astfel, doar lucrând împreună vor putea să modifice ceva pe viitor și doar activând împreună vor continua să câștige încrederea UE pe viitor”, a spus Markus Meckel.

Solicitat de Info-Prim Neo să aprecieze dacă, după mesajul masiv și clar de susținere adresat actualei guvernări acum două săptămâni de căteva misiuni europene aflate la Chișinău, UE nu găsește necesar să se adreseze direct populației Republicii Moldova pentru a se evita eventualele pericole, Markus Meckel a spus că „ mingea e pe terenul vostru nu al UE”. „Aveți diferite forțe și acestora le aparțin deciziile. Media reprezentați o forță, ar trebui să transmiteți un mesaj clar. Noi nu putem face mai mult decât s-a făcut. Cred că publicul trebuie să înțeleagă că aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul țării”.

„Va fi o mare provocare pentru Aalianță. Deși trebui să recunoaștem că au fost făcute realizări, dacă vorbim de modul cum s-a lucrat în interiorul coaliției, trebuie să recunoaștem că au fost și multe greșeli. Aș vrea ca prim-ministrul să se comporte ca un partener. Lucru care nu s-a văzut în unele situații. Alianța poate să continuie mai departe în formă de alianță doar când tratezi pe ceilalți din alianță ca parteneri. Un parteneriat echitabil, corect ar crea fundamentul unei viitoare alianțe. În același timp, e necesar ca și partidul democrat să-și dorească și în continuare să fie membru al alianței. Nu văd o altă cale. De aceea eu cred că e foarte important ca în săptămânile care au rămas până la alegeri să fie transmis de liderii alianței mesajul că parteneriatul va continua și după alegeri, că va dura”, a menționat reprezentantul german.

„Atunci când în Germania apar situații dificile între membrii unei alianțe, liderii coaliției se întâlnesc regulat pentru a le discuta. Potrivit Constituției Germaniei, cancelarul stabilește orientarea țării. Dar ea este determinată, precedată de un proces de negocieri din interiorul coaliției. Dreptul cancelarului e limitat de ce se negociază în coaliție. Cancelarul trebuie să găsească un compromis, să discute, să găsească soluția la această problemă. E vorba de dezvoltarea unei culturi de respect reciproc care ar fi baza unei viitoare cooperări, alianțe”, a precizat Markus Meckel.

Prezent la întrevederea cu presa de la Chișnău, ambasadorul Germaniei la Chișinău, Berthold Johannes a apreciat că „acum se observă ajutoare fără precedent, contacte, relații UE-Republica Moldova fără precedent care să ajute Moldova să înfrunte acele provocări cu care se confruntă la etapa actuală. De aceea e absolut crucial ca poporul Republicii Moldova să se prezinte masiv la urne ca să voteze o nouă guvernare și ca această guvernare să fie reprezentativă și să existe o continuitate a acelor lucruri începute”, notează Info-Prim Neo.