Interviu cu Anatol Golea și Sorina Stefârță: Grupul pentru acțiune europeană: semnal de încurajare pentru AIE. Radio Europa Liberă. 30.09.2010.

102

Europa Liberă: Acest eveniment diplomatic de anvergură este o premieră pentru Chișinău și arată interesul cancelariilor occidentale de a sprijini eforturile de integrare europeană ale actualei guvernări liberal-democrate. Șeful diplomației române Teodor Baconschi a menționat că „un astfel de eveniment era de neînchipuit acum un an și două luni, când la guvernare în Republica Moldova se aflau comuniștii”. Iar comisarul european Å tefan Füle a vorbit despre o relație care devine tot mai strânsă nu doar între liderii țărilor europene, dar în primul rând între cetățenii Republicii Moldova și cei ai Uniunii Europene. L-am întrebat pe jurnalistul Anatol Golea, dacă reuniunea de la Chișinău este cumva un semnal de încurajare pentru actuala guvernare în ajun de scrutin electoral?

Anatol Golea: „Este și un semn foarte clar că Uniunea Europeană ar susține această guvernare care pe parcursul unui an de zile a demonstrat că poate și vrea să facă ceva.”

Europa Liberă: Opinie împărtășită și de Sorina Ștefârță, o altă colegă de breaslă.

Sorina Ștefârță: „Poate că acești miniștri de externe, secretari de stat, ambasadori europeni, poate că ei nici nu vor să ascundă faptul că ar vrea ca Republica Moldova să aibă în continuare o guvernare democratică. De fapt, Europa și-a întors fața spre noi începând cu iulie anul trecut. Câte s-au întâmplat într-un an și două luni nu s-au întâmplat în 10 ani în Republica Moldova și în relația noastră cu Uniunea Europeană. Atunci de ce să nu recunoaștem deschis lucrul ăsta și să fim sinceri și onești cu noi înșine? Să spunem că Europa ne vrea democratici, dar nu de o altă culoare, mai stacojie.”

Europa Liberă: Pe parcursul zilei de astăzi am tot auzit de la oaspeții occidentali, aflați la Chișinău, că Republica Moldova ar fi o poveste de succes pentru Uniunea Europeană. Cum rămâne, însă, cu Caietul de sarcini, pe care Bruxellesul l-a pus în fața autorităților moldave?

Anatol Golea: „Chișinăul trebuie să asigure continuitatea reformelor, pentru că pe parcursul a 20 de ani de independență Republica Moldova nu a avut niciodată o politică externă consecventă. Am tot făcut fluctuații de la Est spre Vest și invers. Nu am reușit să ne facem prieteni și să dezvoltăm o politică externă cu mai mulți vectori. Am fost prieteni cu Rusia, dușamni cu Statele Unite, sau invers. Și acum, probabil, a venit timpul ca Republica Moldova să știe ce vrea, unde merge și să fie consecventă în a obține ceea ce își dorește. Dar asta va depinde, în mare măsură, de rezultatul alegerilor din 28 noiembrie.”

Europa Liberă: Bruxellesul nu obosește de fiecare dată să amintească că Republica Moldova are de făcut și lecția de acasă.

Sorina Ștefârță: „Bineînțeles, ei trebuie să ne țină în tensiune, să ne amintească de faptul că avem de lucru. De fapt, mai avem multe de făcut. Trebuie să ne schimbăm și mentalitățile, să ne schimbăm și felul de a munci și a ne comporta. Probabil că asta e în firea noastră, a moldovenilor și să fim verificați, că nu ne putem mobiliza din proprie inițiativă. Și dacă e nevoie de un bici care să ne amintească în permanență că mai avem de făcut una-a doua-a treia-a patra, eu voi fi recunoscătoare Europei pentru faptul, că ține biciul în mână.”

Europa Liberă: Să precizăm, că acest grup, Pentru acțiunea europeană a Republicii Moldova, este o inițiativă a României, la care s-a raliat și Franța, lansată în ianuarie 2010. Scopul principal al acestui grup de prieteni din Vest este sprijinirea procesului democratic de la Chișinău, coordonarea și menținerea dialogului între grup și autoritățile moldave. Grupul este o structură informală, deschisă tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Reuniunea de la Chișinău este cea de-a treia, precedentele fiind organizate în ianuarie la Bruxelles și în iunie la Luxembourg.