Marcus Meckel: Moldovei i se va spune clar când aderă la UE dacă… Info-Prim-Neo. 11.10.2010.

101

Viitorul Acord de asociere Republica Moldova și Uniunea Europeană ar putea include o perspectivă clară de aderare a țării la UE, dacă după alegerile parlamentare din 28 noiembrie vor continua reformele inițiate de actuala guvernare în persoana Alianței pentru Integrare Europeană (AIE). Declarații în acest sens a făcut la întâlnirea cu presa de la sfârșitul săptămânii membrul Consiliului de administrare al Forumului Germano-Moldav Markus Meckel, care a fost ultimul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, unul din fondatorii Partidului Social Democrat din Germania, ex-deputat în Bundestagul german timp de douăzeci de ani, citat de Info-Prim Neo.

„Eu personal voi pleda foarte mult ca acest acord viitor de asociere să includă o perspectivă foarte clară de aderare pentru Republica Moldova… Cred că nu ar fi dificil să se transmită această perspectivă pentru că sunteți așa de micuți și procesul e destul de ușor de gestionat”, a spus înaltul reprezentant. El a precizat că și conjunctura politică la nivel european este mult mai benefică pentru Moldova decât acum câțiva ani.

În opinia sa, perspectiva de aderare se poate realiza dacă rezultatul alegerilor parlamentare va asigura continuitatea acțiunilor începute de actuala coaliție de guvernământ prin care a fost câștigată încrederea Uniunii Europene. În acest sens, „aceste alegeri vor fi cruciale, decisive pentru viitorul Moldovei. Am impresia că e o alegere foarte simplă: oamenii trebuie să voteze sau pentru democrație, calea europeană, alianță, indiferent de structura și raportul de forțe în cadrul ei sau, pentru ca să continue ceea ce a mai fost, să voteze Partidul Comuniștilor”, a spus Markus Meckel.

„Anul trecut, când am vizitat Moldova, am văzut o altă țară și îmi amintesc discursul meu din hotelul Jolly Alon cu titlul „Trezește-te, Moldova”. Nu cred că discursul a fost motivul principal pentru care Moldova s-a schimbat, oricum, văd multe schimbări și văd un nou început pentru democrație, pentru alte transformări care se produc aici”, a mențional el.

„Înțeleg că forma, structura coaliției actuale nu e cea mai bună. Realizez că încrederea reciprocă dintre liderii AIE nu sporește, ci, din contra, se reduce. Însă opinia mea personală e că pentru Moldova e crucial să fie formată o nouă alianță de genul celei care a existat.

Solicitat să aprecieze cum ar influența procesul de apropiere dintre Republica Moldova și UE o eventuală coaliție dintre Partidul Comuniștilor și Partidul Democrat, formată după alegeri, reprezentantul german a menționat că „Vladimir Voronin (liderul PCRM, ex-președinte al Republicii Moldova și n.r.) a declarat și el orientarea europeană a Moldovei, dar știți că a fost doar o declarație și nu a fost o implementare. Deși am putea să vorbim și de greșelile acestei Alianțe (AIE și n.r.), meritul ei este că a început să facă reforme și să miște pe calea integrării în UE. Plus, aceste schimbări au fost făcute pe un fundal foarte dificil, într-o criză economică, financiară. Plus, această guvernare a avut o moștenire dezastruoasă. De exemplu, ministerul de interne a fost ca un instrument de reprimare, ca o bâtă, dar acum se transformă și asigură securitatea populației. Mi s-a comunicat că s-au produs schimbări în media, au apărut posturi tv și radio care pot fi calificate cu adevărat independente, similare cu cele din Germania”, a spus el.

Markus Meckel a lăsat să se înțeleagă, că Moldova și populația ei va avea de pierdut în cazul în care, după alegeri, se va reveni la abordările guvernării comuniste în problemele de politică internă și externă. „Fac parte din Forumul moldo-german, știu că se depun eforturi pentru ajutorarea social-politică a Moldovei. Aceleași eforturi vin și din partea altor state europene. Există un atașament emoțional, ne punem speranțe față de această țară și mă tem că ea s-ar spulbera, dacă ar apărea o altă guvernare”.

Prezent la întrevederea cu presa de la Chișnău, ambasadorul Germaniei la Chișinău, Berthold Johannes a apreciat că „acum se observă ajutoare fără precedent, contacte, relații UE-Republica Moldova fără precedent care să ajute Moldova să înfrunte acele provocări cu care se confruntă la etapa actuală. De aceea e absolut crucial ca poporul Republicii Moldova să se prezinte masiv la urne ca să voteze o nouă guvernare și ca această guvernare să fie reprezentativă și să existe o continuitate a acelor lucruri începute”, notează Info-Prim Neo.