Comunicat de Presă APE, Chișinău, 08.11.2010

90

În data de 5-6 noiembrie la Odessa, Asociația pentru Politică Externă din Moldova în parteneriat cu Asociația Cercetătorilor Politici Independenți din Transnistria, a organizat seminarul „Zona de comerț liberă aprofundată și comprehensivă, investiții și posibilități de dezvoltare a business-ului pentru autoritățile și companiile din partea dreaptă și stângă Nistrului”.

La seminar au participat reprezentanții companiilor din R. Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană: Kvint, Tirotex, Floare Carpet, Viorica și Cosmetic, Uzina Metalurgică din Râbnița și Portul Liber Internațional Giurgiulești. De asemenea, la seminar au luat parte reprezentanții autorităților centrale din Moldova printre care: reprezentanți ai Ministerului Economiei din Moldova, Ministerului de Externe și Integrării Europene al Moldovei, Biroului de Reintegrare al R. Moldova, precum și reprezentanți ai administrației de la Tiraspol responsabili de probleme economice și comerciale., La eveniment au fost prezenți și membri ai corpului diplomatic de la Chișinău: Excelența Sa dl Keith SHANNON, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Excelența Sa dna Ingrid TERSMAN, Ambasadoarea Suediei, Excelența Sa dl Serghii PIROJKOV, Ambasadorul Ucrainei, dl Vesa KOTILAINEN, Coordonator pe Țară, Ambasada Finlandei la București, reprezentanți ai Oficiului reprezentantului special al UE pentru R. Moldova și ambasadei Rusiei.

În cadrul seminarului participanții au fost familiarizați cu perspectivele de crearea a Zonei de comerț liberă aprofundată și comprehensivă cu UE, costurile și beneficiile acesteia. În același timp, seminarul a servit drept o platformă pentru identificarea problemelor cu care se confruntă companiile din partea dreaptă și stângă a Nistrului și găsirea soluțiilor pentru rezolvarea acestora. Pe parcursul seminarului au fost enunțate recomandări pentru Grupul de Lucru de Întărire a Încrederii pe probleme economice.

Seminarul „Zona de comerț liberă aprofundată și comprehensivă, investiții și posibilități de dezvoltare a business-ului pentru autoritățile și companiile din partea dreaptă și stângă Nistrului” face parte din Proiectul Dialoguri Transnistrene implementat de către Asociația pentru Politică Externă în parteneriat cu Asociația Cercetătorilor Politici Independenți din Transnistria și finanțat de către Ambasada Suediei în Moldova, Ambasada Finlandei la București și Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la Chișinău.