Expert APE propune crearea unui website cu informații despre fondurile alocate Moldovei de comunitatea internațională. Info-prim-Neo. 04.12.2010.

104

Informația despre programele Uniunii Europene, despre fondurile alocate Republicii Moldova, este dispersată și, uneori, irelevantă, afirmă coordonatorul de programe al Asociației pentru Politică Externă, Victoria Boian, autoarea studiului „Inventarierea și evaluarea asistenței financiare acordate de UE Moldovei”, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit Victoriei Boian, în Republica Moldova nu există o sursă unică de informare, care să conțină rapoarte privind sumele ce au fost alocate, modul de repartizare a acestora și denumirea proiectelor implementate sau în proces de implementare. Evaluarea și monitorizarea proiectelor străine este făcută de donatori în mai multe etape. În acest proces nu sunt implicați beneficiarii, iar rezultatele sunt făcute publice doar în unele cazuri, în funcție de scopul proiectului.

Autorul studiului propune crearea unui website care să ofere informații despre fondurile alocate Moldovei de comunitatea internațională. O altă necesitate subliniată ține de instruirea adecvată a personalului Cancelariei de Stat, care reprezintă autoritatea națională de coordonare a asistenței de acest tip.

Crearea unei rețele de potențiali beneficiari de noutăți privind recentele evoluții și potențialele posibilități de a obține finanțare externă ar contribui, în opinia Victoriei Boian, la identificarea mult mai rapidă a instituțiilor prestatoare de astfel de servicii.

În studiu se menționează că asistența Uniunii Europene pentru Moldova în perioada 1991-2006 a constituit-o puțin peste 320 de milioane de euro. Din anul 2006 și până în prezent instituțiile și organizațiile din UE au investit în Republica Moldova peste 250 de milioane de euro.