Interviu cu George Dura: Perspectiva de integrare în UE ar clarifica relațiile cu Rusia. Radio Europa Liberă. 09.12.2010.

119

George Dura: „Vizita lui Radoslaw Sikorski și Carl Bildt reafirmă mesajul anterior al UE că este nevoie de o coaliție cu adevărat pro-europeană”.

Europa Liberă: Cum ar putea influența vizitele demnitarilor europeni negocierile politice de la Chișinău? Mă refer la vizitele miniștrilor de Externe ai Poloniei și Suediei, Radoslaw Sikorski și Carl Bildt.

George Dura: „Oficial nu ar trebui să influențeze, pentru că trebuie să rămână un procese intern. Pe de altă parte, vin cu un mesaj, cred că, destul de clar. Ceea ce comportă mesajul lor este că vor, pentru binele Moldovei și pentru binele Uniunii Europene, să fie o alianță pro europeană. Și de aceea merg și discută cu liderii din fiecare partid. Polonia și Suedia sunt ambele țări care au propus parteneriatul estic, sunt ambii lideri politici, sunt ambii foarte pro europeni și în sensul că ar vedea cu ochi favorabili o lărgire a Uniunii Europene către țările din spațiul post sovietic. Așa că se vede în ce măsură ar vrea ei un guvern pro european în Chișinău, adică un guvern care se integrează nu numai de ochii lumii cu Uniunea Europeană, dar cu adevărat. Dar care ar deschide și o cale spre o eventuală aderare.”

Europa Liberă: S-a discutat cu toate patru partide.

George Dura: „Cred că au stat foarte mult de vorbă cu Partidul Democrat și cred în sensul ăsta…”

Europa Liberă: Și foarte puțin cu Partidul Comuniștilor. Doar un sfert de oră.

George Dura: „Pentru că acolo se cunoaște poziția. Se știe că există o voință de integrare europeană mai superficială. Pe când cu partidul domnului Lupu au stat de vorbă mai mult, mi se pare. Și se știe că acolo rezidă cheia formării alianței. Și eu cred că mai mult decât orice, ei au încercat să-l convingă pe domnul Lupu despre nevoia de a crea coaliția asta cu partidele liberale.”

Europa Liberă: Occidentul și-ar dori o coaliție pro europeană la Chișinău. Dar Moscova nu ezită să spună că și-ar dori o coaliție de centru-stânga. În cazul ăsta, balanța ar înclina unde?

George Dura: „Nu știu cum se va juca. Nu știu dacă acolo e un joc de influență între Uniunea Europeană și Rusia. Dar în orice caz mesajul Uniunii Europene, sau al liderilor politici din Uniunea Europeană, a fost unul destul de clar și înainte de alegeri, și înainte chiar de campania electorală. Și acum, cu aceste vizite, totuși la un nivel destul de înalt. E nevoie de o coaliție cu adevărat pro europeană și nu una care zice că da, vrem să ne și integrăm în Uniunea Europeană, după aia vrem și un parteneriat strategic cu Rusia. Sigur că relații foarte bune și strategice cu Rusia vor fi necesare și sunt necesare oricând. Rămâne un partener foarte important. Dar având o perspectivă de integrare mai mare cu Uniunea Europeană, cred că de la sine și relațiile cu Rusia se vor clarifica. Fiindcă și Uniunea Europeană are din ce în ce relații mai bune cu Rusia. Deci, Moldova poate privi și relațiile ei prin prisma Uniunii Europene cu Rusia. În timp, nu zic astăzi sau mîine, dar în câțiva ani se poate baza și mai mult pe Uniunea Europeană pentru a-și apăra interesele de Rusia.”

Europa Liberă: Credeți că e bine ca politicienii să-și asume responsabilitatea guvernării, care ar sta sub paravanul sfătuitorilor din exterior?

George Dura: „Nu cred. Ține de maturizarea clasei politice și până la urmă de suveranitatea unei țări. Ca politician, nu ar trebui să aștepți să vină oameni politici din exterior să-ți spună cum să te comporți, adică cum să susții Guvernul, cu cine, ș.a.m.d. Asta într-un fel atestă încă o dată imaturitatea, nu specific a clasei politice, dar a culturii de a face politică. Și faptul, că tot timpul e nevoie de un sprijin din exterior, sau de un semn din exterior ca să se facă următorul pas. Sigur că Moldova e un stat mic, e un stat cu dificultăți mari și tot timpul a avut o relație mai complexată față de vecinii mai mari.”