Comunicat de presă privind Vizita de Studiu la Consiliul Permanent al OSCE. APE. 20.01.2011.

155

În perioada 11-14 ianuarie 2011 Asociația pentru Politică externă în parteneriat cu Ambasada Republicii Lituania la Chișinău au organizat o vizită de studiu la Consiliul Permanent al OSCE de la Viena.

Vizita de studiu a fost realizată în cadrul proiectului „Cooperarea tinerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru” destinat tinerilor lideri din R. Moldova, atât de pe malul drept cât și de pe malul stâng al râului Nistru. Scopul principal al proiectului a fost de a institui o platformă de comunicare care să faciliteze stabilirea de contacte personale între tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului precum și să le ofere noi oportunități pentru colaborare, astfel contribuind la fortificarea eforturilor guvernamentale de a soluționa problematica transnistreană.
Timp de 2 zile grupul din R. Moldova a avut ocazia să se familiarizeze cu cadrul instituțional al OSCE, să poarte discuții cu reprezentanții OSCE pe diferite domenii precum: prevenirea și reglementarea conflictelor, libertatea și dezvoltarea mass-media, planificare și politici. De asemenea, participanții au avut parte de o discuție interesantă cu reprezentanții R. Moldova la Viena, în special cu dl Ambasador Chiveri. Evenimentul care a stârnit cel mai mare interes a fost participarea grupului la prima ședință a Consiliului Permanent al OSCE sub președinția Lituaniană.

Pe tot parcursul vizitei participanții au format un grup omogen atât când era vorba de participarea la întâlnirile oficiale cât și în afara acestora. Discuțiile s-au încercat a fi civilizate, bazate pe argumente și experiență proprie. Toți participanții au dat dovadă de toleranță și bună înțelegere pe cât posibil. În ceia ce privește programul, este important faptul că participanții au avut ocazia să asculte în teorie cât și să vadă și să experimenteze în practică cum funcționează OSCE-ul. Participând la ședința Consiliului Permanent al OSCE ei s-au simțit în mijlocul evenimentelor și au văzut cum se realizează politica în direct la nivel internațional. Pe de altă parte, întâlnirea cu dl Ambasador Chiveri a însemnat o lecție de diplomație la nivel național. Dl Ambasador le-a povestit mai mult despre procedurile diplomatice, misiunea și atribuțiile sale în calitate de reprezentant al R. Moldova precum și despre activitatea misiunii la Viena în general și la OSCE în particular.

„Cooperarea tinerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru” este un proiect implementat de Asociația pentru Politică Externă și finanțat de Ambasada Lituaniei la Chișinău.