Reglementarea transnistreană între prioritățile OSCE prezidată de Lituania. Radio Europa liberă. 13.01.2011.

123

Audronius Azubalis s-a pronunțat pentru organizarea unei conferințe, în iunie, la Vilnius, pe tema libertății presei în lume.

Ministrul de externe al Litiuaniei, țară care deține anul acesta președinția OSCE, a anunțat că rezolvarea așa-numitelor conflicte înghețate este prioritatea principală.

Ministrul Audronius Azubalis a făcut declarația astăzi când a dat publicității prioritățile președinției lituaniene a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Azubalis a spus că rezolvarea acestor conflicte din spațiul OSCE pe cale pașnică prin negocieri trebuie să fie angajamentul de bază al tuturor țărilor membre, nu doar al președinției lituaniene.

Ministrul lituanian de externe a anunțat că țara sa va acționa pentru reluarea negocierilor privind Transnistria, animarea celor armeano-azere asupra enclavei disputate Nagorno-Karabakh și va milita pentru o mai mare prezență a OSCE în Georgia aflată în conflict cu regiunile sale separatiste Osetia de Sud și Abhazia.

Mai aproape de granițele sale, Lituania va acorda o prioritate deosebită situației din Republica Belarus. Audronius Azubalis și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia autorităților de la Minsk să închidă reprezentanța OSCE. Decizia a fost luată de regimul președintelui Alyaksandr Lukașenka la scurt timp după criticile exprimate de OSCE față de organizarea alegerilor prezidențiale beloruse din decembrie și persecuțiile post-electorale împotriva opoziției. Ministrul lituanian de externe a spus că regretă profund evoluțiile din Belarus și a cerut Minskului să-și revizuiască decizia de a închide reprezentanța OSCE.

O altă prioritate a Lituaniei în fruntea organizației care veghează asupra securității și respectării drepturilor omului în Europa va fi să apere drepturile jurnaliștilor și libertatea presei. Audronius Azubalis s-a pronunțat pentru organizarea unei conferințe la Vilnius pe tema libertății presei în luna iunie, spunând că agresiunea împotriva jurnaliștilor, 1,100 fiind uciși în lumea întreagă în ultimii 12 ani, nu poate să continue.

Lituania a preluat președinția OSCE de la Kazahstan, o țară care a fost criticată pentru situația drepturilor omului. Între alte priorități ale președinției exercitate de Lituania, ministrul ei de externe a numit combaterea traficului de oameni, arme și droguri, promovarea toleranței și dezvoltarea unor principii comune în domeniul energiei.