,,Termenul lung” prevăzut în Planul de acțiuni pentru liberalizarea vizelor ar putea fi diminuat. Vocea Basarabiei. 26.01.2011.

111

"Planul de acțiuni oferit Republicii Moldova pentru liberalizarea regimului de vize conține prevederi, pe care Guvernul le aștepta și care sunt posibil de realizat", au declarat astăzi, în cadrul unui club de presă, reprezentanți ai guvernului și ai societății civile. Și asta chiar dacă nu se mai vorbește despre acel termen de 18 luni, ci de un proces mai îndelungat, de minimum 2 ani.

Dacă acum o lună ministrul afacerilor externe și integrării europene, Iurie Leancă se arăta încrezător că în 2012 vom putea circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, acum procesul se arată mult mai complex.

Eugen Caras, șef adjunct al departamentului de integrare europeană din cadrul ministerului de externe, spune că planul prevede mai multe etape de acțiuni, reușita cărora va fi apreciată de experții europeni.

Directorul Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă este de părerea că indeplinirea la timp a condițiilor stipulate în plan, ne vor permite să facem presiuni asupra Uniunii Europene pentru a facilita procesul sau a diminua durata acestuia.

Eugen Caras a ținut să concretizeze că problema frontierei pe sectorul Transnistrean nu este stipulată în planul de acțiuni, și că această chestiune este în decurs de soluționare, fiindcă pe sectorul transnistrean de frontieră cca. 100 de km au fost deja demarcați.

Solicitat de postul nostru de radio, ex-ministrul de externe, Andrei Stratan spune că guvernul s-a așteptat la asemenea prevederi pe care le are planul de acțiuni și că Republica Moldova nu este privelegiată față de celelate țări aflate în precesul de liberalizare a vizelor.

Amintim că luni, 24 ianuarie, prim-ministrul Vlad Filat a primit Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize și nu foaia de parcurs, la care se aștepta guvernul. Diferența dintre aceste documente este că chiar și după îndeplinirea planului de acțiuni, țările europene vor trebui să se expună dacă ne oferă regimul liberalizat sa nu, pe când îndeplinirea unei foi de parcurs prevede acest lucru fără alte decizii politice.