Interviu cu Iurie Leancă: Apropiata vizită la Chișinău a lui Joseph Biden – simbolism și pragmatism. Radio Europa Liberă. 17.02.2011.

83

Iurie Leancă: „Vreau să menționez în context cu totul aparte, bineînețeles, vizita vicepreședintelui Joe Biden la Chișinău, anunțată de Casa Albă. O vizită, care poate fi calificată drept o vizită istorică. Este pentru prima dată, când Chișinăul este vizitat de un vicepreședinte american, de cel mai înalt nivel. Bineînțeles, că e o vizită simbolică, vine tocmai în anul în care Republica Moldova va consemna cea de-a 20 aniversare din momentul declarării independenței. E o vizită simbolică, fiindcă acest nivel înalt semnalează un interes al Statelor Unite ale Amercii, care rămâne a fi astăzi unica supraputere din lume și de care depinde foarte mult felul în care știm să ne realizăm mai multe obiective.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, în acești 20 de ani de independență, care a fost meritul Washingtonului în democratizarea Republicii Moldova?

Iurie Leancă: „Cred că foarte mult în deschiderea și în interesul Washingtonului de a se angaja pe plan intern în reformele pe care dorim să le promovăm. Pe plan regional în rezolvarea unor probleme, cum ar fi, de exemplu, conflictul transnistrean, cum ar fi retragerea forțelor militare străine a depins foarte mult de capacitatea Chișinăului de a formula aceste obiective de o manieră foarte precisă, punctuală și de a comunica obiectivele sale în raport cu partenerii noștri din Washington.”

Europa Liberă: De ce ar fi interesate Statele Unite ale Americii în democratizarea Republicii Moldova?

Iurie Leancă: „Trebuie să ne uităm din punct de vedere istoric, al tradițiilor. Și americanii în mod special astăzi s-au referit la administrațiile democratice, au fost foarte interesați în promovarea principiilor unui alt președinte de la începutul secolului XX, Wilson. Aceste principii wilsoniene de promovare a drepturilor omului, funcționarea instituțiilor politice ale statului pe principii foarte clare, compatibile cu cele din lumea occidentală, pornind de la această filozofie că cel mai important de fapt este omul. Și statul există pentru om. Și demnitatea omenească trebuie să fie respectarea acestei demnități cel mai important. Și iată, dacă noi vom reuși, și cred că am reușit în 2009-2010 în mod speial, să demonstrăm cel puțin o atitudine.

Avem foarte mult până a transpune această deschidere a noastră, această voință a noastră în realități. Dar am marcat începutul, am demonstrat că suntem serioși. Și iată, că la aceată seriozitate acum vedem deja reacții. De altfel, vizita vicepreședintelui american la Chișinău e o primă vizită la acest nivel. Cred că în acest an vom vedea și alte vizite ca importanță pe potriva vizitei vicepreședintelui american.”

Europa Liberă: Ați putea cumva să aveți o întâlnire bilaterală cu doamna Clinton?

Iurie Leancă: „Mi-am planificat această vizită la Washington. Cred că în primăvara acestui an voi efectua această vizită. Să facem ca dialogul politic să fie mult mai plin, să facem ca relațiile comerciale să demareze. Ele din păcate practic sunt nonexistente între noi și americani și e o mare, mare scăpare a noastră, fiindcă produsele americane, sau investitorii americani sunt printre cei mai activi în lume. Produsele americane sunt ca și cost mult mai ieftine decât mai multe produse europene. Piața de desfacere americană este una enormă. Sunt premize de a veni cu mai multe elemente și iarăși cred că vom reuși.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestor două decenii asistența financiară, asistența tehnică oferită de Statele Unite ale Americii a fost foarte consistentă pentru Republica Moldova, începând de la proiecte atât de mici, cum ar fi în agricultură, în sfera socială, până la acest program Provocările Mileniului.

Iurie Leancă: „Asistența a fost mare. Și cea tehnică, și cea financiară. Valorificarea a fost uneori pe potriva cerințelor noastre, altă dată mai puțin în acest sens.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, care e miza pe care o pune Chișinăul atunci când e vorba de soluționarea conflictului transnistrean? Și ce rol poate juca Washingtonul în soluționarea definitivă a acestei probleme dureroase pentru Moldova?

Iurie Leancă: „Washingtonul din ʼ92 încoace, de când am reușit să internaționalizăm conflictul, a depus eforturi în a ne sprijini în identificarea unei soluții viabile și durabile. De poziția Washingtonului depinde foarte mult și putem să apropiem, sau putem să nu avem prea mari progrese. E acum un context foarte favorabil. Între Washington și între Moscova există ceea ce se numește politica de resetare, de îmbunătățire a relațiilor. Și cei de la Washington, și cei de la Moscova vorbesc de o îmbunătățire a relațiilor.

Iată că în acest context de încălzire, bineînțeles, că e mult mai simplu să abordăm cu colegii noștri și de la Washington, dar și de la Moscova, să ne axăm pe anumite probleme care ne vor permite să deblocăm situația. E foarte important să reușim să creăm acest mediu, această atmosferă de încredere. E foarte important să avem sprijinul partenerilor noștri în mobilizarea celor de la Tiraspol, în deschiderea mentală a lor, în o altă atitudine, o altă abordare. Este foarte important ca să reușim să beneficiem iată de această încălzire.”

Europa Liberă: Domnul Biden va merge la Moscova pentru a pregăti vizita președintelui american, domnul Obama. Chiar credeți că la nivelul înalt ruso-american va figura și problematica Republicii Moldova?

Iurie Leancă: „Valentina, dacă e să ne gândim logic, faptul că domnul Biden vine la Chișinău, după ce vizitează Helsinki și Moscova înseamnă că volens-nolens dânsul va discuta la Moscova despre următoarea escală a sa la Chișinău. Uitați-vă, că în 2010 problema noastră nu mai e una periferică în relația Occidentului cu Rusia, și cu Ucraina. Vedem că această politică de resetare se întâmplă nu doar în relația Washington-Moscova, dar și în relația Washington-Kiev, ceea ce iarăși crează condiții favorabile pentru noi, dar ca să revin la întrebarea Dumneavoastră și cred că după această deschidere puternică la nivel de lideri europeni de angajare, de abordare a problemelor cu care ne confruntăm va veni și aceeași abordare din partea celor de la Washington.”

Europa Liberă: Așteptările pe care le leagă Chișinăul de această vizită a vicepreședintelui american, domnul Biden, sunt mari. Cel mai mult contați pe sprijinul pe care-l poate oferi Washingtonul și în continuare Republicii Moldova pentru a depăși crizele cu care se confruntă.

Iurie Leancă: „Dacă vă uitați la anunțul, făcut de Casa Albă despre vizita vicepreședintelui în Republica Moldova, sunt menționate două obiective importante. Unul: sprijinul american pentru democratizarea Republicii Moldova în continuare. Și al doilea, care sună poate mai puțin firesc, dar pentru sprijinirea obiectivelor de integrare europeană a Republicii Moldova.

Integrare europeană înseamnă nimic altceva decât modernizarea Republicii Moldova. Modernizarea și democratizarea înseamnă politici compatibile, politici care se susțin reciproc. Iar problema transnistreană și am ajuns cu toții la un numitor comun, că reglementarea acestui nod gordian se va întâmpla mult mai simplu atunci când partea dreaptă a Nistrului va deveni mult mai atractivă pentru cei care locuiesc pe partea stângă a Nistrului. Vedem acum un interes sporit la Washington pentru Republica Moldova, inițiativa legislativă a senatorului Lugar. Sper că vom fi vizitați într-o perspectivă nu prea îndepărtată și de un grup de congressmeni americani. Am fost ocoliți o perioadă mult prea îndelungată de atenția Congresului american.”

Europa Liberă: De la acești demnitari americani aflăm că ei pledează pentru integrare euro-atlantică a Republicii Moldova. Cum înțelegem euro-atlantismul?

Iurie Leancă: „Integrare euro-atlantică înseamnă o relație foarte bună cu ei din Europa și cu cei de partea cealaltă a Oceanului Atlantic. Înseamnă că și ei sunt deschiși pentru o relație mult mai activă și mult mai plină de substanță cu Republica Moldova. Înseamnă că Republica Moldova aparține valorilor care sunt împărtășite în acest areal euro atlantic și iarăși respectul pentru drepturile omului, interesul pentru instituții funcționale, care există pentru cetățeanul din Republica Moldova și interesul de a avea aici o zonă stabilă.”

Europa Liberă: Tiraspolul nu ar putea să interpreteze că uite Chișinăul s-a vândut americanilor?

Iurie Leancă: „Din păcate la Tiraspol mai există încă aceste abordări, care nu au nimic comun cu secolul XXI, dar din păcate mai mult ne aduc aminte de niște reflexe din timpul războiului rece.”

Europa Liberă: Deci, nu credeți că reacția Tiraspolului va fi una bolnăvicioasă, constatând aceste relații bune dintre Chișinău și Washington? Și ei să insiste tot mai mult să se apropie de Moscova.

Iurie Leancă: „Voi vizita Moscova la finele lunii martie. Înaintea următoarei runde neformale, din păcate deocamdată, 5+2. Nu exclud că vor fi și alte contacte la nivel înalt dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Asta ne va permite, bineînțeles, să discutăm cu partenerii de la Moscova mult mai substanțial de data aceasta. Acum putem să ne apropiem în analiza cel puțin a acestor fenomene, cum să găsim soluții comune și în aceeași optică privită pentru problemele cu care ne confruntă.

Tot ce-mi doresc eu ca Tiraspolul să înțeleagă, că e timpul demult să ieșim din tranșee. Uitați-vă la comerțul exterior al unităților de pe malul stâng al Nistrului. Mai bine de 60 la sută îl exportă pe piața Uniunii Europene. Deci, Tiraspolul este interesat într-o apropiere între noi și Uniunea Europeană sau nu? Eu cred că da. La un moment dat exporturile pe piața americană a produselor de la Uzina Metalurgică erau destul de substanțiale. Înseamnă asta că Tiraspolul este interesat într-o apropiere a Republicii Moldova și o deschidere nouă, inclusiv pe plan comercial cu SUA sau nu? Pe anihilarea acestui amendament Jackson-Vanik, care urmează să fie realizat prin inițiativa senatorului Lugar și deschiderea mai multor posibilități comerciale. Cred că da. Deci, dacă ne uităm treaz la situație, la interesele oamenilor, în primul rând, a companiilor economice, eu cred, că răspunsul trebuie să fie doar unul pozitiv.”