Foști președinți, actuali și foști prim-miniștri vor discuta despre Moldova. Info-Prim Neo. 28.03.2011.

140

Agenda integrării europene a Republicii Moldova va fi discutată marți, 29 martie, de către foști înalți demnitari ai Poloniei, României și oficiali de la Chișinău în cadrul unu forum de 3 zile. Anunțul a fost făcut luni de către directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă.

Pe ordinea de zi a discuțiilor figurează subiecte ce țin de problematica transnistreană, reformele în domeniul agriculturii, situația geopolitică a Republicii Moldova, precum și climatul investițional al statului moldovenesc.

În cadrul primei mese rotunde cu tema „Tranziția spre democrație, 20 de ani de independență ai Republicii Moldova”, vor lua cuvânt fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski, ex-președintele României, Emil Constantinescu și fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi. Sesiunea va fi moderată de ex-premierul moldovean, Ion Sturza.

Cei care vor prezida discuțiile forumului de pe 30 martie va fi prim-ministrul Vlad Filat și omologul său polonez Donald Tusk, care va sosi la Chișinău în după-amiaza zilei de marți.

Forumul „UE-Moldova” este organizat de către APE și Institutul de Studii Estice din Varșovia în parteneriat cu Ministerul de Externe al Republicii Moldova și Ambasada Poloniei la Chișinău.

Potrivit anunțului directorului APE, la forumul care va avea loc în sala de conferințe a unui hotel din centrul Chișinăului, sunt invitați peste 70 de politicieni, parlamentari, diplomați și experți din Uniunea Europeană, România, Ucraina și Federația Rusă. Victor Chirilă a menționat că evenimentul vine să atragă atenția opiniei publice asupra Republicii Moldova și asupra parcursului european al statului moldovenesc.