Interviu cu Eugen Carpov: R. Moldova trebuie să ajungă în familia europeană ca un stat care controlează tot teritoriul recunoscut pe plan internațional. Radio Europa Liberă. 28.03.2011.

134

Eugen Carpov: „Dialog constructiv înseamnă responsabilitate, înseamnă compromis din ambele părți.”

In ajunul rundei de consultări 5+2 pe tema reglementării transnistrene, programată 4-5 aprilie, vicepremierul Eugen Carpov i-a acordat un interviu Valentinei Ursu despre poziția guvernului de la Chișinău:

Eugen Carpov: „Vrem să promovăm o politică deschisă, transparentă și în relația pe care o avem cu reprezentanții administrației din stânga Nistrului. În primul rând, vrem să reluăm dialogul politic în ce privește discuția asupra statutului în special al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Care e proiectul acestui statut?

Eugen Carpov: „Nu există un proiect scris, dar există un concept, pe care-l dezvoltăm pentru ca să-l aducem la nivelul unei strategii, pe care s-o elaborăm pe parcursul anului și o s-o promovăm spre implementare în cadrul dialogului 5+2.”

Europa Liberă: La ce se rezumă acest proiect? Autonomie largă? Federalizare? Care e principiul?

Eugen Carpov: „Suveranitatea statului și integritatea teritorială. Și doi: reglementarea trebuie să fie efectuată în baza frontierelor recunoscute ale Republicii Moldova pe plan internațional, adică frontierele de la 1 ianuarie 1990. Este reflectat și în multiple documente semnate pe plan internațional, cu participarea tuturor actorilor implicați în formatul 5+2. Mă refer atât la Federația Rusă și Ucraina, care au recunoscut principiile menționate în documentele semnate, cât și la actorii internaționali, în special Uniunea Europeană, OSCE și Statele Unite ale Americii.

Trebuie să vedem lucrurile dintr-o perspectivă bazată pe standardele și principiile dreptului internațional și pe norme recunoscute pe plan internațional, care reprezintă o experiență în situații de soluționare a conflictelor, care și-au arătat viabilitatea în alte țări ale lumii. Atenția actorilor internaționali este focusată tot mai mult pe necesitatea soluționării conflictului transnistrean. Despre acest fapt a vorbit și vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, domnul Biden. Despre acest fapt a vorbit și doamna Catherine Ashton, reprezentanta Uniunii Europene, care a efectuat o vizită recent în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Despre acest subiect va vorbi și vicepremierul Iurie Leancă, ministrul de Externe la Moscova, unde va avea discuții pe marginea acestui subiect cu omologul său rus, domnul Lavrov.

Eugen Carpov: „Este evident, că o să mergem cu o poziție bine pregătită, pe care să o expunem reprezentanților din Federația Rusă. Evident, că o să am și eu vizite în statele și capitalele importante pentru noi.”

Europa Liberă: Când vor fi reluate negocierile în formatul 5+2?

Eugen Carpov: „Următoarea rundă în formatul 5+2 este preconizată pentru 4-5 aprilie. Este încă o rundă de consultări, dar în cadrul căreia se va dezbate deja, inclusiv prin includerea ca punct separat în agenda acestei întâlniri subiectul necesității reluării discuțiilor la nivel politic. Sper să avem o decizie pozitivă, astfel ca la următoarea rundă, după cea din Viena 4-5 aprilie, să putem deja veni cu niște poziții pentru soluționarea definitivă a conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Domnule Carpov, de fiecare dată se insista ca să existe un dialog constructiv între Chișinău și Tiraspol. Ați reușit acest lucru?

Eugen Carpov: „Trebuie să recunosc, că dialogul constructiv înseamnă mult mai mult, decât nivelul pe care îl avem acum în discuțiile pe care le purtăm cu reprezentanții din Tiraspol. Dialog constructiv înseamnă o angajare, înseamnă responsabilitate, înseamnă compromis din ambele părți. Până acum eu aș spune, că Republica Moldova a mers permanent pe calea căutării compromisului. Spre regret, acest compromis nu a fost bilateral, nu a fost reciproc. Tocmai din acest motiv probabil ne aflăm acolo, unde ne aflăm.”

Europa Liberă: Cum poate fi atractivă partea dreaptă a Nistrului pentru cetățenii din stânga Nistrului?

Eugen Carpov: „Atractivitatea părții drepte este de fapt o temă pentru acasă, pe care trebuie să o realizăm. Probabil, aveți în vedere dialogul pe care-l purtăm și procesul de integrare europeană, care înseamnă de fapt un proces de modernizare a țării. Un proces, când vrem să ridicăm toate standardele posibile mai apropiate de cele europene. Integrarea europeană nu ar însemna un scop în sine de aderare la acest format internațional. Asta înseamnă, în primul rând, ridicarea standardelor în țara ta. Când ele vor corespunde celor europene, atunci se va discuta partea tehnică de aderare formală.

Până atunci trebuie să demonstrăm, că suntem serioși, că suntem previzibili, că știm ce trebuie să realizăm și să demonstrăm rezultate. Dacă vom merge pe această cale, evident că locuitorii din regiunea din stânga Nistrului vor observa schimbările, care se vor produce în Republica Moldova. De fapt, unui om simplu nu-i trebuiește multă politică.

Oamenii din localități, orașe, sate au nevoie de un nivel mai bun de trai, de o siguranță, de respectarea drepturilor omului, de un nivel de democrație, de acces la informații. Și toate aceste elemente dacă vor fi asigurate pe partea dreaptă a Nistrului, cu siguranță regiunea respectivă va deveni atractivă pentru cei din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: În ultimul timp am reținut mai multe declarații, făcute de europarlamentari, care spuneau, că Republica Moldova n-are nici o șansă să se integreze în UE fără Transninstria.

Eugen Carpov: „Există diverse opinii la acest subiect. Există modele, care deja au fost aplicate, inclusiv pentru anumite state, care au ajuns în Uniunea Europeană. Eu nu aș vrea să fiu categoric că există o singură opțiune, care permite aderarea într-o formă sau alta la Uniunea Europeană. Republica Moldov este foarte interesată și este o prioritate pentru noi subiectul ca reintegrarea să se realizeze în paralel cu integrarea europeană.

Republica Moldova trebuie să ajungă în familia europeană ca un stat integru, un stat independent, integru, suveran, și un stat care controlează prin metode democratice tot teritoriul recunoscut pe plan internațional.”