Interviu cu Victor Chirilă: Forumul Economic Uniunea Europeană – R. Moldova. Radio Europa Liberă. 29.03.2011.

182

For de amploare Uniunea Europeană și Republica Moldova pentru următoarele trei zile la Chișinău și cu o participare deosebită a unor cunoscuți politicieni, diplomați, experți din UE, inclusiv România, precum și din Ucraina și Federația Rusă. Vom discuta în această dimineață despre rostul și beneficiile pe care le presupune un asemenea for cu dl Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă.

Europa Liberă: Forumul UE- Republica Moldova care începe acum la Chișinău este organizat de către Institutul de Studii Estice din Varșovia și asociația pe care o reprezentați în calitate de director și Asociația pentru Politică Externă. Este, se pare, primul for de acest fel cu o prezență – a reprezentanților elitei politice, diplomatice, academice deosebită… Nu vom putea enumera, bineînțeles , pe toți și sunt zeci de participanți, dar totuși pe cine ați remarca în primul rând?

Victor Chirilă: „În primul rînd, îl voi remarca aici pe primul ministru al Poloniei, dl Tusk, care va veni astăzi la Chișinău pentru a efectua o vizită bilaterală și întâlniri cu premierul Vlad Filat și cu alți oficiali de rang înalt. Cu această ocazie, Domnia sa va participa, împreună cu dl Filat, la Forumul nostru și UE-Republica Moldova. De asemenea, îl voi remarca pe dl Alexander Kwasnievski, care a fost președintele Poloniei, pe dl Emil Constantinescu, fost președinte al României și, desigur, o serie de experți internaționali recunoscuți care vor veni să participe la discuțiile și dezbaterile care vor avea loc în cadrul Forumului și ne vor ajuta, poate, să înțelegem mai bine situația de acasă și sarcinile sau provocările care ne stau în față”.

Europa Liberă: O agendă a unui asemenea for e construită astfel încât să ofere răspunsuri la cele mai stringente întrebări și probleme cu care trăiește societatea respectivă ? La ce întrebări în primul rând ar trebui să răspundă acest for?

Victor Chirilă: „Forumul este, desigur, organizat pentru a asigura o vizibilitate necesară Republicii Moldova pe agenda statelor membre ale UE, și în special pe agenda Bruxelles-lui dar, de asemenea, este chemat să ne ajute să înțelegem mai bine acele obiective, acele acțiuni pe care noi trebuie să le realizăm. „Uneori lucrurile se văd mai bine din exterior” este o axiomă bine cunoscută. De aceea ideea noastră, a organizatorilor, a fost să invităm politicieni cu experiență, politicieni care țin la Republica Moldova, sunt prieteni ai Republicii Moldova, dar și experți care privesc critic lucrurile de la noi, și prin această optică critică să ne ajute să ne corectăm anumite acțiuni sau să beneficiem de experiența lor pentru a implementa acele reforme pe care noi ni le-am asumat”.

Europa Liberă: O întrebare firească pentru numeroși cetățeni: la ce folosește pentru țară un asemenea for și ce beneficii pot avea și într-un fel sau altul cetățenii de pe urma prezenței la Chișinău și prin discuții focalizate pe diverse preocupări ale țării, prezentări, a atâtor personalități distinse?

Victor Chirilă: „Trebuie să înțelegem că atunci când vorbim despre integrarea europeană, reformele, acțiunile de aici, de la noi acasă, contează foarte mult. Dar aceste acțiuni trebuie să fie discutate, prezentate atât opiniei publice interne, cât și opiniei publice internaționale pentru a fi auzite, a fi înțelese și astfel să ne promovăm interesele noastre în raport cu Uniunea Europeană.

Cred că informând opinia publică internațională despre evenimentele de acasă, despre progresele noastre și despre problemele noastre ne va ajuta să obținem acele rezultate pe care ni le-am fixat în raport cu Bruxelles-ul. De asemenea, știm că se face încă foarte puțin în domeniul informării publice interne. Cred că acest eveniment ne va ajuta să depășim într-o anumită măsură această lacună, să informăm opinia publică internă despre acele sarcini care ne stau în față și să o facem cu prietenii noștri din exterior”.

Europa Liberă: Forul va discuta direct sau indirect agenda integrării europene a R. Moldova… Ce poate oferi în acest sens sau în sensul înțelegerii mai bune a situației din Republica Moldova participarea mai multor personalități din Ucraina și Rusia?

Victor Chirilă: „Eu cred că acest For va ajuta și experților din societatea civilă, și politicienilor, și diplomaților noștri să-și verifice așteptările, viziunile asupra mai multor probleme și astfel să răspundem mai bine la acele sarcini și provocări care ne stau în față. Este îmbucurător faptul că avem și parlamentari, diplomați și experți din Ucraina și Federația Rusă pentru că integrarea europeană nu înseamnă distanțarea de aceste țări ci, aș spune, construirea unor relații bilaterale stabile, pe niște valori și principii europene care și-au demonstrat eficiența și viabilitatea”.

Europa Liberă: Conflictul transnistrean va face obiectul discuțiilor și la acest for: mulți ar spune însă că discuțiile, schimbul de opinii, chiar soluțiile propune de unii experți la for nu mai au niciun haz de vreme ce toate acestea de-a lungul a peste 20 de ani nu au schimbat deloc realitățile din estul R. Moldova?

Victor Chirilă: „Acest lucru nu înseamnă că noi nu trebuie să discutăm cu experții. Și acest forum este o ocazie bună de a rediscuta problemele legate de chestiunea transnistreană, mai ales că după aproape un an și jumătate de discuții neoficiale suntem în pragul reluării negocierilor în formatul 5+2. Există o mulțime de întrebări: ce facem în timpul negocierilor, ce discutăm, ce negocierm? Există anumite semne de întrebare și la societatea civilă, și în rîndul politicienilor și diplomaților noștri, la care dînșii nu au un răspuns cert. Noi toți am vrea să aflăm acest răspuns.

Credem că situația nu este atât de simplă și evenimentele din Transnistria demonstrează din nou că autoritățile de la Tiraspol nu sunt gata pentru negocieri serioase și nu exclud că negocierile ar putea să fie folosite pentru a demonstra că formatul 5+2 este ineficient, lucru pe care și-l doresc foarte mult liderii de la Tiraspol”.

Europa Liberă: Forul se desfășoară sub înaltul patronaj al prim-ministrului moldovean Vlad Filat și omologului său polonez Donald Tusk. Unul dintre organizatori este Institutul de Studii Estice din Varșovia. Cât de sensibilă este sau poate deveni problema prietenilor din UE ai Republicii Moldova și unii mai entuziaști și acum, alții și mai lipsiți deja de interes față de Chișinău pe fundalul realităților din lumea arabă?

Victor Chirilă: „Forumul vine să ne ajute ca să menținem acest interes în rîndul statelor membre ale Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Desigur forumul trebuie să vină și cu anumite dovezi de progres, în termeni de reforme, care s-au întâmplat în Republica Moldova, care au fost implementate în Republica Moldova. Evident că trebuie să ținem cont de aceste reticențe, de aceste rezerve. Lucrul acesta nu trebuie să ne sperie, dimpotrivă ar trebui să ne motiveze să facem și mai mult pentru a depăși aceste rezerve.

Este clar, vorbim despre Franța, Olanda, Spania, dar cred că astfel de evenimente ca Forumul UE – Moldova trebuie să fie organizate regulat și nu numai în țara noastră, dar și în capitalele care au anumite opinii critce față de țara noastră, mă refer aici la Paris, Amsterdam, Madrid. În aceste capitale trebuie să fie organizate evenimente cu ajutorul societății civile și al guvernului și pentru a informa politicienii de acolo, diplomații de acolo, despre acele reforme pe care le-am făcut și care trebuie să ne ajute să obținem perspectiva de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană. Forumurile acestea sunt costisitoare dar ele sunt benefice pentru imaginea țării noastre și pentru implementarea acelei agende de integrare europeană pe care o avem în față.

Reformele contează dar este important să le vindem partenerilor noștri, să le demonstrăm că aceste reforme funcționează”.

Europa Liberă: „Acestea fiind spuse, dle Chirilă, vă dorim succes în desfășurarea acestui forum”.