Reformarea MAI trebuie să constituie prioritatea numărul 1 pentru procesul de liberalizare a regimului de vize. Info-Prim Neo. 28.03.2011.

129

În procesul de implementare a planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize, autoritățile de la Chișinău ar trebui să țină cont, în primul rând, de reformarea Ministerului de Interne și combaterea corupției. De această părere este Eugen Revenco, director de programe al Asociației pentru Politică Externă (APE) și Leonid Litra, director adjunct al IDIS „Viitorul” care au efectuat recent, o vizită de documentare în Macedonia și Serbia, țări ce au obținut deja acest regim cu UE.

Experții au declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că în Serbia și Macedonia aportul cel mai consistent în procesul de liberalizare a regimului de vize l-a adus reformarea ministerul de interne.

Eugen Revenco a menționat că, luând exemplul statelor din Balcani, autoritățile de la Chișinău ar trebui să consolideze procesul decizional și să verifice calitatea implementării reformelor.

Totodată, expertul a ținut să sublinieze faptul că Republica Moldova va trebui să iasă în mod obligatoriu de sub monitorizarea Consiliului Europei, în caz contrar negocierile privind acordarea unui regim liberalizat de vize vor dura la nesfârșit.

Eugen Revenco a mai adăugat că Republica Moldova are nevoie și de o imagine pozitivă în țările Uniunii Europene, îndeosebi în cele care nu privesc pozitiv facilitarea regimului de vize pentru moldoveni.

În aceeași ordine de idei, Leonid Litra a menționat că autoritățile moldovene ar trebui să ducă o evidență a ratei de refuz din partea țărilor UE în procesul de acordare a vizelor, permiselor de muncă și altor documente comunitare.

„Atât ONG-urile, cât și mass-media au rolul de a populariza procedurile de aplicare pentru vize, de solicitare a documentelor, care sunt unul din factorii care provoacă carențe în domeniul creării unei percepții pozitive față de Republica Moldova”, a explicat expertul IDIS „Viitorul”.

Mai mult, în opinia expertului, autoritățile moldovenești ar trebui să clarifice și structura prețurilor la actele perfectate, îndeosebi la pașapoartele biometrice care rămâne a fi destul de înalte.

Drept exemplu a fost adus prețul unui pașaport biometric în Serbia care poate fi perfectat cu 20 de euro, pe când cetățenii moldoveni trebuie să scoată din buzunar peste 50 de euro.